2010. december 8., szerda

Chrome OS a Cr-48 Chrome notebookon - még mindig csak a tesztelőknek

Ahogy az várható volt, tegnap hivatalosan is bejelentésre került a Chrome OS és az első Google notebook, mely a böngésző-alapú operációs rendszert futtatja. A korábbi hírek mindegyike igaznak bizonyult, tehát a készülék egyelőre kereskedelmi forgalomban nem lesz elérhető, az érdeklődők a készüléknek és a Chrome OS-nek dedikált webes felületen jelentkezhetnek egy pilot-programra. Alapvetően amerikai érdeklődőkre, azaz tesztelőkre számít a Google az első fordulóban. Ám a Chrome OS-sel szerelt  notebookok sem váratnak majd sokáig magukra, a Samsung és az Acer bizonyosan épít majd ilyen készülékeket, melyek 2011 közepétől lesznek elérhetők. 
A Chrome OS alapú notebookok legfontosabb jellemzői a következők lesznek:
  • 10 másodperces boot, lényegében azonnal elérhető felület
  • A Chrome OS saját Google azonosítóval belépve és a szinkronizációs funkciót használva minden gépen ugyanazt a felületet adja vissza. Lehet több különböző gépünk (pl. otthon, irodában), de egy új gép vásárlása esetén is azonnal használható, telepítést nem igénylő megoldást kapunk.
  • Folyamatos frissítés - Mivel az alkalmazások is web-alapúak, ezért a készülék folyamatosan frissül, nincsenek feleslegese letöltések, a felhasználó mindig azt kapja, amit előzetesen már "kiteszteltek" számára. Hogy sok-sok gyártó sok-sok terméke esetében is karbantartható lesz-e ez, illetve az egyes márkaneveket innentől mi különbözteti majd meg, azt csak sejteni lehet, a saját alkalmazásboltok!
  • Biztonság - Ez a témakör sem annyira éles, hiszen a frissítéshez hasonlóan a rosszindulatú alkalmazásoktól és vírusoktól is védett a készülék, az egyes ablakok külön szálon futnak, így egy esetleges összeomlás esetében is csak az adott ablak "száll el".
  • Természetesen egyből el is indult a Google Chrome web store, innen kiterjesztéseket és alkalmazásokat tölthetünk le és telepíthetünk egy mozdulattal.  (https://chrome.google.com/webstore
  • Az első tesztkészüék paraméterei: 12.1 hüvelkyes kijelző, Angol bill+tapipad; Qualcomm Gobi 3G chip - Bárhol a világban használható 3G/GSM hálózatokon; 802.11n WiFi. 8 óra üzemidő, Webkamera; Flash háttértár
További videók és bővebb inforációkhttp://www.google.com/chromeos/

Vélemény: Azoknak, akik a mindennapi PC-s tevékenységeik 80-90%-t a neten töltik, nagyon érdemes átgondolni egy ilyen készülék beszerzését, hiszen a Google-felhő manapság már évi 5 USD befizetésével 20GB tárterületet kínál. Nagy biztonsággal merem mondani, hogy a környezetemben élő PC-használók többségének bizonyosan jó megoldás lehet a böngészős-notebook, mára pedig egy szuszra felsorolhatatlan, mennyi szolgáltatást kínál már most is a Google. De a folyamatosan bővülő webes alkalmazáskínálat már most az indulásnál is sok-sok olyan kiegészítőt és programot kínál, amivel 100%-ban elégedett lehet az átlagfelhasználó.
A Chrome notebookok vállalati alkalmazhatósága is érdekes lehet, akár két gépe is lehet a dolgozónak, egy az üzletileg kritikus ügyviteli rendszerhez pl. klasszikus Windows alapokon, de a vállalat "másik" része a karbantartást nem igénylő Google infrastruktúrára költözhet.
A nagy kérdés minden esetben az ár, de erről egyelőre semmit nem osztott meg a Google. A másik nagy kérdés, az már inkább bizalmi és filozofikus, azt feszegeti, hogy mekkora felhatalmazást adunk a Google-nek ahhoz, hogy hozzáférjen az életünkhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése