2010. október 27., szerda

Windows Phone 7 - 5 érv mellette és 5 ellene

Az elmúlt hetekben érzésem szerint kicsit több szó esik az új operációs rendszer erényeiről, mint azokról a tényezőkről, melyek akár megáshatják sírját is. Természetesen nem lehet 100%-os objektivitással megítélni egy még komoly felhasználói bázist nem számláló operációs rendszert, ám azt érezni lehet, hogy sok-sok hazai szakportál mintha túlzottan előlegezne a Microsoftnak, talán kicsit több méltatást olvasni, mint ami jelenleg kijárna a platformnak. Nyilván ezt magyarázza az az erőfeszítés is, melyet a Microsoft ez elmúlt hetekben tett és sok-sok millió USD reklámbevétel reménye (~500-t pletykálnak), amit a Microsoft még költeni fog arra, hogy meggyőzze az okostelefonpiac szerelmeseit arról, jelenleg nincs nála jobb választás. Öt százalék alatti piaci részesedésről kell feltornázni az új mobil platformot, úgy, hogy -véleményem szerint- az induláskor egyáltalán nem lehet átütőnek nevezni. A kifutását még nem látni, de a Digitaltrends elemzései ezért nagyon figyelemreméltóak, 5-5 pro és kontra érvet sorakoztatnak fel a rendszer mellett és ellen:
Pro:
  • Intelligens csempék. Valóban újszerű és elegáns kezelőfelületet épített a Microsoft, az más kérdés, hogy foja-e szereti a felhasználó. Nagyon rövid ideig fogtam eddig csak kézbe, így az első benyomásom az volt, hogy nekem "túlanimálták". Ettől függetlenül az ötlet, hogy sok-sok állapotjelentést lát az ember folyamatosan frissülni, érdekes, több, mint valószínű, hogy hasznos is, így aki kifejezetten kommunikatív eszközt keres, egyazon mindig visszatérő és konzisztens kezelőfelülettel, annak jó vétel lehet. 
  • Konszolidált kapcsolatkezelő. Azzal a gondolattal, hogy egy-egy ismerősünk minden internetes (pl. facebook, twitter) és személyes megjelenése (pl. sms, mail) mindig elérhető legyen egyetlen csomópontból, már többen próbálkoztak. A RIM új operációs rendszer, de a HTC Sense kezelőfelület is kezeli, ám a Microsoft operációs rendszerében jelenik meg nagyon jól kezelhetően.
  • Erős Microsoft és PC-s Windows kapcsolatok. Nem is nagyon kell ragozni, hogy a Microsoft akár szerver, akár egyedi PC-s oldalon olyan szolgáltatásokat kínál, melyek a jelenlegi PC használatot uralják. Vállalati közegben ez alig cáfolható, végfelhasználói környezetben talán már több az alternatív használó. Viszont sok okostelefont (vagy ha tetszik, mobil terminált) bizony a cégek vásárolnak. Akár egy-egy jelentősebb céges vásárlás képes sok-sok egyedi vásárlással szemben is kiállni.
  • Sok erős szolgáltató és gyártó. A Microsoft bizony az Androiddal szemben most azon is kénytelen lesz dolgozni, hogy a fizetős operációs rendszer image-ét alaposan megtámogassa. A terméktámogatás, a szolgáltatói bevételek emelése, a "saját felhő" mind-mind fegyver lehet, ha jól kezelik. A nagyobb hardvergyártók (pl. HTC, Samsung, LG) a piaci szerepük amerikai megerősítését is remélhetik az együttműködéstől, sőt akár a Google "nyomulásával" szemben is támogatást jelenthet egy erős MS mobilplatform. A mobilszolgáltatók pedig képesek lehetnek pl. a RIM/Apple modelljeivel szemben nagy választékot és márkadömpinget is kínálni. Tehát bizony pont az eladók is motiváltak lehetnek egy erős Microsoft operációs rendszer kiemelésében.
  • Xbox Live integráció. Ez a terület ugyan még nem látszik nagyon keménynek, ám a fenti marketinges-pletyka másik oldala pontosan az Xbox Live-ról szól. 500 Millió USD-t e platform népszerűsítésére is áldoz a Microsoft. Az otthoni és mobil játékélmény együttesének megteremtése sok-sok elemző szerint kardinális kérdés, hiszen a jövő hatalmas üzlete. Jelenleg ugyan minden versenyző operációs rendszerben ott a mobil-konzol lehetősége, de a Microsoft igyekszik talán először kiemelni, hogy kifejezetten játékra is tervezte a gépet! A magyar weben is favorizált Angry Birds és hasonló játékok sikerei és letöltés számai is mutatják azt, hogy pár dolláros játékokból is komoly bevételt lehet realizálni. A WP7+Xbox megoldások egy kedvező árral megtámogatott (pl. szolgáltatói konstrukciók) készülékkel komoly volumeneket jelenthetnek, majd aztán szép lassan becsorogva hatalmas profitokká állhatnak össze.
Kontra:
  • Túl későn jött. 2007 óta az Apple berobbant, megette a piacokat, a legutóbbi negyedévben is 4 Mrd USD-t keresett, nagyrészt az iPhone-on és az iPAD-on. Az Android idén 900% körüli növekedést produkált, számos gyártó ezzel az operációs rendszerrel törte át először az 1-2-3 milliós gyártási sorozatnagyságokat, tehát komoly üzletet látnak ebben az operációs rendszerben is. A győztesre ugyan nem fogadnak, de könnyedén elfelejthetik a lelkesedést, ha a számok nem indulnak meg. A RIM új operációs rendszere is itt van és a világ egyik vezető okostelefon gyártójaként nem adja majd könnyen a részesedését. A Nokia lassan már csak kirukkol valamivel, amivel minimálisan meg akarja majd állítani a további részesedésének csökkenését, de inkább nőni szeretne, hiszen az okostelefon-eldások globálisan kiemelkedő mértékben növekednek. Rövidebben fogalmazva borzasztó erős versenyhelyzetben kell gyorsan és komoly eredményeket felmutatni, miközben a piacon legalább 2, de inkább 3 rendkívül innovatív platform már létezik.
  • Alkalmazáshiány. Az előző pont folytatásaként is felfogható, de a Marketplace jelenleg semekkora, ha a két vezetőhöz (Apple-Appstore~250000, Android Market~100-140000) mérjük, de még a BlackBerry Appword (~10000)  is komolyabb kínálattal bír. Tudom persze, hogy a legtöbben alig töltenek vagy pláne vásárolnak alkalmazásokat, ám az a könnyedség, amit egy jól felépített alkalmazásbolt kínál, szórakozásnak sem utolsó. A Microsoft alkalmazásboltja pedig jelenleg nem túl sok mulatságot kínál.
  • Copy-Paste és Multitasking. A Copy-Paste funkció vagy a Multitasking induló hiánya ciki. A korábbi Microsoft operációs rendszer tudta. Az ígéret szerint hamarosan lesz copy-paste, onnantól lesz egyáltalán számomra érdekes, hiszen napi szinten másolok innen-onnan anyagokat és illesztem levelekbe, dokumentumokba, de akár egy telefonszám levélből másolása és tárcsázóba illesztése is hiányozna, ha amúgy a levél nem szedi ki a számot "magától". A multitasking is részleges, az MS alkalmazásoknál működik, külsős terméknél nem, vagy nem mindig, tehát nem egységes (pl. egy adatfelöltést végig kell-e várni tétlenül, ha azt külsős fejlesztő írta?).
  • Microsoft Stigma. A Microsoft egy pillanat alatt vált cikivé már az előző operációs rendszerével is. Hiába tudott sokkal többet az Apple 2007-es megjelenésekor egy HTC Kaiser, valahogy már hirtelen a kutyának sem kellett a Windows Mobile és stagnáltak, majd átmentek csökkenőbe az eladások. A Microsoftot aztán az Android megjelenésekor végképp besorolták a klasszikus iskolába, holott még mindig tudott alapból olyanokat, amit semelyik divatos sem (pl. tethering, sok-sok BT profil, Office). Ez a stigma azóta is ott van a Microsofton, valahogy mindig jön valaki, aki szerethetőbb, izgalmasabb, egyszerűbben használható, vagy éppen gyorsabb megoldást hoz arra, amit eddig Microsofttal oldottunk meg. Ebből kilépni nem egyszerű.
  • Tesztelői problémák. Az első tesztelők megállapításai szerint a rendszer nem feltétlenül problémamentes. A hűségesebb tesztelők elnézik és a rendszer újszerűségét és sebességét emelik ki, de nem egy teszt állapította már meg, hogy az egyik fő attrakciónak beállított Xbox nem mindig az igazi. Lassul, lassan tölt, óriási memóriát igényel. A másik alapvető hiányosság, hogy sok csomópont kezelése fekvő üzemmódban egyszerűen hiányzik. Igaz, hogy az Android és az Apple esetében is akadnak olyan alkalmazások, melyek pl. a g-szenzorra nem reagálnak, de pont az ide-oda lapozható HUB-koncepcióba a jobban  áttekinthető fektetett nézetek pont illeszkednének. Néhány fórumozó GPS-problémákra is panaszkodott (késik, máshova pozicionál), ráadásul nem látni még komoly külső fejlesztést, igaz ehhez több idő kell.
Forrás: SikertényezőkVeszélyek, amitől bukhat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése