2010. október 14., csütörtök

Vélemény: Windows Phone 7 - Miért vegyünk vagy ne vegyünk?

Korábban ugyan már megtettem, de a friss bejelentés miatt érdemes ismét összefoglalni, kinek érdemes Windows Phone 7-ben gondolkoznia, miért érdemes az új, az elődjénél korlátosabb, de lényegesen jobban kezelhető okostelefont beszerezni, ha majd lesz.
  1. Teljesen új kezelőfelület, más mint a versenyzőké, célirányosan "csempécskéket" lapozunk, a legfontosabb napi feladatokat könnyedén, gyorsan elérhetővé teszi. Aki tehát nem akarja "csicsázni", nem ér rá túlzottan egyedivé faragni, nem is vonzó számára, mert elsősorban egy jól kezelhető kommunikációs eszközt keres, annak kiváló
  2. Mindig online, alapvetően kiválóan csatlakoztatható a Microsoft "felhőjére", tehát a keresőtől kezdve a vállalati exchange, sharepoint és a Miicrosoft Live (zune, Xbox, hotmail, skydrive, office live)  megoldásai mind-mind rendelkezésre állnak, 100%-ban  kompatibilis, nem kell kiegészítőket telepíteni, bekapcsolható, azonnal használható.
  3. Vállalati környezetbe Microsoft Office (excel, word, powerpoint) dokumentumok kezelésére jelenleg nincs jobb eszköz. Megfelelően konfigurált Sharepoint szerverkörnyezetbe is, ám a Microsoft Office Live Workspace is elérhető egy Live ID-val.
  4. Kontrollált, probléma mentes kezelőfelület. A mostani információk szerint a Microsoft a felhasználói élmény megtartása érdekében az egyedi megoldásokat HUB szinten teszi csak elérhetővé, így a korábban már bemutatott HTC modellek esetében is külön "csomópontba" került mindaz, amit a HTC a saját hozzáadott értékének és a készülék értéknövelőjének tekint. Ám arra nincs lehetőség, hogy a korábbi Windows Mobile rendszerekhez hasonlóan lecseréljük a teljes "today" képernyőt, vagy a HTC Sense-hez hasonló kezelőfelületet építsünk. Egy nyilván részben nem jó, de akadhat, akinek ez kifejezetten tetszik. Hiszen ahogy a technológia fejlődik, folyamatosan ugyanaz a menüszerkezet, a már megismert kezelőfelület fogadja az újab és újabb Microsoft mobil platform vásárlóját. Nem kizárt, hogy ez idővel változik, de a jelenlegi szándékok szerint a Metro UI-nak hívott felület az alap és egyetlen.
  5. A készülék a most divatos okostelefonos közösségi és kikapcsoládást biztosító szolgáltatásokat kb. ugyanazon a színvonalon támogatja, mint bármely más operációs rendszer, azaz a Facebook, Twitter, Mp3 és Videólejátszás, Kamera körön belül mozogva megint csak nem szükséges "extrákat keresni". Ha működik a Zune/Marketplace, akkor minimális befektetéssel könnyedén elérhető tartalmakat is varázsolhat a gépére. Sőt! Ha már kikapcsolódás, akkor a játékok területére érve talán sok olyan érdekességet mutat majd a rendszer, amit pedig semelyik sem kínál alapértelmezetten, bár az Apple és Android környezetben is igen színvonalas játékok készülnek, de aki Xbox használó, az olyan extrákat is kap, amit garantáltan máshol nem.
És kinek nem érdemes? Érzésem szerint a Microsoft új operációs rendszerének koncepciója az, ami lényegében változott meg mára. A PockePC-Windows Mobile rendszerek különlegességét ugyanis számomra az adta, hogy számos PC-s feladatot tulajdonképpen a kis képernyőn, a hordozható eszközökön is könnyedén elláthat az ember. Az ehhez szükséges tudás megszerzése persze nem volt ingyen, ám idővel a legtöbb problémára kész megoldás volt, néha csak napokig tartó internetezést követően (pl. MMS konfigurálás bizonyos gyártók mobiljain). Az új mobil operációs rendszerek koncepciója ezen már túllépett, komplexebb megoldást kínál és egyszerűbben. Ám pont ez még nincs meg az MS-nél. A mostani vezető operációs rendszerek lényegében mindent -amire csak a felhasználónak szüksége lehet- igyekeznek odaadni, készen, beállítva, a lehető legminimálisabb energiák beáldozásával használhatóvá téve az új telefont (ami divat, ami ékszer, ami presztízs-termék is, tehát sűrűn cserélik). Ám ha mégsem elég mindaz, amit a vevő kap, akkor egy igen jó eszköztárat, egy alkalmazásboltot is kínál, melyben kereshetünk, tesztelhetünk vagy ha testszik és annyira értékes, egyből vásárolhatunk is. Mindezen felül a legnagyobbak igyekeznek a saját vásárlóikat a saját internetes szerverkörnyezetükre, a "felhőre" is rászoktatni (a lenti ábra kiválóan szemlélteti ezt), nem titkoltan azért, mert további bevételeket remélnek (akár hirdetésekkel, akár fizetős szolgáltatásokkal). A Windows Phone 7 jól, mondhatni tökéletesen illeszkedik a mostani koncepcióhoz. Az a kérdéses jelenleg, hogy a korábbi szabadságfok "visszaépül"-e majd a rendszerbe? Illetve szükséges-e, hogy visszaépüljön? Az Apple iPhone példája jól szemlélteti, hogy uniformizált, erőteljes marketingtámogatással induló megoldásokkal is sikeres lehet egy-egy gyártó vagy operációs rendszer, sőt idővel -az unformizáltság mellett- a világ egyik legnagyobb alkalmazásboltja is működteti, a "felhője" is sok elemében fizetős, ám sikeres, rengeteget termel és a lényeg, hogy szinte mindenre ott a megoldás. Az Android kevésbé uniformizált, összköltségeit tekintve mindenképpen olcsóbb mind a felhasználónak, mind a gyártónak, mint az Apple, a jelen állás szerint mégis igen sikeres, az alkalmazásboltja és az ingyenes  "Google felhő" gyakorlatilag szintén mindenre ad válaszokat . A Microsoft  új mobil operációs rendszere egyelőre uniformizált, induló verziójában olyan dolgokat nem tud, amit a korábbi verziója tudott, mára pedig a versenyzők mindegyike tud, a "felhő" erősebb, mint az Apple esetében, összemérhető a Google-el, az alkalmazásboltja viszont egyelőre rendkívül gyenge (induláskor kb. 2000 alkalmazás), azaz nem mondhatni, hogy ugyanolyan könnyedén lesz mindenre megoldás, mint a versenytársaknál.
Összegezve tehát akinek az alapszolgáltatások elegendőek, üzleti telefont, vagy multimédiás játtékonzol-telefont szeretne, annak igazából jó választás lehet a Windows Phone7. Aki univerzális mini PC-t+telefont keres az új rendszerben, az talán még nem kapja, meg. Talán érdemes várni, hogy az online szolgáltatások mindegyike itthon is elérhető legyen, talán érdemes megnézni, hogy a fejlesztői közösségek mennyire támogatják. És természetesen a magyar piacon kiemelt tényező az ár. Van az az ár és marketing-mix, amin érdekesebb az új, de tudásában talán még nem elég fejlett operációs rendszer, bár egyelőre csak pletykált árinformációk állnak rendelkezésre (előfiz. csomagokban kb. 200 USD).

A kép forrása: Gizmodo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése