2010. október 28., csütörtök

NOOKColor - Androidos színes Ebook olvasó a Barnes & Noble-tól

Az Barnes & Noble végre új bejelentést tett. Tavaly év végén még egyértelműnek látszott, hogy az elektronikus könyvolvasók piaca is szépen beindul majd, az e-tinta megoldások pedig többségében kiváló olvasókat garantálnak majd. Aztán idővel meg fognak jelenni a színes eBook Reader-ek is - gondoltuk mindezt 2009 végén. És mi a helyzet 2010-ben? Az Apple iPAD olyan mértékben kannibalizálta a piacot, hogy a Barnes is változtatott, de a Sony, és sok egyéb gyártó is új irányba fordult. A Barnes Nookcolor e fordulatra remek példa. Mit is tud a készülék? Egy olyan eBook olvasó-Tablet kombót kell elképzelni, mely 7 hüvelykes kijelzővel és módposított Android operációs rendszerrel érkezik. Alapvetően tehát a fő funkció nem változik, de felxibilis, alakítható, ráadásul már az első bekapcsolástól internetezésre is alkalmas 1024×600-as kijelzőt kapunk relatív kedvező áron. A lényeg nem változott, a Barnes eBook könyvesboltjában számtalan 10 USD körüli tartalmat (~2 millió eBook?!) lehet majd megvásárolni és letölteni, sőt a népszerűbb magazinok színes elektronikus kiadásai is elérhetők (pl. National Geographic, de úgy 60 egyéb magazin) akár havi 3 USD-s előfizetési díjért cserébe. Komoly érdekesség, hogy a Nookcolor megteremti a könyvek kölcsönözhetőségének lehetőségét is, a tulajdonunkban álló elektronikus információkat 14 napra kölcsönadhatjuk barátainknak. A határidő lejárta után a könyv automatikusan visszakerül  a birtokunkba és eltűnik a kölcsönző gépéről. A Tablet funkciók között még Office fájlnézőkét is kapunk, de divatos közösségi szolgáltatásokat is kínál (facebook, twitter) a Nookcolor, akár megoszthatunk egyből a twitteren idézeteket is. Amerikában a Pandora internetes zeneportál elérésére is alkalmas, persze mp3 és videólejátszóként is használható, sőt gyermekekre optimalizált tartalmak is elérhetők (rászoktatás!).
Összességében tehát jóval több, mint egy klasszikus eBook olvasó, sokoldalú, elsősorban könyv és magazinolvasásra kitalált készülék, de széleskörű szórakoztató funkciókkal is rendelkezik, a klasszikus eBook specifikációknak egy ponton nagyon nem felel meg, és ez az üzemidő, mely WiFi nélkül max 8 óra. A nagy kérdés, hogy a piac ezt szeretni fogja-e? Induló ára 250 USD, ez igen kedvezőnek tűnik, hiszen egy eBook olvasónál többet tud az által, hogy internetezésre is alkalmas. Gyerekeknek is kínál funkciókat, a későbbiekben pedig akár alkalmazásokkal is bővíthető, nagyon érdekes eszközt alkotott tehát a B&N és valamely távol keleti OEM.
Főbb jellemzői: 7" IPS kijelző 1024×600; WiFi, MicroSDHC; 3,5 mm jack; microUSB
Támogatott formátumok: EPUB (including Non or Adobe DRM); PDF; XLS, DOC, PPT, PPS, TXT, DOCM, XLSM, PPTM, PPSX, PPSM, DOCX, XLX, PPTX; Kép: JPG, GIF, PNG, BMP; Zene: MP3, AAC; Videó: MP4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése