2010. november 1., hétfő

Windows Phone 7 tippek és trükkök a Pocket-lint jóvoltából

Különleges gyűjteménnyel lepte meg a Pocketlint a Windows Phone 7-es érdeklődőket, 72 tippet, trükköt gyűjtött össze, ezek többsége egyben a Windows Phone 7 részletekbe is beavatnak, segít a hazai tesztekben felmerülő eddig nyitott kérdések javát is megválaszolni. A pontok egy részét összevontuk, sok-sok kérdést tisztáz a pocketlint kiváló összefoglalója. Akinek van türelme, az pusztán ezen tippek alapján is képes eldönteni, hogy érdekes-e, érdemes-e később megvásárolnia egy Windows Phone 7-es gépet?
 1. Hangutasítások - Start gomb nyomva tartásával érhető el, bárhonnan (egyelőre angolul működik)
 2. Startképernyőhöz alkalmazásindítás, személyek, vagy akár internetes linkek is (2.,3.,40.)  - Bármely alkalmazás kitehető a főképernyőre, az alkalmazás listában az ikont "nyomva tartva", a "pin to start" opció elérhető a helyi menüben. Startképernyőhöz személyek - Nem csak alkalmazások, de személyek is a főképernyőhöz adhatók (pl. gyorshíváshoz). Az böngészőben az adott oldalon nyomva tartva az ujjunkat megjelenik 3 pont - a helyi menüben is választható a "pin to start", ekkor a weblink kerül a főképernyőre.
 3. A csempék átrendezhetők-e? - Igen, bármely csempe nyomva tartással átmozgatható, átrendezhető a sorrend
 4. Eltávolítás - A csempék/alkalmazások a főképernyőről a fentiekhez hasonló módszerrel le is szedhetők
 5. Alkalmazások eltávolítása - A 2. pontban megismert módszerrel el is távolíthatók a telepített alkalmazások. A helyi menüben válassza az "uninstall"-t
 6. Alkalmazások értékelése, szavazás - mini beszámolót is fűzhetünk a szoftverekhez, szintén a fenti módszerrel a helyi menün keresztül. Válassza a "Rate and Review" funkciót
 7. Témaváltás - Setting-Theme lehetőségen keresztül érhető el, több szín és fehér/fekete háttér között választhatunk
 8. Balra is nézz! - Hülyén hangzik, de az egyes csempék vagy képernyők nem csak jobbra, hanem balra is mozgathatók, így pl. egyes csempék esetében, ha az ujjunkkal balra "húzzuk" a képernyőt, újabb funkciók válnak elérhetővé.
 9. Figyeljen a pöttyökre is! Az egyes alkalmazásokban, képernyőkön 3 pont további opciók elérhetőségét jelzi (pl. fényképek nézegetésénél törlés / feltöltés funkció)
 10. Helyi menük sokasága - általánosságban a beépített, de a külön telepített alkalmazásokban is érdemes kipróbálni, hogy a  kijelzőn rajta tartott ujjunkkal milyen helyi menüket csalhatunk elő. Sok feladatra a egyszerűen ebből a helyi menüből érhető el, csak tudni kell előcsalni.
 11. Gombnyomások hangja -  Akit idegesít a beépített billentyűzet minden gombnyomásra vagy, hogy  érintésre kattogó hanggal reagál, könnyedén kikapcsolhatja. (Settings- Ringtones and Sound)
 12. Hangadás e-mail érkezésekor - Az előbbi pontban leírt módon ez a funkció is szabályozható.
 13. Csengőhang - kb. 30 választható, egyelőre nincs egyéni, külön cikkünk erről
 14. WiFi bekapcsolás - A beállítások között szabályozható számtalan WiFi beállítás is, köztük, hogy értesítsen-e a készülék, ha új WiFi hotspot van a közelben (kímálhetjük a 3G adatkapcsolatot, de jobban fogyasztja az akkut a folyton bekapcsolt WiFi)
 15. Új e-mail beállítása - Nagyon egyszerűen beállíthatók a legfontosabb accountok, melyeknél elég a cím/jelszó párost beírni és máris új csempeként látható, elérhető. (Windows Live, Outlook, Vodafone E-M@ail, Yahoo! Mail, Google, Facebook)
 16. Google Naptár kezelése - A beállítások között választható, hogy a Google mail-en kívül a naptár és a névjegyek is szinkronizálásra kerülhessenek!
 17. Google alkalmazások szinkronizálása - Azon vállalati alkalmazóknak is remek a Windows Phone 7, akik Google Apps hozzáféréssel rendelkeznek, ők a Google Sync engedélyezését követően tudják használni saját Google elérésüket Windows Phone 7-el (beállítása a Google Apps-on: Service Setting- Mobile - Enable Google Sync)
 18. A Lock képernyőn cserélhető-e a háttérkép?  - Igen, tetszőleges képből, tetszőleges szeletet vághatunk ki. (Lock&Wallpaper)
 19. Érdemes jelszóval védeni a készüléket? - Igen! Számtalan jelszavat és hozzáférést kezel a készülék, érdemes jelszavat beállítani. (Lock and Wallpaper)
 20. Képernőy kikapcsolás időzítése - 30 sec - 5 perc vagy soha értékekre állítható. A "never" fukció nem elérhető, ha jelszavat is beállított.
 21. Kímélje az akkumulátort (22-25)! A készülék sok-sok fogyasztóval rendelkezik, ezek egy rését -ha nem használjuk- érdemes kikapcsolni. Ilyen a Location (Settings-Location) , a Geotagging (Settings-Application-Pictures and Camera-állítsa off-ra a GPS használatot)), a külföldre utazóknál a Data Roaming (még véletlenül se maradhasson úgy (Settings-Mobile Network). A 3G adatkapcsolat kikapcsolása is növelheti az akku.időt (Settings-Mobile Network)
 22. A billentyűzet mindent angolra javít, zavar a dupla szóköz (26-27)! Nos ez a funkció az alapértelmezett helyesírás ellenőrző miatt lehet idegesítő. (kikapcsolása: Settings-Keyboard). A dupla szóköz leütésekor a mondta végére pont kerül és új mondat kezdődik 1 szóköz kihagyásával. Akit zavar, szintén az előző beállításoknál kapcsolhatja ki.
 23. "Find My Phone" - Aki használni szeretné (myphone) annak be kell kapcsolni, mert nem alapértelmezett funkció. (Settings-Find MyPhone)
 24. Hogyan telepíthetem a frissítéseket? Automatikus, ne foglalkozzon vele, ha lesz, a készülék értesíti.
 25. Nem látom a térerőt!? Az Apple antennagate óta bizony sokan figyelik, csökken vagy nő-e a térerő. Itt akkor látszik, ha a képernyő tetejére bök az ujjával. (Jelmagyarázat itt)
 26. Facebook (31 és 37)? A Facebookot valóban integráltan kezeli a készülék, az Account beállításához a Settings-Email And Accounts lehetőséget válassza. ÁM! Ha azt is be szeretné állítani, hogy csak a kontaktjai közt is szerelő Facebook barátok adatai jelenjenek meg, azt már a Settings-Application -  People beállításokon keresztül érheti el.
 27. Képek a Skydrive-ra, Facebookra (32-33)? A készülékkel automatikusan feltöltheti a készített képeket egy Skydrive elérés segítségével, így 25 GB erejéig folyamatosan mentése is van a képekről. Ha elfelejtette az első kérdésnél beállítani, sebaj, később is aktiválható ez a funkció (Settings-Scroll balra-Pictures And Camera- Auto Upload). Ugyanitt aktiválható a Facebook feltöltés is.
 28. Idegesítő az Xbox live? Kikapcsolható (Settings-Applications, Games)
 29. Mobilra optimalizált weboldalak? Sok-sok weboldal már kifejezetten mobilkészülékekre optimalizált felülettel jelentkezik (pl. origo.hu), ezek kímélik az adatkapcsolatot és többnyire ugyanazt a tartalmat adják, mint a PC-s böngészőből  elérhető verziók, de esetenként zavaró lehet, hogy nem látjuk viszont ugyanazokat a kontrollokat. Sebaj. Az Internet explorer beállításainál válaszhtaunk mobil vagy desktop emulációt (Settings-Application-Internet Explorer - Mobile vagy Desktop version)
 30. Kiment-e az SMS-em? Aki sokat SMS-ezik, szereti is tudni, hogy aranybetűi eljutottak-e a címzetthez. Bekapcsolható az SMS fogadás értesítője (Settings-Application-Messaging)
 31. Nemzetközi tárcsázás? Érdekes funkció a nemzetközi hívások tárcsázásának támogatása (elvben a 0036-t kiteszi ha külföldől hívunk magyar számot). 
 32. Keresési és böngészési előzmények törlése? Időnként érdemes törölni az előzményeket, legyen az keresési, vagy Internet Explorer-ben tárolt előzmény. Settings - Application - Search vagy IE.
 33. Szavak keresése adott oldalon? A windowsos böngészőben a ctrl+f segítségével rengeteg időt takaríthatunk meg, de itt ez nem elérhető, akkor hogyan? A "find on page" funkció a "3 pöttyre" tapintva érhető el a Windows PHone 7-es Internet explorerben (3 pötty elérése a 9. pontban)
 34. További Internet Explorer trükkök (42-45): Több lapos böngészéshez az oldal alján látható ikonra kattintson. A címsor eltüntetéséhez és a teljes képernyős böngészéshez fordítsa el a kijelzőt, böngésszen fektetett módban (eleve jobban látható így a teljes tartalom). Az oldal megosztása a már korábban többször bemutatott 3 pöttyre kattintva érhető el (share page - pl. copy paste helyett mailezze el a címet). A webcímek beírásakor több operációs rendszer támogatja a .com és egyéb végződéseket. Itt is használhatja ezt, ha .com-on lenyomva tartja az ujját (.hu még nincs)
 35. Billentyűzet-trükkök(46-49): CapsLock- Dupla shift-tel rögzíthető; Ékezetek - Lenyomva tartani a megfelelő karaktert; Szimbólumokat és Smiley-kat is hozzáadhat, a more funkció itt is elérhető!
 36. Search gomb! Amennyiben az adott alkalmazáson belül van kereshető funkció, egy nyomásra kereshet, két nyomásra pedig bárhonnan BING-keresés indítható a weben.
 37. E-mail trükkök (51-57): A 35-ben leírt emotikonok jól használhatók. CC és BCC mezőket a 3 pöttyre kattintva érhetjük el! Forward funkció elérhető; A "sent from My Windows Phone" aláírás lecserélhető (3 pötty, settings - kikapcsolható vagy átírható a szöveg). Az e-mailek olvasás nélkül is törölhetők, lenyomva tartott kijelzőnél a helyi menüben ott a "delete" lehetőség. A bejövő levelek flagezhetők is, egyszerre több levél is törölhető, ha a levelektől balra egyszerre többet is kijelöl, de akár több levél egyszerre olvashatóvá is tehető (3 pötty!)
 38. Reset, hard reset! Korábban már írtunk róla, About menüben találhatóa  hard-reset funkció, ez minden tárolt adatot elveszejt, ha arról nincs mentés (legyen). A klasszikus reset gomb formájában nem elérhető, ha nagyon lefagy, akkor akku-ki/be vagy hosszú power-gomb nyomás!
 39. Hívószám-kijelzés: Alapértelmezetten be van kapcsolva ez a funkció, de a Settings-Applications-Phone alatt választható, hogy mindenki, senki, vagy csak a kontaktjaink láthassák, ha mi hívjuk őket.
 40. Névjegyek keresése! Nem csak görgetéssel, hanem a név kezdetének leütésével is ugrálhat
 41. Kontaktok egyesítése: A sok-sok névjegy között bizony lehet olyan, ami a Google/Facebook körön belül többször is elérhető, ezeket összevonhatjuk a kis láncszemre kattintva.
 42. MMS küldés - Nincs külön alkalmazás, de képeket beilleszthetünk az SMS-be
 43. Zenelejátszás (63,64,65) - A Zune alkalmazás minilejátszója elindítható bármikor a hangerő gomb lenyomva tartásával. A zenelejátszóban a "skip track" ikon lenyomva tartva csévélésre is alkalmas Az albumok borítóin nyomva tartott ujjunkkal pedig repeat és shuffle funkciókat is előcsalogathatunk.
 44. Marketplace trükkök (66-67): Az Xbox Live alkalmazások, stuffok egy része letölthető a Marketplace-ről. A telepítéseket a "check install" ikonra kattintva ellenőrizhetjük
 45. SIM import - A régebbi telefonon tárol SIM névjegyeket a People HUB-on az "Import SIM contacts" paranccsal emelhetjük át a telefonra
 46. Konferenciahívás: Hívás közben az "Add call" majd a "Merge calls" paranccsal léptethetünk be újabb beszélgetőpartnert (ha a szolgáltatói csomagunk is engedi)
 47. "ME" kártya - A saját csempe lehetőséget ad arra, hogy könnyedén publikáljunk infokat magunkról.
 48. Gyors halkítás - Ha a bejövő hívás zavar (pl. hangos), a power gomb rövid megnyomásával azonnal némítható a készülék.
 49. Saját telefonszám tárolása - Settings-Applications-Phone
Kiegészítő kommentek tippjei:
 1. Power gomb min 10 sec: Sima, adatvesztés nélküli reset, ha a készülék pl. lefagyott. 
 2. Saját SSL bizonyítvány (pl. exchange) telepítése: E-mailben ráküldhető a csatolmány, rákattintva rákérdez, hogy telepíti-e?
 3. Outlook szinkronizálás? Hotmail-Outlok konnektroral érdemes lehet próbálkozni. Legyen mentés! Minden adat Outlookból Hotmailre (Éive) helyezhető, onnan pedig a gépre szinkronizálható.
 4. Meetingről késel? A meeting szervezőjének könnyedén a naptárból is lehet e-mailt vagy SMS-t írni, ha később érkezel.
FOLYTATJUK, IDŐNKÉNT ÉRDEMES VISSZATÉRNI A CIKKHEZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése