2010. november 28., vasárnap

Windows Phone 7 - Marketplace mérete, Chewron WP7 - önálló alkalmazástelepítés

A Microsoft Windows Phone 7 alkalmazásboltja már kb. 3000 alkalmazást számlál. Ez a szám önmagában ugyan nem rossz, de véleményem szerint még nem elégséges ahhoz, hogy komolyan érdekes legyen a Marketplace. Az alkalmazások kb. 80%-a fizetős, ami jó a fejlesztőnek, de kevésbé nagy lehetőség a vásárlónak. Idővel ez a helyzet változhat, amit a Markeptlace utoléri legaább a BlackBerry alkalmazásboltjának népszerűségét, akkor érdemes arról beszélni, hogy tömegek számára is van fantázia a Windows Phone 7-ben.

Forrás:http://www.engadget.com

CHEVRON WP7

Nem hivatalosan, de már arra is lehetőség van, hogy saját fejlesztésű alkalmazásokat a Marketplace-n kívüli forrásból is telepíthessünk a készülékre. Sokadszorra is elmondjuk, hogy az ún. "embedded"-termékek gyártói (Apple, Google, Microsoft) e területen azért kötik újabban alkalmazásbolthoz a termékeiket, mert az onnan letöltött alkalmazásokért ki nagyobb, ki kisebb, de mindenképpen valamifajta felelősséget is vállal (no és persze remek bevételi lehetőség is). Az "unlocker" eszközök pedig éppen ezt a gyártói védelmet iktatják ki valamilyen módon. Ez ugyan esetenként kényelmesebbé teheti a készülék használatát, de bizony ki is szolgáltathatja a vásárlót esetleges rosszindulatú fejlesztéseknek. Álláspontunk szerint ezért ezek az eszközöket nem feltétlenül tartoznak a "nagyon hasznos" kategóriába, de kétségtelenül érdekesebbé, izgalmasabbá tehetjük általa készülékeinket. Ám csak annak ajánlott, aki tisztában van a kockázataival is, és nem esik kétségbe, ha esetleg saját hibájából átmenetileg használhatatlanná válik a mobilja. A "neten okosítókra" sem feltétlenül érdemes hallgatni, főzött ROM-ot használni nem feltétlenül "menő", nem ez kell az első dolog legyen, ahogy sok fórum javasolja. Aki fel tud tenni pl. főzött romokat, az sem feltétlenül ért alaposabban az adott készülékhez, csak 50 sorral többet olvasott a témában, mint pl. az, aki szerint "nagy guru", aki cyanogen-t használ.

A Chewron WP7 amolyan "light" eszköz, ugyanis lehetőséget ad arra is, hogy visszazárjuk a készüléket. Az alkalmazás körül máris élénk, de azt kell mondjam, hogy a szokásos vita kerekedett. Van aki támadja, mert alkalmas a kalózkodásra, a fejlesztő szerint pedig ők csak normális igényeket elégítenek ki ezzel. Az elmúlt 10 évben lényegében parttalan vita alakult ki ebben a témakörben, heti rendszerességgel hallok pro és kontra érveket, hogy így a "szemét gyártó" vagy úgy a szemét "kalóz". Az én véleményem az, hogy hosszú távon nézve a root/unlock/jailbreak vagy a rom-főzés témaköre csökkenő jelentőséggel kell rendelkezzen, ugyanis fordított esetben ez azt jelenti, hogy az adott gyártó valamit rosszul csinál (értve ezt akár op. rendszer, akár hardverfejlesztőre), nem követi a piacot, nem akar megfelelni a vásárlói igényeknek, márpedig ennek a vége többségében a piacvesztés, csökkenő eladások, csökkenő profit. 
A fenti műveletekre tehát nem kell feltétlenül büszkének lenni, pont az előző gondolatból adódóan ugyanis felesleges és időrabló tevékenységnek gondolom. És persze pont ezért remek hobbi is :). Ám a hasznossága kérdéses, hiszen nem a felhasználó dolga a gyártói/fejlesztői hibákat javítani, esetleg újakat kreálni. Technikai eszközöknél ugyan a jelenség mindig is ott van, bizonyos eszközöknél erőteljesebben jelentkezik ez, míg akadnak olyan eszközök, ahol alig érzékelhető a problémakör. Pl. a fogalmakkal mindenki találkozott már pl. okostelefonok vagy autók esetében (chiptuning), de relatív alacsony azon fórumok népszerűsége. ahol valaki arról számol be, milyen ügyesen hekkelte meg a mosógépét, mely most 67°C-n mos, továbbá megtakarít 3 liter vizet adagonként és vízlágyítóból is fele annyit eszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése