2010. szeptember 6., hétfő

Samsung Galaxy Tab - érkeznek az első tesztek, bemutatók

Elkészültek az első értékelések a Galaxy Tab androidos tablet készülékéről. A múlt heti hivatalos Samsung  bemutató kapcsán a pdaplus kapcsolódó fórumán írt véleményekkel nagyjából egyet lehet érteni, azaz a Galaxy TAB semmiképpen sem tekinthető Apple iPAD versentyársnak. Ám annál egyszerre több és kevesebb is. Meggyőződésem szerint alapvetően más felhasználói kört céloz. A fenti közel 12 perces videóbemutató ugyan nem a végleges szoftverrel készült, de a fontosabb információkat már ebben is láthatjuk. A videó és a forrásban szereplő eddigi ismertetők alapján az alábbiakat mindenképpen érdemes kiemelni az új Samsung tabletről:
  • A készülék sokkal kisebb, mint egy iPAD, jól hordozható, könnyen kézbe vehető, nagyobb tenyérbe jól markolható, így  mobil használatra (pl. BKV, vonat) is jól alkalmas. Nyilván megoszlanak majd a vélemények, hogy egy aktatáskába/notebook táskába nem mindegy-e mit teszünk, azaz az iPAD vagy egy kisebb, hordozhatóbb készülék mellett kell-e voksolni, de talán sok olyan felhasználás akadhat, amikor a 7 hüvelykes kijelző már elég, az alacsonyabb tömeg és a kisebb méret pedig akár érték is lehet.
  • A készülék kijelzője nem a most divatos Samsung AMOLED, hanem hagyományosabb LCD. Ennek köszönhetően a színek talán kevésbé telítettek, de otthoni/irodai környezetben jól látható, jól olvasható megjelenítést tesz lehetővé. Nappali, utcai fényviszonyok között is látható, ám nyilván -mint minden LCD TFT képernyő- nem annyira telítettek a színek, olvasgatásra, mozizásra talán az említett zárt tér a megfelelőbb.
  • A kapacitív multitouch kijelző jól reagál, jól használható. A készülék előlapján Webkamera és kapacitív érintőgombok is találhatók. Ez utóbbiak nem mindig jönnek jól, sok olyan helyzet adódhat ugyanis, amikor véletlenül hozzáér az ember ehhez a felülethez és elindít pl. egy keresést, megnyomja véletlenül a menüt stb. (Hasonló tapasztalatom nekem Motorola és Acer Adroidos készülékekkel is van)
  • Videózáshoz a 1024×600-as felbontás jól jön, a tesztek során mind a 720p, mind a 1080p felbontású HD videókat is gond nélkül kezelte a Tablet. A webkamera akár 3G videóbeszélgetésekre is alkalmas, de a beépített hátsó 3Mpix kamera is jól jön, ha éppen nincs kéznél jobb kamera. Bár nem azonos osztály, mint az iPAD, de e tekintetben is kicsit többet tud annál, igaz a prototípussal egyelőre csak fix fókuszos felvételeket lehetett készíteni, sőt beltérben nem túl ó képeket kapott a tesztelő, de a kamerakezelés még javulni fog.
  • A Galaxy Tab-ot alapvetően mobil webezésre is szánja a gyártó, ezért nagyon fontos megállapítás, hogy az amúgy sokak által nem túl nagyra értékelt 7 hüvelykes kijelzőn teljesen élvezhető, jól teljesít,  relatív kevés Zoomolással is könnyedén böngészhető bármely web-tartalom, nincs szükség jobba-balra húzgálni a kijelzőn megjelenő asztali tartalmakat. Fektetett üzemmódban jól használható a legnagyobb portálok áttekintésére is, nagy előnye, hogy a Flash tartalmakat is képes megjeleníteni. A beépített webKIT alapú Android böngésző képességeit már több alkalommal dícsértük, a Galaxy Tab esetében sem kell szégyenkeznie.
  • Bár alapvetően nem telefonálásra tervezték a készüléket, a Galaxy Tab egy nagyra nőtt Androidos mobil is. Féltégla, de megfelelő headset segítségével már viselhető "szükségtelefon". Otthoni/irodai környezetben -ahol kényelmesen le lehet ülni- viszont akár videótelefonálásra is alkalmas. Az iPAD ezt sem tudja.
  • A bejelentéskor is elhangzott, hogy az alap Android alkalmazásokat a Galaxy Tab esetében a készülék 1024×600-as felbontásához igazította a gyártó, így a naptár, a levelezés és sok-sok alkalmazás jól áttekinthető, kényelmesen kezelhető felületet kapott. A Nexus One-ban bemutatkozó galéria-alkalmazás kiválóan teljesít, az animált megjelenítés nagyon elegáns. A zenelejátszó is a nagyobb kijelzőre igazítva jelenik meg, a lejátszási listák, előadók kezelése is nagyon kényelmes.
Vásárlás, ár, előrendelés 0% v. 19,6% ÁFA/€
http://www.expansys.hu/d.aspx?i=203325

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése