2010. november 14., vasárnap

HTC Desire Z - teszt, bemutató és vélemény - Z vagy HD? Ár és vásárlás!


A Speed Hungary azaz a Speedshop HTC-s aktivitásainak köszönhetően és persze magánszorgalomból is, már több hazai portál tesztelte a HTC Desire Z-t. A szokásos pontok értékelését, valamint a külalak méltatását e portálok írásaiban mindenki részletesen el tudja olvasni, így ezt tovább ragozni nem szeretném, a fontosabb, illetve a számomra releváns információkkal foglalkoznék inkább. Az említett tesztek közül   részletességben  számomra a mobilarena alapos értékelése tetszik leginkább, de a pdaplus, az androidportal.hu és a pdafanclub.hu bemutatója is színesíti az összképet. Mivel ilyen bőséges az ellátottság bemutatókból, ezért koncentrálhatok hogy a mit válasszak kérdésre mit válaszolnék? Ha ma a legjobb okostelefont keresem a saját szempontjaim szerint, akkor a Desire Z, esetleg a múlt héten használt Desire HD mellett maradjak-e mégis?
Vélemény: A tekintetben nem nehéz vitatkozni, hogy a Desire HD és a Desire Z, valamint a HTC Desire a legjobb modellek közé tartozik, közös értékeik a megbízható gyártási és technológiai színvonal, valamint a HTC szoftverkollekciója, beleértve a mind egyedibbé váló Sense felületet és HTC-s alkalmazásokat. A Flash támogatással rendelkező böngésző, az Android 2.2 operációs rendszer egyelőre még mindig kevesek kiváltsága, a HTC új szerver-oldali segítsége a HTCSense.com szintén egyedivé és talán védetté is teszi a készüléket. Mellettük én igazából talán csak a Samsung modelljeit emelném még ki (Galaxy S, ha lenne froyo és egy új Galaxy, ami talán hamarosan jön). Úgy gondolom, hogy azt talán nehéz vitatni, hogy az igazi high-end Androidos okostelefont (ami az Apple egyetlen és a mai napig legnagyobb eladásokat produkáló termékét képes szorongatni) még mindig a HTC vagy a Samsung gyártja.  No persze a Motorola felzárkózása is megfigyelhető az idén, vagy az LG is igyekszik, de már e gyártókat is inkább a futottak közé sorolnám, hiszen talán jelenleg még szándékukban sem áll pl. egy Apple iPhone 4-el versenyző modellt építeni. És persze számolatlan másodvonalas márka is erősíti az Android hírnevét, ezek szintén nem hasonlíthatók a Desire Z vagy HD-hez. Tehát, aki jót akar venni, az ezek közül válogasson és kész. Na ezek után érdemes csak azon filozofálni, hogy a műszakilag gyengébb, de QWERTY vagy a drágább és nagyobb tudású, amúgy hiánycikk Desire HD-t vegyük-e?
Korábban már tettünk egy specifikáció-összehasonlítást, akkor még nem foghattam kézbe a gépeket, ma már igen. Ezek alapján tehát a következőket gondolom. Összességében a Desire HD most valahogy jobban tetszik, mindannak ellenére, hogy szeretem a QWERTY modelleket, hosszú éveken keresztül nem tudtam jobb megoldást elképzelni arra, hogy akár terjedelemesebb blogbejegyzéseket is az okostelefonon szerkeszthessek. A varázs a Desire Z-vel picit elmúlt.
Nem mintha a fenti tesztekben említett problémák számomra zavaróak lennének, de tény, hogy lötyög, ahogy mindig is mindegyik kihúzható billentyűzet lötyögött valamennyire (universal, wizard, tytn, kaiser, touch pro, touch pro2 mind-mind). Sőt tény, hogy hajlamos magától összecsukódni, de fekve sem tartom a fejem fölé, nagyon rázós buszon/villamoson pedig a touch inputot használom. De azért itt már eljön a fő problémám, ha kompromisszum van, akkor talán már nem is kell annyira, mint régen. Az elmúlt 1 évben nagyon hozzászoktam a szoftveres billentyűzetekhez, a Froyo óta pedig a HTC-s natív SIP QWERTY-ben ott van a prediktív bevitel, azaz a szövegkiegészítés lehetősége. Az ismereten szavakat eltárolhatjuk az ékezetekkel alig kell törődni, mert többségében az ékezet nélküli szóalakokból is kiegészíti a gép a gépelni kívánt szövegeket. De mindezt nem teszi meg a Desire Z hardveres billentyűzete, ott -érthető módon, hisz csak angol QWERTY kiosztás van- kifejezetten idegesítő a szövegbevitel, ha magyarul szeretnék gépelni, ugyanis mindent angolra javít. Ha kikapcsolom, akkor pedig lassabban tudok vele dolgozni, mint a képernyős működő prediktív és magyar billentyűzettel. Miért is? Mert pl. az ékezetek leütésére elő kell csalogatni a képernyőre ugró mini ablakot és ott kell kiválasztanom pl. az "á"-betűt, azaz hosszú nyomás a karakteren a hw-billentyűzeten és egy penelen választom a helyes betűalakot.
Néhány egyéb fontos és összehasonlításra érdemes szempont:
  • Sebesség tekintetében meglepő módon nálam a Desire HD gyors, a Desire Z a lassabb, egyéb bemutatók nem feltétlenül erősítik ezt az észrevételemet, ezt a korábban említett ROM-beli eltérésnek tudom be (az angol Desire HD már a megjelenés pillanatában kapott OTA frissítést)
  • A lassú persze relatív fogalom, akinek  tetszik, nyugodtan vegye meg, mert gyors az, ha máshoz mérjük, de nálam Desire Z több esetben is jelzett szálfagyásokat, lassulásokat, a HD meg nem. Talán az amúgy jelentős szabad-memória eltérés is az oka ennek, a HD-nél megfelelő task killert használva akár 200-250 MB szabad memória is rendelkezésre áll, Desire Z esetében ez sosem ment 150 fölé.
  • Az akkumulátor tekintetében vitathatatlanul jobb a Desire Z, hosszabb munkaidőt garantál, akár 1,5 napos töltési ciklus is elérhető ugyanazon használati szokások mellett, mint a Desire HD. Illetve talán nem is, mert érzésem szerint a kisebb kijelző miatt átlagosan rövidebb időt töltök olvasgatással, hiszen nem akkor az élmény.
  • Cserébe messze jobban hordozható a Z, mint a HD. Nehezebb, de azért ez még zsebre vágható, míg a Desire HD-hez tokot kell venni az tény.
  • Navigációs képességeiket tekintve mindkét terméken ott az offline és ingyenes Magyar térkép, ha szeretném, akkor használható a tervezős, hangos változat is. A Desire HD-n viszont a most korszerűnek tekintett "nagyképernyős" navigációval is felveszi a versenyt, míg a Desire Z korlátosabb (pl. egy Sygic Aura hatalmas nyila a fél képernyőt befedi bizonyos automatikus nagyításokban, jobb ezt nagyobb kijelzőn nézni)
  • Autós használatban még egy problémám akadt, bár ez nem jelentős. Nem szeretem azokat a készülékeket, ahol a tápot nem a készülék alján vagy tetején csatlakoztatom, hanem a gép oldalán. A HD-n alul, a Z-n oldalt van a csatlakozó, ezért az eddig sok-sok telefonomon bizonyított univerzális  HR tartó nem jó a Z-hez.
  • Office, eBook, pdf-olvasás vagy netes szöveges információk olvasása - kevesebb scrollozás, nagyobb betűméretek. Tudom, hogy ez már betegesen öregesnek tűnik, de egyszerűen jobban látom a nagyobb display-t :)
  • Kamera, Flash-fényerő - Nem vitatható, hogy jobb a Desire HD a tekintetben is, igaz szemly szerint engem egyik sem érdekel különösebben.
  • Doboz tartalma: Ezt a pontot mindössze azért emelem ki, mert több tesztben sem tisztázott, hogy mi tartalmaz az értékesítési csomag? Gyakorlatilag régi szokás szerint csak a minimálisan szükséges termékeket, azaz a csomagban van egy egy microUSB adat, szinkron és töltőkábel, egy USB-EU adapter, valamint egy 8 GB-s memóriakártya, rajta a termék kézikönyve és a HTC Sync alkalmazás. A Desire HD magyar kézikönyv letöltését már megadtuk, a Desire Z-t még nem láttam, de hamarosan bizonyára elérhető lesz a HTC oldalain.
DESIRE HD - Készülék árak, rendelés:
€ - 0% v. 19,6% ÁFA-valhttp://www.expansys.hu/d.aspx?i=203895
HUF - 25% ÁFA-valhttp://www.pdatech.hu/wm/3951-desirehd.html
Kiegészítők rendelése (tok, töltő, autós tartó, szinkronkábelk, headset, képernyővédő fólia):
€ - 0% v. 19,6% ÁFA-valhttp://www.expansys.hu/a.aspx?i=203895
HUF - 25% ÁFA-valhttp://www.pdatech.hu/wm/desire-hd.html
DESIRE Z - Készülék árak, rendelés:
€ - 0% v. 19,6% ÁFA-valhttp://www.expansys.hu/d.aspx?i=203897
 HUF
 - 25% ÁFA-valhttp://www.pdatech.hu/wm/3952-desirez.html
Kiegészítők rendelése (tok, töltő, autós tartó, szinkronkábelk, headset, képernyővédő fólia):
€ - 0% v. 19,6% ÁFA-valhttp://www.expansys.hu/a.aspx?i=203897
HUF - 25% ÁFA-valhttp://www.pdatech.hu/wm/desire-z.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése