2010. november 25., csütörtök

Drew Bamford: Mi a HTC-nél nagyon szeretjük az Android rugalmasságát

Drew Bamford - "Felhasználói élmény" igazgató

Érdekes interjút közölt a PocketLint Drew Bamforddal, aki a HTC felhasználói élményért felelős fejlesztési igazgatója. Lényegében a több platformon is azonos néven futó, de mást-mást jelentő HTC Sense kialakítása az ő felelősségi köre, leegyszerűsítve mindaz, amitől a HTC egyedibbnek, kezelhetőbben, még egyszerűbben jobbnak tűnhet, mint mások hasonló operációs rendszerrel érkező készüléke. A HTC Sense nem csak GUI, hanem apró működésbeli sajátosságok, egyedi beállítási lehetőségek sokasága is, pár hete pedig már a telefon távelérését, több telefon menedzselését segítő szerver-oldali alkalmazást is jelent (htcsense.com). Az interjú több kérdést is feszegetett, a riport készítője nyilvánvalóan egyfajta állásfoglalást szeretett volna elérni, hogy a jövőben van-e preferált operációs rendszer a HTC-nél, személy szerint van-e kedvence a fejlesztési vezetőnek? Egyértelmű válasz nincs (egy jó politikustól nem is lehet), de néhány fontosabb gondolatot érdemes kiemelni a cikkből:
  • Alapvetően a HTC-t egyetlen dolog érdekli, a vásárlói számára mindig a legjobb élményt biztosítani. Ehhez alaposan meg kell ismerni, hogyan és mire használják az okostelefonokat, majd ennek megfelelő készülékeket kell építeni mind a hardver, mind a szoftver tekintetében.
  • Hogy ehhez mi a legoptimálisabb operációs rendszer, azt 100%-ban nem teszi egyértelművé, ám kiemeli, hogy jelenleg a Google Android nagyobb szabadságfokot, rugalmasságot garantál, mint a Windows Phone 7 Gyorsan tegyük is hozzá, hogy a HTC reméli, hogy a Windows Phone 7-be épített korlátozások idővel enyhülnek majd, így a gyártónak ott is lehetősége lesz, hogy az általa mért igényekhez igazítsák a rendszert
  • Ugyanakkor semelyik operációs rendszert nem tekintik kizárólagosnak. Adott helyzetben a HTC akár önálló operációs rendszert is hajlandó építeni, ha a jelenlegi rendszerek valamilyen okból mégsem kínálnának olyan fokú alakíthatóságot, hogy az a HTC szerinti vásárlói igényeket maradéktalanul ki tudja szolgálni. Ebben az esetben nem kizárt saját operációs rendszer, persze gyorsan hozzá is teszi, hogy jelenleg ez nincs nagyon napirenden.
Érezhetően diplomatikus válaszok érkeztek a HTC igazgatójától, ám a teljes interjút átfutva úgy érzem, hogy jelenleg valamivel nagyobb fókuszt kap az Android, hiszen nagyobb szabadságfokot ad mind a felhasználónak, mind a gyártónak. Gyártói oldalon több hozzáadott értéket is kaphat a vásárló, a HTC jobban meg tudja magát különböztetni akár a készülék kialakítását (műszaki tartalom, fomra), akár a kezelőfelület egyediségét értékeljük. A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forráshttp://www.pocket-lint.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése