2010. október 15., péntek

Nokia N8: Teszt, bemutató az Engadget jóvoltából

2010 Áprilisában foghatta először kézbe a Nokia N8-t az egyik legnagyobb hírnévvel rendelkező blogger, Eldar Muirtazin, aki azóta összetűzésbe is keveredett a Nokiával. Az akkori információk szerint a gép ugyan megér egy misét, de a Symbian^3 nem képes felvenni a versenyt a most futó korszerű mobil operációs rendszerekkel. A megjelenést követően az Engadget tesztelte az N8-t, érdemes tehát kiemelni a főbb megállapításokat, elsősorban azt, hogy a Nokia talán az eddigi legjobb Symbian modellt alkotta meg. A nagy kérdés csak az, hogy ez így elegendő-e az Apple iOS, Android, BB OS6 mellett. Lássuk mi tetszett és mi nem:
Főbb műszaki specifikációk:
 • Operációs Rendszer: Symbian^3
 • Méretek: 113,5×59,2×12,9, 135g
 • Kijelző: 3,5 hüvelky, kapacitív, 640×360
 • Memória/ Bővíthetőség: 16GB, microSDHC, (135 MB Internal)
 • Adat/GSM: HSDPA/HSUPA (10,2/5Mbps) / négysávos
 • Csatlakozók: 2 mm töltő, 3,5 jack, HDMI out, microUSB
 • Rádió/ kommunikáció: BT 3.0, WiFi, A-GPS, FM-rádió, FM-Transmitter
 • Kamera: 12Mpix, 720p HD, Xenon Flash, másodlagos VGA
 • Extrák: OVI MAPS
 • Akkumulátor: 1200 mAh
 • Szenzorok: Iránytű, gyorsulás, fényérzékelő, közelítés
 • PDF Adatlapja: http://goo.gl/Df46
A készülék hardveresen tehát nem kifogásolható, minden korszerű "tudás" megtalálható benne, hihetetlen erős kamera, relatív jól használható nagyméretű AMOLED kijelző és minden korszerű kommunikációs szolgáltatás megtalálható benne (pl. BT3.0!). A készülék kijelzője a  most népszerű kémiailag erősített gorilla-glass, azaz  karcállóbb, mint más készülékek esetében, erősített üveglap.
A kamera és a speaker ki is lóg a készüléktestből, ez a későbbi használat során jelenthet gondot (általában itt kopik először a ház). A készülék alu háza több színben kapható, elegáns ívek és formák jellemzik., masszív készülék. Szokatlan módon a SIM és a MicroSD memóriakártyía bővítés is kívülről cserélhető, ebből az utóbbi érdem, az előbbi talán nem a legjobb. A csatlakozókat műanyag fedelek védik, így az összképet nem zavarják jelentősen. Az érintőképernyő ellenére egy menü gomb azért került  a készülékre, bal oldalt alulra. Ez kicsit zavaró, gyakran véletlenül megnyomta a tesztelő.
A teszteléskor a 680 MHz-s processzorral különösebb probléma nem volt, a Nokia külön grafikus gyorsítót is használ így együttesen nem különösebben kifogásolható, a 256 MB memória az, ami talán kritizálható, egy esetben "memory full" hibaüzenetet is tapasztaltak a használat során, high-end készülékek esetében ez kritikus.
Videózásra, FM-rádiózársa, MP3 lejátszóként természetesen kiválóan megállja a helyét a készülék. Videózás alatt akár a videók JDMI kivetítése is megoldott sőt a készülék már az egyre népszerűbb .mkv fájlformátumot is kezeli, így aki PC-s formátumokkal szeret dolgozni, annak is jó választás az N8.
A készülék kamerája egyszerűen fenomenális. Mechanikus exponálás, xenon vaku, automatikus fókusz, gyors fókuszálás jellemzi. Érdemes a kamerával készített fotókat megnézni a forrás linken, tényleg eljutunk oda, hogy még a legügyetlenebb vagy türelmetlenebb felhasználó (pl. én) is egészen  kiváló képeket képes egy okostelefonnal is készíteni. A kamerához hasonlóan kellemes a hangszóró, hangos, megfelelően reagál a magas és mély hangokra, asztalra téve ugyan rezonál, de ez szerintem nem von le az értékéből. Természetesen a hívásminőséggel sem volt semmi probléma, jól is néznénk ki, ha lenne.
Amivel komlyabb problémák voltak az a Symbia^3 és az OVI store. Egy korszerű modern operációs rendszertől bizony egyre inkább elvárt, hogy olyan közösségi szolgáltatásokat, mint a Twitter vagy a Facebook, esetleg az Amerikábasn népszerű streaming szolgáltatók (ha már jó a hangszóró - pl. Pandora) is integrálva legyenek, de még bizony az OVI store sem alapértelmezett, külön kell telepíteni, jóllehet ezt már minden neves versenytárs megoldotta. Ez részben annak tudható be, hogy a Symbian^3 átmeneti állapot (készül a Symbian^4), de annak is, hogy sok-sok fejlesztő a megszokott utakon járva talán óvatosabban kezelendő és vonható be az "alkalmazásboltositva", az Apple-ne és a Google-nek ez könnyebben ment, hiszen nulláról egyszerűbb a fejlesztőkre ráhúzni egy eszköztárat, mint 5-10 éves Symbian alkalmazásfejlesztőknek azt mondani, hogy mostantól a megszokott telepítési módok helyett csak az OVI Store van. A böngésző tulajdonképpen egészen jól használható (webkit, flashlite miatt), ám összehasonlítva más rendszerekkel talán gyakrabban omlott össze (pl. az engadget oldal böngészésekor). A beépített térképek miatt érdemes megvásárolni a Nokiát, ám akadtak zavaró apróságok (pl. névkegykártya címre nem navigál, manuálisan kell kikeresni, TrafficFlow szolgáltatás nincs integrálva a térképpel (itthon eleve nem lesz)). A beépített Activesync szolgáltatással is akadt probléma a tesztelés során, igaz elég kitekert módon akarták megoldani (gmail-t exchange profilként konfigurálni, miközben van saját gmail kliens is)
Összességében az Engadget szerint a Nokia N8 hardveresen az egyik legkiválóbb készülék, bizonyos feladatokra (mobil video, fénykép, zenehallgatás, telefonálás) kiváló. Ám a Symbian^3-még nem elégséges, nem képes versenyre kelni a most futó rendszerekkel. Kevésbé integrált, több hibával működik, jóllehet manapság az okostelefonpiaci versenyben már az a meghatározó, hogy az adott készülék kezelhetősége mennyire átgonodolt, mennyire egyszerű, az N8 esetében ez még mindig nem jön át eléggé, nem jobb, mint a felfutók, mintha a Nokia még mindig a visszatérő vásárlókra építene, jóllehet a növekvő piacokon újdonságokat kell kínálni (integáltság, OVI store, "felhő"-elérés)
€ - Ár/ Vásárlás 0% v. 19,6% ÁFA-val: http://www.expansys.hu/d.aspx?i=199517

Forráshttp://www.engadget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése