2010. szeptember 15., szerda

Nokia 2010 év vége: Nokia N8, Nokia C6, Nokia E7, Nokia C7 - Ismerd ki magad, ha tudod!

Tudom, hogy egyéni probléma, amiért sosem tudtam kiigazodni a Nokia modelljei között, de az ember igyekszik fejlődni. "A jó pap is holtig tanul", ahogy Virág elvtárs mondaná, ezért a Nokia World 2010 rendezvény legújabb bejelentéseit összevonva a már ismert év végi "nagy durranással", az N8-al együtt igyekeztem összefoglalni, hogy mit is tudnak, miben térnek el a Nokia legújabb okostelefonjai.
Osztályozás:
 • Konzumer okostelefon C-sorozat: Nokia C6-01 (megújult modell)
 • Okostelefon C-sorozat: Nokia C7
 • Üzleti okostelefon E-sorozat: Nokia E7
 • Okostelefon N-sorozat: Nokia N8
A gyártói besorolást a készülékek gyártói adatlapjairól vettem. A Nokia értékelését és a modellek műszaki specifikációit átnézve ugyanakkor az az ember érzése, mintha legalább két marketing-osztály és legalább két tervezőcsapat dolgozna a Nokiánál hasonló készülékek megvalósításán. Maga a gyártó is elismerte, hogy bizony szükség van a frissítésre, a versenytársak alaposabb elemzésére, praktikusabban fogalmazva nem ártana ellopni mindenkitől azt, amiben azok nagyon jók. A Nokia piaci részesedése ugyanis sokadik negyedéve csökken, ami nem jelenti azt, hogy világszinten ne lenne még mindig a vezető okostelefongyártó, de láthatóan a részvényesek és maga a cég vezetés is elégedetlen, új CEO-t hoznak, mostani bejelentésükben is hangoztatják, hogy friss vér érkezett, megújul a gyártó, visszavágnak a RIM-nek vagy éppen az Apple-nek.
Nézzük mivel és kinek lehet visszavágni? A műszaki specifikációk frontján igazából mind a négy 2010 év végi Nokia modell nehezen támadható, a mára etalonná vált műszaki tudást csuklóból hozzák. De ha mindegyik  nagyon jó, nem lett volna egyszerűbb már most csak 1-2 igazán átütő modellre koncentrálni, ahogy az Apple teszi? Vagy egy Nokia nem engedheti meg magának, hogy a Samsung, az LG, vagy a kisebb, de az okostelefonpiacon igen domináns RIM, Motorola vagy HTC mellett ne legyen minnimum 4 hasonló, részben más-más irányba pozícionálható gépe? Például egy QWERTY-s és egy sima übertelefon 3,5-4"-12Mpix-16/32GB-WiFi-BT-GPS-HDMI-HSDPA-FM/Trasmitter jellemzőkkel és Symbian^3 operációs rendszerrel ütős árszinten?
Összesítés
A Nokia év végi kínálatában lényegében olyan High-End okostelefonokat találni, melyek mindegyike korszerűnek nevezhető, ahol nagyon el lehet rontani, az a Symbian^3. Továbbra is egyazon megújult, de a legtöbb szakíró által nem túl nagyra értékelt operációs rendszer köré építi a Nokia a készülékeit. Mindegyik képes a mostani marketing-üzeneteknek megfelelni, azaz a tömegmédia által sulykolt főbb feladatokat maradéktalanul kiszolgálja:
 • SNS szolgáltatások (pl. Facebook, Twitter)
 • Egyedi, Widget alapú főképernyők
 • Gmail/Exchange,Hotmail POP3/IMAP megfelelőség, SMS/MMS
 • Gyártói alkalmazásbolt elérése
 • Kontakt, Naptár, Feljegyzések kezelése
 • Képek, Mp3, Videólejátszás
 • Online böngészés, megosztás
 • Navigáció
Vélemény: Miért Nokiát?
Arra a kérdésre, hogy ki mit vegyen a fentiek közül, e bemutatóban nem érdemes kitérni, a fő kérdés számomra inkább a miért pont Nokiát vegyen, aki okostelefont szeretne venni? A válasz egyre nehezebb. Kétségtelenül nagy érv a gyártó ismertsége, márkaneve, hazai szervizei, és az, hogy minden sarkon vehető lesz hozzá töltő vagy egyéb kiegészítő. Aki eddig sem érdeklődött különösebben az okostelefonok iránt, amúgy pedig megrögzött "Nokiás", az lényegében minden olyat megkap most is, ami az említett körön belül okostelefonnak nevezhető. Kiemelendő érték a Nokia ingyenesen letölhető MAPS alkalmazása, mely 70 ország térképeit tartalmazza, elméletileg az "idők végezetéig tartó" frissítéssel. Az elmúlt években a Nokia ugyan már nem az egyedüli izgalmas gyártó, de azt érdemes látni, hogy a kínált készülékekkel -pont mert folyton iránykeresőben van- egyre közelebb kerül a PC-s környezetekhez. A Microsoft alkalmazások, a vállalati szerverkörnyezetek, sőt akár a vállalati VPN-ek elérése is sokat fejődött, igaz közben a világ egyre nagyobb része fanatikus iPhone- , esetleg Android-rajongóvá vált és talán nem is igazán érdekli a felsorolt üzleti funkciók érdekessége, mégis csak jópofább fénykardozni vagy fingós telefont vinni a mítingre.
Másik oldalról viszont nem látok olyan érdekességet, amit egy új okostelefonra kifejezetten "éhes", nethez alkalmazkodott vásárlójelölt ne találna meg a másik két oldalon (iPhone/Android) talán egyszerűbben, gyorsabban, frappánsabban. Mondom mindezt a mellett, hogy pl. az üzleti telefonok vásárlói között már Európában is egyre erősebb a RIM. Azaz honnan lesz új vásárlója a Nokiának? A miért Nokia kérdésre tehát röviden elmondható, hogy sok nézőpontból igenis fejlődött a Nokia is, csak már nem feltétlenül  diktál, de azért még vezet, és valószínűleg jó darabig vezetni is fog, csak valóban nagy szükség volna valami gyökeres, nagyívű változásra, mert a "világtelefont" mintha már nem a finnek gyártanák.
Forráshttp://www.reuters.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése