2010. október 13., szerda

Windows Phone 7: Memória, avagy memóriakártya bővítés?


Samsung Focus
Nagy kérdés volt, hogy az eredeti bejelentések szerint a Windows Phone 7-es készülékek az iPhone-hoz hasonlóan nem tartalmaznak majd memóriabővítési lehetőséget. Aztán a legelső napi bejelentések között feltűnt a  Samsung Focus, ami microSD bővíthetőséget jelzett. Akkor most hogy is van ez? Lehet-e majd a többségében 8-16 GB belső tárral érkező készülékeket bővíteni vagy sem? 
Meglepő a válasz: Lehet, de csak egyszer. Azaz a memóriakártya nem csere-berélhető szabadon. Az ok az, hogy amint az első bekapcsolás előtt behelyezzük a kártyát, majd elindítjuk a telepítést, a memóriakártya a háttértár részévé válik. Ha eltávolítják a készülékből, azzal sérül a fájlrendszer, akár a telefonon maradó adatok is sérülhetnek, a kártyán tárolt adatok pedig nem használhatók más készülékben.
FIGYELEM! Akinek nem az első okostelefonja lesz egy Windows Phone 7-es készülék, és még memóriakártya-foglalatot is tartalmaz, semmiképpen ne kezelje rutinszerűen a memóriakártyát, csak újabb hard-resettel lehet bővíteni. Cserébe tessék online adatmentési lehetőségeket használni, online tárterületekkel, így a kártya esetleges sérülése esetén is mindig lesz mentésünk.
Valószínűleg a fenti problémakör az oka, amiért sok gyártó/szolgáltató egyszerűen úgy döntött, hogy nem teszi lehetővé a bővíthetőséget, így egyelőre 8 GB/16 GB-s Windows Phone készülékekre lehet számítani és így érdemes lesz összemérni, hogy egy 32/64GB-s szintén szolgáltató Apple iPhone4 -hez képest hol áll az ár. Meglepő módon a Samsung a saját amerikai oldalán nem jelzi, hogy a Focus bővíthető volna.


Forráshttp://wmpoweruser.com

2 megjegyzés:

  1. Akiknek eddig is szét kellett szedni a telefont, hogy kártyát cserélhessenek, azoknak ez nem olyan nagy változás. :)

    A következő lépés mi lesz? RAID 0 helyett, RAID 1-be szervezik a beépített memóriát és a memóriabővítő-kártyát? :D

    VálaszTörlés
  2. Csak éppen most ne szedje szét senki, mert bukta. Persze nyilván élőben nem lesz ennyire súlyos, de azért meglepő

    Raid helyett online full backup a jövő. Az termel ugyanis a mobilszolgáltatónak szépen :)

    VálaszTörlés