2010. szeptember 16., csütörtök

HTC Desire Z - hivatalosan is bejelentve

2010 Szeptember 15-én hivatalosan is bejelentésre került a HTC Desire Z, a HTC kihúzható billentyűzetes Android telefonja. Lényegében a HTC Desire tudása köszön vissza, érdekes módon valamivel gyengébb processzorral. A végleges műszaki specifikációk alapján elmondható, hogy a készülék -a másik új bejelentéssel együtt, HTC Desire HD-hez hasonlóan- az Android 2.2 operációs rendszeren is túlnyúló olyan újításokat kapott, mely a legtöbb versenytárs számára újabb kihívásokat fog jelenteni.
Főbb jellemzői:
 • Kialakítása: Trackpa-kurzor+QWERTY billentyűzet, szenzoros Android gombok
 • Operációs rendszer: Android 2.2
 • Méret/tömeg: 60,4×119×14,16; 180g
 • Kijelző: 3,7 hüvelyk (94mm); 480×÷800 WVGA; kapactív érintők.
 • Processzor: 800 MHz
 • RAM, ROM/háttértár, bővíthetőség: 512 MB RAM, 1,5GB storage; microSDHC
 • Csatlakozók: 3,5 mm stereo, microUSB
 • Szenzorok: Gyorsulás, közelítés, fényérzékelő, iránytű (csak bizonyos régió)
 • Telefon, Adat: négysávos GSM, HSDPA/HSUPA (14,4/5,76) 
 • Bluetooth, WiFi, GPS: BT 2.1 (A2DP,FTP, OPP, AVRCP, GAP, GOEP, HFP, HSP, SPP); 802.11 b/g/n; A-GPS
 • Akkumulátor: 1300 mAh; max 400-590 perc beszéd; max 430 óra készenét
 • Kamera: 5Mpix, 720p HD video; geotagging, Flash, extra effektek
 • Szoftver-multimédia: hang: aac,amr (fevétel is), ogg, mp4, mif, mp3, wav; video: 3gp (felvétel is), 3g2, mp4, wmv; kép/videó és zenelejátszó, FM-rádió; DLNA támogatás (extra hardver külön is kapható hozzá, így bármely HDMI-re csatlakoztatható)
 • Szoftver-Widget: Bookmark, Calculator, Calendar, Clock, FM-Radio, FriendStream, HTC Likes, Mail, Messages, Music, Navigate, News, People, Search Anywhere, Settings, Stocks, Twitter, Weather
 • Szoftver-Közösségi szolgáltatások: Facebook, FriendStream, Photo megosztás, Videómegosztás, HTC Peep - Twitter
 • Szoftver-Navigációs képességek: Offline térképelérés (előre letölthető), 0 Roaming díj
 • Egyéb extrák: USB és Wifi Internet-megosztás; Adobe Flash támogatás; Halkítás felemelt telefonnál; Fast Boot; Backup és HTCSense.com elérés; Több mailbox kezelése egyben
A Desire Z kialakításánál különösen koncentrált arra a gyártó, hogy minden eddiginél használhatóbb fizikai billentyűzetet kínáljon azoknak, akik okostelefonjuktól PC/Notebook közeli karakterbeviteli képességeket is elvárnak. A megoldás a ház kialakításában rejlik. 14,16 milliméter vastagságú készüléktestet kap a vásárló, ez alig valamivel vastagabb (0,4 mm), mint a Motorola Milestone készüléke, ám a bevitel kényelmesebb, a karakterek egymástól jól elválnak, kiváló visszajelzést kap az ujj a lenyomott karakterekről. A megoldás kulcsa  az egymás fölé nyíló részekben rejlik. A képernyő és a billentyűzet síkjai közelednek egymáshoz, így a kéz előtt a képernyő kávája nem akadály, a legfelső gombsor is jól kezelhető, az ujjak könnyen átléphetnek az érintőfelületre, nagyjából minden eddigi hasonló készüékhez képest komfortosabbá vált a bevitel.
A megújult HTC Sense egyik fő érdekessége a sok postafiókkal rendelkezőknek szól. A bejövő levelek prioritásait is kezeli a készülék, de az is nagy előny, hogy egyszerre több e-mailt fiókot képes egyetlen bejövő üzenet-gyűjtőben kezelni. Nem kell többé ide-oda ugrálni a különböző fiókok közt, jól látható, hogy mi hova érkezett, mégis könnyedén egyben áttekinthető marad a levelezés.
A vállalati postafiókkal rendelkezők számára nyilván nem túl nagy meglepetés, hogy a Microsoft levelezőrendszereit is kezeli a készülék, ám a HTC még egy kicsit továbblépett és ezúttal a Documents To Go segítségével már a Microsoft Office dokumentumokat (Excel, Word, Powerpoint) is kezelhetjük, persze alapértelmezett a pdf olvasási képesség is. A fájlok tárolásához online megoldást is kínál a Desire Z.
A mobil internetezés élményét a Desire Z is 100%-ban garantálja. Jól hordozható, gyors, a webcímek bevitelére, vagy webes űrlapok kezelésére kiváló billentyűzettel bíró okostelefon, mely a beágyazott Flash tartalmak kezelésénél sem áll tanácstalanul. A 3,7 hüvelkyes kijelzőre optimalizáltan átméretezi és megmutatja az internet azon weboldalait is, melyet a legtöbb Androidos, vagy egyéb versenytárs modell jelenleg még nem.
A kijelző alkalmas a legtöbb multimédiás képi tartalom megjelenítésére, a WVGA felbontás elegendő offline fényképek, videók, de akár a YouTube tartalmakhoz is. A könnyen kezelhető kapacitív kijelzőn ujjaink segítségével kicsinyíthetünk, nagyíthatunk kedvünkre.
E modellnél is érdekes újdonság a FastBoot opció, mely 10 másodperc alatti elérést garantál a készülék főbb erőforrásaihoz. Az átlagos Androidos vagy egyéb telefonok indulási ideje 30-50 másodperc is lehet a Desire Z 10 másopderccel a bekapcsolást v. újraindítást követően már használható.
A gyártó eddig is mértékadó egyedi Androidos kezelőfelülete, a HTC Sense megújult. A megújulás két irányú. Egyrészt újabb egyedi, csak a HTC-re optimalizált widgeteket és alkalmazásokat is kapunk (univerzális keresés, több mailbox kezelése egyben, olvasás közben töltődő hosszú mailek, vagy éppen eBook olvasó, számológép widget, új egyedi beállítások panel). A radikális változások viszont a "felhő"-oldaláról is látszanak. A készülék adatmentési és biztonsági funkciói radikálisan megújultak, minden eddigi HTC modellhez képes többet kapunk. A HTC Desire Z mellé egy a HTC által üzemeltetett HTCSense.com hozzáférést is kapunk. Ez a weboldal minden Desire Z tulajdonos számára lehetőséget ad arra, hogy a készüléke elvesztése (vagy eltulajdonítása) esetén is cselekedni tudjon. A készüléken tárolt adatokat biztonságba is tudja helyezni, alkalmas a felület adatmentésre, de egy webes felületen az is látható, hol van a készülék. Ha nincs baj, akkor is jól jön, hogy akár a készülék érintése nélkül tudunk SMS üzeneteket készíteni és fogadni is. A HTC Sense felületen tárolt kedvenc helyeink fellelése, menedzselése sem probléma, könnyedén kialakíthatjuk kedvenc útitervünket, melyet a készüléken egyből használhatunk is. A HTCSense.com az Android Market alkalmazásain is túlmutat, ugyanis tesztelt, garantáltan az adott készüléken jól működő, megbízható alkalmazásokat kínál. Számos háttérkép, barátaink és saját megosztott alkalmazásaink menedzselésére is kiváló eszköz. A HTCSense.com tehát egyben távfelügyeleti eszköz, mely a készülékünkhöz sok-sok ponton kapcsolódik. Egyúttal a hagyományos HTC-s egyedi grafikus kezelőfelület megújulásának fő iránya ennek az új webalkalmazásnak az integrálása.
A Sense felület értékelésekor külön említést érdemel az új Locations widget és a korábban már megismert footprints. Ezek segítségével előre megtervezett vagy elmentett kedvenc helyeink fellelése váli egyszerűvé. A HTC Desire Z egyúttal előre letölthető térképeket is kínál, pl. gyalogtúrákhoz, autós tájékozódáshoz előre letölhetünk térképeket. A Navigációs képességek ugyan még nem erőteljesek, ahhoz a már megszokott Google Maps is segítségül hívható, de a HTC újabb falat bontott le, ingyenes offline térképeket is kínál a készülék mellé!
Természetesen, mindaz, amiért az Android operációs rendszer szerethető, továbbra is rendelkezésre áll. Így a teljes Google integráció, a Microsoft ActiveSync/Exchange, de akár a Hotmal vagy minden egyéb pop3/Imap fiók kezelése. A Naptár, névjegyalbum funkciók, a közösségi szolgáltatások (twitter, facebook, egyéb) tömege. És persze az Android Market, mely a legnagyobb megoldásszállító, mára alig akad olyan feladat, amihez a megfelelő szoftvert ne érhetnénk el könnyedén, ingyenesen, azonnal (megfelelő internetcsomaggal).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése