2010. október 27., szerda

Magyar abszurd: Nokiát a Nokia Shopból - Mit mond a potenciális vevő? Drága!

"Jó árakkal startolt a Nokia Magyar Webáruháza" címmel jelent meg a Mobilarena írása arról, hogy a shop.nokia.hu címen végre hivatalosan egy magyar közvetítő segítségével is el lehet érni a Nokia minden készülékét és gyártói tartozékát. Rendes országokban ez igazából nem is nagy hír, hiszen van a gyártó és gyártói webáruházban kínált termékek többnyire azonosak a piacon kialakult árakkal. Kivéve hazánkat, ahol a Mobilarena saját fórumozói közlik, hogy bizony a cikk címe sántít, mert a shop.nokia.hu oldalon fellelhető áraknál számos GSM bolt esetenként sok-sok százalékkel olcsóbb. Mivel tavasszal éppen a Mobilarena vette védelmébe az amúgy szürreális  különbözeti ÁFA-s GSM-boltos konstrukciót, nem nagyon van észérv arra, hogy akkor most valóságosan 10-15 000 Ft különbség van-e egyazon modell shop.nokia.hu-s (pl. 5800-as Nokia) és pl. a fórumban említett "GSM line" árai között. Vagy egyszerűen csak a shop.nokia.hu üzemeltetője megfizeti a ÁFA-t, mások pedig valahogy ezt el tudják kerülni. A fórumozók és a korábbi Mobilarena vélemények szerint legális az 0%-os különbözeti ÁFA-s konstrukció is, akár sokezres tételben is. De ha legális, akkor miért nem kerüli el mindenki, többek közt a shop.nokia.hu üzemeltetője miért vacakol itt a 25% ÁFA-val?
Vélemény: Okostelefont onnan érdemes venni, ahol nem bolti fél-egy-két év garanciát kínálnak, hanem a gyártó márkaszervizében érvényesíthető bontatlan termékeket kínálnak. Nem magyarázzák el, hogy használt, de amúgy új és nulla perces! Ha számlát kérek, annak kitöltésénél nem bénáznak, hogy akkor ki azeladó és a vevő, sőt nem is kérnek el újabb 25%-t a hirdetett -amúgy kedvező- árakra, ha valaki -fura módon- ÁFA-s számlát kér.

Forrás: http://mobilarena.hu

2 megjegyzés:

 1. Mondjuk nem csak a zugGSM-ekre érvényes, hogy olcsóbbak itthon, int a hivatalos Nokia hálózát. Íme egy kiragadott példa:
  Nokia kijelzős atóskészlet CK-600
  T-Mobile: 46.990,-
  Nokia online bolt: 56.490,-

  Bárhonnan is nézzük, itthon elmebeteg árak vannak a hivatalos Nokia boltokban, az online verziót is beleértve...

  VálaszTörlés
 2. A Nokia német boltja pedig 225 EUR-ért árulja a kiragadott ck-600-t. Sőt, van olyan EU kereskedő, aki meg már nem árulja.

  A cikken nem azt szerettem volna kiemelni, hogy ugyanolyan feltételekkel forgalmazó értékesítőknél is lehetnek árkülönbségek.

  Arról a mókás szituációról szerettem volna megemlékezni, amibe a Mobilarena került.

  Mi is történt? A saját korábbi állásfoglalását ismerve feltesz egy új hivatalos vásárlási lehetőséget, melyet ráadásul "jóárasként" jelöl meg. Erre jön a potenciális vásárló, azaz a törzsolvasó és jól kineveti, hogy bizony ezek nem is jó árak.

  A fórumban ugyan elmagyarázza a szerző, hogy a
  legális és a "kétes" összevetése nem szerencsés, de a kétesről továbbra sem tudjuk meg, hogy azért kétes, mert a törvények megkerülésével működik-e? A Mobilarena korábbi magyarázatai szerint legális kiskaput használ.

  No de akkor miért nem használja ugyanezt a legális kiskaput az új Nokia shop sem, ha tehetné? Kb. mindenki tudja csak kimondani nekem nem tisztem, a vevőnek meg nem érdeke.

  VálaszTörlés