2010. november 8., hétfő

HTC Desire HD - teszt összefoglalók, bemutató, személyes benyomások

A hazai szakirodalom fontosabb szereplőinek mindegyike tesztelte már a HTC Desire HD-t, csaknem mindegyik oldalqon 4-5 oldalas bemutatókban kerülnek ismertetésre a készülék főbb értékei, illetve a talált problémák. Aki kíváncsi a teljes elemzésekre, annak az alábbi oldalakat ajánlom az ismerkedéshez: 
Aki nem szeret sokat olvasgatni, annak a főbb információk összefoglalása:
 • A készülék összeszerelése amúgy nem rossz, de két ponton kritizálható, pont ott, ahol a műanyag elemek érintkeznek a sajtolt házzal
 • Több tesztelő is megemlíti, hogy a Desire-hez képest lassabbnak érezte a készüléket. Személyes tapasztalatom szerint ez nem igaz, sőt! Valószínűleg annak tudható be, hogy kicsomagoláskor az én gépem már OTA frissítéssel együtt érkezett. Ez lehet az előnye a hivatalos, de angol HTC csatornából származó expansys-os modelleknek (magyarítható, 2 év jótállás, de gyorsabb OTA - talán a nagyobb volumen miatt)
 • Tepsi - naná, egy 4,3 hüvelykes kijelzőt nehéz kisebb házba rakni. De szerethető tepsi!
 • Testreszabás, csicsázás: Többet tud, mint a többi eddigi HTC. Egyedi HTC felszíneket is kapunk, egyedi Scene/Jelenetek, Letölthető HTC hátterek.
 • Kamera - jól használható, HD videózásra is
 • Benchmark: Mindent felülmúl, minden eddigi telefonomnál gyorsabb
 • Multimédia: HTC-s DLNA- doboz kezelése, Soundhog zenefelismerő és letöltő-alkalmazás, 
 • HTCSense.com - első blikkre nem rossz, ám többeknek akadt vele problémája, türelmesen kell bánni vele. Nálam 4200 névjegy szinkronizációját követően jelent csak meg a telefon helyzete, (azaz másnap reggel, a lockolást mág mindig nem tudtam tesztelni, a névjegyek, sms-ek, fogadott, nem fogadott listák monitorozására jópofa megoldás)
Vélemény: Sosem mertem ekkora méretű telefonnal mászkálni, egyrészt mert kényelmetlen, másrészt, mert félek, hogy leejtem. Ez lesz az első készülék, amit befogok, ugyanis:
 • Mobil internet-elérésre, a leveleim kezelésére és hírolvasásra nem látok jobb megoldást. A Flash tartalmak kezelése, az RSS-csatornák olvasása, de akár szövegszerkesztésre is kiváló. gyors, nem akadozik, gyorsan tölt. Dolphin HD-vel spékelve kiválóan kezelhető a teljes Google portfólió. A nagy kijelző pont arra jó, hogy a SIP-billentyűzetet is jól tudjam használni, az ékezetes karaktereket többnyire jól felismeri a lokalizált modell,  ha a szövegkiegészítés funkció is be van kapcsolva.
 • Az beépített offline navigáció segítségével van egy jól látható navigátorom is a kocsiban. Igaz, hogy eddig főleg Google Maps-el navigáltam (illetve mutatta, merre járok), de 50-60 km alapján ez fogja leváltani (csak olcsóbb az ingyen, mint az online). A turn-by-turn és a hangnavigáció léte annyira nem izgat.
 • Olyan apróságok, mint a kamera, vagy a LED-es fény sosem izgatott különösebben, de elsőre is meglepően jó képeket sikerült vele készítenem, pedig semmivel nem lettem ügyesebb, mint az összes többi telefonomnál. A 8 Mpix és az arcfelismerő funkciók bizony számítanak.  LED-fény a leejtett kocsikulcs megkereséséhez is kiváló, valószínűleg durván öregszem, mert ezt a funkciót is megmosolyogtam még néhány éve, most pedig egyszerűen csak kell.
 • Üzemidő: Újdonság, az üzemidő-értesítő, azaz ha pl. 15-20-30% alá merül a készülék, akkor lekapcsolja a fogyasztókat. Aki HTC Desire-t is használt (mint én), az tudja, hogy az üzemidő véges, kella töltő a kocsiba is. A HD esetében nem éreztem kritikusabbnak az üzemidőt, egy megfelelő alkalmazás (pl. quick settings) segítségével a fogyasztók manuális ki-bekapcsolgatásával sok energiát takaríthatunk meg, első blikkre nekem az a tapasztalatom, hogy mintha kevesebbet is fogyasztana, mint a normál Desire. Saját használati szokásaim mellet  mellett (2-3 óra wifi, kb. 2 óra mobiladat, mail-szinkron óránként egyszer, twitter-facebook follow, 2-3 óra telefonálás GSM és VoIP, 1-2 óra mp3, no video) estére merül le. Kb. a desire is ugyanezt hozta, nem látok romlást.
 • Beteg dolog, de pár éve a 2,8 hüvelykes kijelzőt is kiválónak és kezelhetőnek éreztem, a 3,7 hüvelkyes Desire után a 4,3-as Desire HD pedig pont ott javult számomra sokat, ahol nem vártam, a kijelző még jobban kezelhető. A Desire volt az első pont, ahol lemondtam arról, hogy egy nekem tetsző okostelefonba feltétlenül kell valamilyen qwerty bilentyűzet. Most megjelent a Desire Z, itt van az asztalomon, de mégis a Desire HD-t használom. Igaza van ennek a Steve Jobs-nak na.

3 megjegyzés:

 1. Nincs igaza :D:D:D:D (mármint (blow)Jobs-nak. QWERTY kell! Egy Desire Z lenne jó, Touch Pro2 köntösben.
  -moolash-

  VálaszTörlés
 2. Szerintem én átálltam. A Desire Z lényegében ua, mint a TP2, ráadásul vékonyabb és elsőre a nyitási mechanizmus jobb (nem lötyögös annyira).

  Csak éppen a billentyűzést már nem élvezem és nem használom annyiszor, mint a WinMO-n tettem, ahol pl. a nevekhez kereséséhez is azt használtam, nyilakkal nyitottam alkalmazásokat, stb. A Desire Z-nél a szövegek pötyögésénél az ékezetek kezelésével sem nyerek semmit (pl. a-lenyomva tart, SIP ugrik a PDA-ra ás ott választom a megfelelő karaktert), azaz nem gyorsult lényegesen a bevitel, kiközben a Desire HD-n, meg igen.

  Aekmap-szerű megoldást nem láttam még android qwerty-re

  Ma 3 órát Sygic Aura 7 napos demóval kocsikáztam autós töltő nélkül, bekapcsolt 3G-vel, a nagy kijelző szintén jól jött. Délelőtt full wifi, 2 óra beszéd, majd 3 óra navi. Este 6-ra ment 30% alá a töltöttség, egészen elviselhető.

  VálaszTörlés
 3. Ok, az ékezetek lehet "fájó pont". De ez a pötyögés akkor sem megy nekem, még touch input felületen sem, ami ugye iPhoneon és Androidon is mostanság már standard. Kettőt melléütök és sík ideg vagyok.
  Én pont hogy egyre kevesebbet qwerty-zek, de ha hosszabbat írok kinyitom. Jó tudni, hogy van. Stock 6.1 ROMom van, minden megy ott touch-csal.

  VálaszTörlés