2010. december 7., kedd

Google Nexus S: bejelentve, hamarosan kapható, vásárlás, ár az eXpansyson!Tegnap, december 6-án hivatalosan is bejelentésre került a Google Nexus S, melyet a Samsung épít, egyúttal  a legújabb Android operációs rendszer az Android 2.3, azaz a Gingerbread. Már a megjelenés pillanatában részletes és szabatos információk állnak rendelkezésünkre, a Google saját honlappal és saját youtbe csatorna segítségével mutatja be Samsunggal közös munkájának legújabb gyümölcsét, a Nexus S-t.
Az első Google telefon, azaz a  Nexus One értékesítési tapasztalatai ugyan vegyesek voltak a gyártó számára, de a  vásárlók számára a Google telefon a következő mindenkori előnyöket jelenti:
 • Garantált terméktámogatás, az operációs-rendszer legújabb verziója vagy verziófrissítése e készüléken jelent meg eddig elsőként
 • Talán a legszélesebb fejlesztői támogatás - a legtöbb alkalmazásfejlesztő e modellen teszteli is alkalmazásait, hiszen az "alap"-Android a Google telefonon fogható meg leginkább
 • Garantáltan kártyafüggetlen, minden SIM kártyával működő megoldás
Android 2.3 - mi változott?
Az Android egy folyamatosan változó, folyamatosan mozgásban lévő platform, ezért is nagyon fontos, hogy legyen egy modell, ami biztos irányt mutat a vásárlóknak arról, hogy pontosan mit is lehet elvárni az operációs rendszertől. Ezt az alapot aztán bizonyos gyártók "túlteljesítik", ezért bizony egyes funkciók eltérhetnek. De a Nexus S esetében pontosan azt kapja, amit a Google kézikönyve ígér. A kézikönyv itt elérhető, olvasható.
 • A fontos újdonságok közé tartozik a szöveg kijelölés, másolás, beillesztés funkció. Eddig a HTC tulajdonosok élvezhettek hasonló profi megoldást, a 2.3-ban akár hosszabb szövegek kijelölése is megoldható egyetlen ujjunk segítségével.
 • Az alkalmazások menedzselése már a főmenüből is elérhető, így az esetlegesen "sokat fogyasztó" alkalmazások karbantartása is könnyebbé válik. A fix beépített memória (pl. a Nexus S is ilyen) és az SD kártya kezelése is jól látható már.
 • A letöltések kezelése is külön alkalmazást kapott, nem kell már külön fájlmenedzser a "Download" könyvtár ürítgetéséhez, egy mozdulattal elérhető lesz ez is.
 • A WiFi és az USB "Tethering", azaz a telefonunk internet-megosztási lehetőségei is fejlődtek, általánosság vált a WiFi-hotspot létesítése.
 • A SIP (Session Initiation Protocol) internetes telefonhívások kezelését teszi elérhetővé. Megfelelő SIP kiszolgáló mellett tehát VoIP telefonközpontokhoz is csatlakozhatunk, így működik már most is az expansys.hu vagy a pdatech.hu telefon-elérése, az Android 2.3-tól ez univerzálissá vált. Előnye, hogy az egyedi kliensek nem akadnak össze pl. a telefon tárcsázójával.
 • Változott, elegánsabbá vált a keresési lehetőségek közti választás, külön ikon jelzi, hogyan lehet a telefonon kereshető elemeket kiválaszthatóvá is tenni.
 • A hangos, élőszavas keresés és bevitel is finomodott, ám úgy gondolom, hogy itt az igazi áttörést a "magyar akcentus" miatt nem nagyon élvezhetjük, de aki perfekt kiejtéssel bír, annak a keresés, és a szövegbevitel is nagyon hasznos lehet.
 • A Google Voice támogatás sajnos csak az USA-ban elérhető.
 • Érdekes újdonság az NFC chipek kezelése. A kézikönyv szerint az új Android verzió NFC tageket képes kezelni, olvasni, tárolni. Akár 20 cm távolságból is képes az intelligens kártyák és egyéb formában elérhető "tage"-ek kezelésére
 • A héten már bemutatott Android market "related" funkciója is újnak számít (bár ez már 2.2-n is elérhető)
Nexus S videón
A Nexus S legfontosabb jellemzőit sok-sok videó mutatja be egy speciális YouTube oldalon. Több, mint 20 30-40 másodperces anyagban láthatjuk a fontosabb jellemzőket az alábbi oldalon: www.youtube.com/user/googlenexus
Nexus S műszaki specifikációk
 • Android 2.3 / Gingerbread operációs rendszer
 • 1 GHz Cortex A8 processzor, 16 GB beépített nem cserélhető háttértár
 • 4 hüvelykes 800×480 Super AMOLED kapacitív kijelző
 • 5 Megapixel kamera 720×480 videó, Flash, első kamera VGA támogatással
 • Adat/GSM: HSDPA/HSUPA (7,2/5,76), négysávos GSM
 • RF kapcsolatok: WiFi, BT 2.1; A-GPS; NFC
 • Csatlakozók: 3,5 mm jack, microUSB
 • Méretei: 63×123,9×10,88 mm; 129 gramm
 • Szenzorok: vibra, G, fény, közelítés
 • Akkumulátor: 1500 mAh (beszéd: 6,7 óra max/3G - készenlét: 17 nap/3G)
A Nexus S legfontosabb jellemzői

A legelső a legújabb Android operációs rendszerrel érkező okostelefonok között. Javított kezelőfelület, általános WiFi hotspot funkció, javított billentyűzet és NFC támogatás.

A megújult kezelőfelület frissített ikonkészlettel érkezik, az eddigi elérhető funkciók egy része még könnyebben kezelhető, a billentyűzet és a szövegkezelés még kényelmesebbé vált.

Komoly előrelépés a Gingerbread Internetes telefon-kezelése. A SIP protokollt kínáló szolgáltatók (vagy vállalati VoIP szerverek) segítségével olcsóbbá válik a mindennapi kommunikáció, vonalas számokkal is megteremtheti a kívánt mobilitást.

A Nexus S 1GHz-s Hummingbird processzorral és dedikált grafikus erőforrásokal érkezik. Így a játékra, a web-böngészésre, de akár a filmek lejátszására is kiválóan alkalmas a készülék. Lényegében egy zsebméretű multimédia és játékkonzol, korlátok nélkül.

A Samsung által készített Super AMOLED kijelző napfénynél is kiváló láthatóságot kínál, a 223 ppi felbontású 4 hüvelykes kijelző a kerekített készüléktesttel remekül harmonizál, jól illeszkedik a kézbe. A tűéles kijelző minden nagyításnál remek képet kínál. A kijelző vékonyabb is, mint más gyártók LCD panelei, így a nagy kijelző ellenére mégsem hatalmas, robosztus készülék a Nexus S.

A készülék két kamerával is rendelkezik, így új alkalmazási lehetőségeket nyer általa. A hátsó kamera Flash-el és 720p HD videó-rögzítési képességekkel is rendelkezik. A készülék segítségével az összes Google szolgáltatást és a megújult Android marketet is könnyedén eléri. A Google Maps 5-ös verziója még több keresési lehetőséget garantál, ráadásul gyorsabb, sőt offline adatkezelésre is alkalmas!

Vásárlás, előrendeléshttp://www.expansys.hu/google-nexus-s-eu-black-207203/

Forrásokhttp://www.google.com/nexushttp://www.intomobile.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése