2010. október 12., kedd

Windows Phone 7 - Termékbemutatók, vélemény: katyvasz, vagy stratégia?

Október 11-én bejelentésre került a Windows Phone 7, melyet több gyártó, közel azonos specifikációval kínál. Mivel a Microsoft elég erősen megkötötte a hardverfejlesztők kezét, ezért a készülékek műszaki tudásában csak alig akad eltérés. Többségében már természetes az erős processzor, a relatív nagy képernyő, a HSDPA, Wifi, BT és GPS értékeit sem kell külön-külön kiemelni, hiszen mindegyik készülékben ott vannak ezek a lehetőségek. A Windows Phone 7 jellemzői sem változtak, megfelelnek az eddigi bejelentéseknek.
Gyorsan essünk tehát túl néhány alapvető gyakori kérdésen:
 • Miért is jelentős ez a bejelentés? Láthatóan és érezhetően a Microsoft utolsó dobása, amennyiben a jelenlegi piacvezető operációs rendszerek közé szeretne emelkedni. A jelenlegi 5% körüli világpiaci részesedését úgy kell emelnie, hogy Amerika legnagyobb versenyzőit (RIM, Apple, Android) odahaza is legyőzi, sőt az EU piacain is kiemelkedőt hoz.
 • Hogyan lehet a fenti célt elérni? Kizárólag a Microsoft kiemelt partnerei tudják ezt elérni. Ehhez a legnagyobb "meggyőzhető" gyártókkal szövetkezett a Microsoft, az LG, a Samsung és a HTC mellett már a Dell is bekapcsolódik a versenybe. Drága és erős high-end készülékeket dob minden gyártó a piacra. Szinte azonos műszaki paraméterekkel, gyártónként egy-egy QWERTY és érintőképernyős modellel.
 • Ha drága, az nem baj? Nem feltétlenül, ugyanis a bejelentésekből is nagyjából látszik, hogy a Microsoft elsősorban a mobilszolgáltatók segítségével kívánja a gyors piacszerzést megvalósítani, nem koncentrál a kártyafüggetlen értékesítésekre, milliós eladásokat ugyanis kizárólag a mobil operátorok képesek hozni (ezt a Google Phone is bizonyította). Amerikában többségében 200 USD-s belépő csomagokkal indulnak a Windows Phone 7-es telefonok, 1-2 éves hűségvállalás mellett azon a piacon semmi nem elég drága, ha amúgy az tényleg jó, vagy közösen "agyonmarketingeli" a gyártó, az operációs rendszer fejlesztője és a mobil operátor.
 • Minek ennyi modell? A magyarázat kb. a fentiekből következik. Ha egy kártyafüggetlen és erős műszaki specifikációval rendelkező okostelefon pl. 5-600  USD-ért kínálna a Ms s gyártói saját független csatornáiban, annak beszerzését hatszor átgondolja mindenki, utánajár, megnézi a versenytársaknál is, stb. Ha viszont már a modellnevek és szolgáltatók szintjén közel azonos áron, közel azonos de mégsem tejesen összemérhető termékmix kerül a vásárló elé, és történetesen mindegyik 200 USD, akkor a hardver helyett maradhatnak továbbra is versenyben a szolgáltatók. Minden szolgáltatónál pedig csakis más-más modellekkel lehet "versenysemleges" kínálattal jelen lenni, és ez most talán a Microsoft legfontosabb érdeke: Mindenhol Windws Phone-t kínálni úgy, hogy még más-más modellnevekkel is kb. ugyanazt a felhasználói élményt kapja a vásárló, és 100%-ban csatlakozhasson a Microsoft "szolgáltatásfelhőjére".
 • Érdekli a Microsoftot Európa is? Természetesen, a modellek egy része az EU piacain is megjelenik majd, sőt akár a Lengyel, a Szlovák és a Cseh piacokon is erősebb kampányokra lehet számítani, ám Magyarország esetében kicsit szkeptikusabb vagyok. A Microsoftnak jelenleg nincs magyar Windows Phone 7-es oldala és az első bejelentések szerint nem minden piacon "indul el" a gyártó.
 • Na és ha nincs magyar weboldala? Általánosságban ugyan hozzászokhattunk, hogy a magyar piac egyik gyártónál sem tartozunk a kiemelt kategóriába, ám a Windows Phone 7 a korábbi Windows Mobile rendszereknáél is jopbban építkezik a webes szolgáltatásokra. Pl. a XBOX live szolgáltatások vagy a Zune, esetleg a Marketplace vásárlási lehetőségek vagy gyártói support nélkül számomra egyelőre kérdéses, hogy egyáltalán érdemes-e ilyet gépet venni. Márpedig ittthon is el fog indulni hamarosan a Windows Phones 7 értékesítése, a Vodafone és a T-Mobile is már "csőben tart" egy-egy modellt, a bejelentéseket lásd a forrásban sorolt linkeken. 
 • Várjak? Szerintem igen. Az elkövetkezendő hetekben nyilvánvalóan sok-sok értékelés születik majd Windows Phone 7 témában, az alábbi alapkérdések tisztázása nélkül pusztán kalandvágy motiválhatja egy új Windows Phone 7-es modell beszerzését:
  - Lokalizáció, minimum magyar ékezetes billentyűzet (beépített vagy telepíthető magyar)
  - Felhő-szolgáltatások elérhetősége (Live, Marketplace, Zune, egyebek)
  - Hazai szerviz, gyártói vagy Microsoft támogatás (nyilvánvalóan induláskor nem ért majd a Vodafone vagy a T-Mobile az új op. rendszerhez semennyire sem)
  - Megoldott lesz-e az operációs rendszer frissítése (microsoft vagy gyártói feladat-e)? Ez különösen fontos, ugyanis induláskor olyan alapvető műveletek, mint a copy-paste vagy bármely fejlesztő által használható multitasking támogatás sem lesz a készülékben! A másolás-beillesztésre  2011 első negyedévéig várni kell a sajtótájékoztató szerint.
Modellek és összefoglaló specifikációk: A készüléke többsége lényegében az 1Ghz, WVGA, HSDPA, WiFi, BT, A-GPS, 3,5 mm jack, micro USB jellemzőkkel bír, a fontosabb különbségek a méretekben, a kiépítésben vannak, így az alábbiakban ezt foglaltuk össze. Nagyon fontos továbbá, hogy a  (Figyelem! az alábbi kép még változhat, nem publikálható más oldalakon!)


Melyiket szeressem, illetve szerethetem? Egyelőre az olyan érdekességekre kell koncentrálni, mint a méretek, melyben a Samsung S-AMOLED-re építkező modellek talán vezetnek. Külön érdekesség, hogy a Focus memóriakártya-bővíthetőséget is kínál állítólag, miközben ezt a korábbi hírek szerint az MS egyelőre nem kínálja alapfunkcióként. A HTC szokás szerint komolyan "bekészült", ám a két érdekesebb modell (Surround és HTC 7 Pro európai forgalmazásáról nincs információ, sőt a Mozart és a Trophy 7 közti különbségek (kisebb kijelző, nagyobb és Xenon kamera) is alaposabb átgondolást igényelnek. A HTC kínálata valószínűleg kártyafüggetlenül is elérhető lesz, az LG és a Samsung egy-egy modellel jelenik majd meg Európában.

Mindenkitől türelmet kérünk, minden információt érdemes fenntartásokkal kezelni és többször megerősíttetni, ugyanis Windows Phone 7 készülékek esetében valóban a részletekben lehetnek fő különbségek.

Források:http://www.microsoft.comhttp://www.engadget.comhttp://www.t-mobile.huhttp://www.vodafone.huhttp://www.engadget.com; videógaléria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése