2010. szeptember 28., kedd

RIM BlackBerry Tablet - PlayBook - Bejelentve, de csak 2011/Q2-ben lesz kapható

A várakozásoknak megfelelően bejelentésre került a RIM új Tablet készüléke, de nem a korábban többször is említett BlackPAd, hanem PlayBook néven. A sajtótájékoztatón elhangzó információk szerint a RIM továbbra is a vállalati vásárlókra építkezne ezzel az új, korszerű és egyedi, azaz nem a BlackBerry OS6-ra épülő operációs rendszerrel szerelt készülékkel. Természetesen a multimédia, a web-böngészés és a már megszokott Tablet funkciót itt is elérhetők lesznek, azaz a gyártó az iPAD-dal is versenyző modellt épített, ám a marketing-üzenetekben domináns elem a munkára való alkalmazhatóság is.
Már korábba is sejteni lehetett hogy a BlackBerry nem csak új és önálló Tabletként, hanem okostelefonjai kiegészítőjeként is tekint erre az új készülékre, ennek megfelelően a legtöbb RIM okostelefonnal egy ún. secure, azaz biztonságos Bluetooth kapcsolaton szinkronizálható is lesz a PlayBook, duplikáció mentesen. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki vásárol a BlacBerry okostelefonja mellé egy RIM PlayBookot, az a telefonjával megegyező alkalmazásokat "nagyképernyős megfelelőit" is mind megkapja, működik majd a BB Messenger, a naptár,  a levelezés, a task/feladatmenedzser.
Természetesen ha nincs valakinek BB okostelefonja, attól még a vállalati BES szerverekhez önállóan is illeszthető a készülék, alapvetően tehát az IT menedzserek dolga pofonegyszerű. Mindazon biztonsági beállítások, melyeket a RIM okostelefonjai is kínálnak, a PlayBook-nál is elérhetők lesznek. 
A készülék operációs rendszere QNX Linux-ra épül, így a fejlesztők könnyedén és szabványos technológia megoldásokkal építhetik alkalmazásaikat ere az új Platformra is. A gyártó persze a legtöbb alapfeladatot már megoldotta, így pl. az iPAD-dal ellentétben működő Adobe Flash támogatással érkeznek a készülékek, tehát annak, aki elsősorban egy jól hordozható és kiválóan használható WiFi-s netböngészőt szeretne, a PlayBook jó megoldás lehet.
A készülék legfontosabb jellemzői:
 • Kijelző: 7" LCD, 1024 x 600, WSVGA, kapacitív multi-touch
 • Processzor: 1 GHz dual-core
 • Memória/Bővíthetőség: 1 GB RAM, külön memóriakártya-foglaltról nem esett szó, ám a készüléken 16 v. 32 GB-s feliratok vannak, azaz ekkora háttértérra lehet számítani
 • Kamerák: Dual HD  (3 MP első és 5 MP hátsó kamera), mindkettő 1080p HD felbontásban képes rögzíteni
 • Videóformátumok: 1080p HD Video, H.264, MPEG, DivX, WMV
 • Audió formátumok: MP3, AAC, WMA
 • Csatlakozók: HDMI video output-microHDMI; microUSB, 3,5 mm jack; 
 • Rádifrekvenciás kapcsolatok: Wi-Fi - 802.11 a/b/g/n; Bluetooth 2.1 + EDR
 • WEB és alkalmazások: WebKit/HTML-5, Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX, OpenGL,Java
 • Méretek: 130mm x 193mm x 10mm; 400 gramm
 • További információk folyamatosan itt: www.blackberry.com/playbook
Forrás:http://www.engadget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése