2010. szeptember 16., csütörtök

HTC Desire HD - hivatalosan is bejelentve

2010 Szeptember 15-én hivatalosan is bejelentésre került a HTC Desire HD, a HTC óriásképernyős okostelefonja. A végleges műszaki specifikációk alapján elmondható, hogy a készülék az Android 2.2 operációs rendszeren is túlnyúló olyan újításokat kapott, mely a legtöbb versenytárs számára újabb kihívásokat fog jelenteni.
Főbb jellemzői:
 • Kialakítása: Kurzor+szenzoros Android gombok
 • Operációs rendszer: Android 2.2
 • Méret/tömeg: 68×123×11,8; 164g
 • Kijelző: 4,3 hüvelyk (109mm), 480×800 WVGA, kapacitív érintőképernyő
 • Processzor: 1GHz
 • RAM, ROM/háttértár, bővíthetőség: 768 MB RAM, 1,5GB storage; microSDHC
 • Csatlakozók: 3,5 mm stereo, microUSB
 • Szenzorok: Gyorsulás, közelítés, fényérzékelő, iránytű (csak bizonyos régió)
 • Telefon, Adat: négysávos GSM, HSDPA/HSUPA (14,4/5,76)
 • Bluetooth, WiFi, GPS: BT 2.1 (A2DP,FTP, OPP, AVRCP, GAP, GOEP, HFP, HSP, SPP); 802.11 b/g/n; A-GPS
 • Akkumulátor: 1230 mAh, max 320-550 perc beszéd; max 420-490 óra készenét
 • Kamera: 8Mpix, 720p HD video; geotagging, Dual Flash, extra effektek
 • Szoftver-multimédia: hang: aac,amr (fevétel is), ogg, mp4, mif, mp3, wav; video: 3gp (felvétel is), 3g2, mp4, wmv; kép/videó-, zenelejátszó, FM-rádió; DLNA támogatás (külön HTC célhardver  is kapható)
 • Szoftver-Widget: Bookmark, Calculator, Calendar, Clock, FM-Radio, FriendStream, HTC Likes, Mail, Messages, Music, Navigate, News, People, Search Anywhere, Settings, Stocks, Twitter, Weather
 • Szoftver-Közösségi szolgáltatások: Facebook, FriendStream, Photo megosztás, Videómegosztás, HTC Peep- Twitter
 • Szoftver-Navigációs képességek: Offline térképelérés (előre letölthető), 0 Roaming díj
 • Egyéb extrák: USB és Wifi Internet-megosztás; Adobe Flash támogatás; eBook olvasó; Halkítás felemelt telefonnál; Fast Boot; Backup és HTCSense.com elérés; Több mailbox kezelése egyben
Láthatóan 2010 őszére oda jutottak a HTC okostelefonjai, hogy mindazt a tudást, mely bennük rejlik, egy egyszerű specifikációlista segítségével már nem is egyszerű visszaadni. Nagyon nehéz tehát megragadni és méltatni a készülék lényegét, mert a legtöbb jellemzőjét tapasztalni kell, ekkor válik igazán érthetővé, mi is a HTC varázsa.
A HTC Desire HD-t annak építette a gyártól, aki a mobil internetezés élményét egy jól hordozható, még zsebrevágható, de ugyanakkor szupergyors, kompromisszumoktól mentes kéziszámítógépen szeretné megtapasztalni. Nincs alku a HTML5 vagy a beágyazott Flash tartalmak kezelésében, ez működik, átméretezi és megmutatja az internet azon weboldalait is, melyet a legtöbb Androidos, vagy egyéb versenytárs modell jelenleg még nem.
A 4,3 hüvelykes kijelző gyakorlatilag mindenféle multimédiás képi tartalom megjelenítésére kiváló, a WVGA felbontás elegendő offline fényképek, videók, de akár a YouTube tartalmainak megjelenítésére is. A könnyen kezelhető kapacitív kijelzőn ujjaink segítségével kicsinyíthetünk, nagyíthatunk kedvünkre.
A készülék fényképező és videókamera helyettesítésére kiválóan alkalmas. Dupla LED, 720p videókészítési képességek. Egyedülálló élmény a képek visszanézése, de megújut speciális effektekkel is kiegészíthetjük, apróbb szerkesztésre is alkalmas a készülék. Természetesen a Flick, YouTube vagy egyéb képmegosztó használata is gyerekjáték. Nem kell többé PC/Notebook e feladatokhoz sem.
Nagy újdonság a FastBoot opció, mely 10 másodperc alatti elérést garantál a készülék főbb erőforrásaihoz. Az átlagos Androidos vagy egyéb telefonok indulási ideje 30-50 másodperc is lehet a Desire HD 10 másopderccel a bekapcsolást v. újraindítást követően már használható.
A gyártó eddig is mértékadó egyedi Androidos kezelőfelülete, a HTC Sense megújult. A megújulás két irányú. Egyrészt újabb egyedi, csak a HTC-re optimalizált widgeteket és alkalmazásokat is kapunk (univerzális keresés, több mailbox kezelése egyben, olvasás közben töltődő hosszú mailek, vagy éppen eBook olvasó, számológép widget, új egyedi beállítások panel). A radikális változások viszont a "felhő"-oldaláról is látszanak. A készülék adatmentési és biztonsági funkciói radikálisan megújultak, minden eddigi HTC modellhez képes többet kapunk. A HTC Desire HD mellé egy a HTC által üzemeltetett HTCSense.com hozzáférést is kapunk. Ez a weboldal minden Desire HD tulajdonos számára lehetőséget ad arra, hogy a készüléke elvesztése (vagy eltulajdonítása) esetén is cselekedni tudjon. A készüléken tárolt adatokat biztonságba is tudja helyezni, alkalmas a felület adatmentésre, de egy webes felületen az is látható, hol van a készülék. Ha nincs baj, akkor is jól jön, hogy akár a készülék érintése nélkül tudunk SMS üzeneteket készíteni és fogadni is. A HTC Sense felületen tárolt kedvenc helyeink fellelése, menedzselése sem probléma, könnyedén kialakíthatjuk kedvenc útitervünket, melyet a készüléken egyből használhatunk is. A HTCSense.com az Android Market alkalmazásain is túlmutat, ugyanis tesztelt, garantáltan az adott készüléken jól működő, megbízható alkalmazásokat kínál. Számos háttérkép, barátaink és saját megosztott alkalmazásaink menedzselésére is kiváló eszköz. A HTCSense.com tehát egyben távfelügyeleti eszköz, mely a készülékünkhöz sok-sok ponton kapcsolódik. Egyúttal a hagyományos HTC-s egyedi grafikus kezelőfelület megújulásának fő iránya ennek az új webalkalmazásnak az integrálása.
A Sense felület értékelésekor külön említést érdemel az új Locations widget és a korábban már megismert footprints. Ezek segítségével előre megtervezett vagy elmentett kedvenc helyeink fellelése váli egyszerűvé. A HTC Desire HD egyúttal előre letölthető térképeket is kínál, pl. gyalogtúrákhoz, autós tájékozódáshoz előre letölhetünk térképeket. A Navigációs képességek ugyan még nem erőteljesek, ahhoz a már megszokott Google Maps is segítségül hívható, de a HTC újabb falat bontott le, ingyenes offline térképeket is kínál a készülék mellé!
Természetesen, mindaz, amiért az Android operációs rendszer szerethető, továbbra is rendelkezésre áll. Így a teljes Google integráció, a Microsoft ActiveSync/Exchange, de akár a Hotmal vagy minden egyéb pop3/Imap  fiók kezelése. A Naptár, névjegyalbum funkciók, a közösségi szolgáltatások (twitter, facebook, egyéb) tömege. És persze az Android Market, mely a legnagyobb megoldásszállító, mára alig akad olyan feladat, amihez a megfelelő szoftvert ne érhetnénk el könnyedén, ingyenesen, azonnal (megfelelő internetcsomaggal).

Cached Maps a HTC Sense-ben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése