2010. december 7., kedd

Outlook / Exchange névjegyek másolása, importálása Google Gmail címtárba

Aki költözteti e-mail-, naptár- vagy Outlook / Exchange névjegy-adatait az többnyire szembesül a problémával, hogy esetenként nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő megoldást. Tudjuk ugyan, hogy ott van a gépen meg az interneten valahol, de még a keresők segítségével sem mindig fellelhető a legegyszerűbb megoldás. Én hosszú évek MS, Outlook és Exchange használatát követően döntöttem úgy, hogy "költözöm". Ha már több, mint egy éve Androidot használok, nosza álljunk át minden szinten a Google szolgáltatásaira. A levelek áttöltése pofonegyszerű, hiszen nincs más teendő, mint a Google fiókban engedélyezni az IMAP elérést, létrehozni Outlook alatt egy új fiókot, majd az Outlook leveleket könnyedén átmásolhatjuk, ha voltak mappáink, azok is szépen címkévé konvertálódnak, aztán rá is jön az ember, hogy tulajdonképpen a Gmail keresési képességei mellett a címkék java felesleges. A kereső álomszép, jobb, átfogóbb és gyorsabb is, mint amit az "indexelős" Outlookok kínálnak. Ez tehát kész is, a leveleke ki lehet pipálni.
De mi a helyzet az Outlookban tárolt névjegyekkel? Mit mond a Google? Csv vagy Vcard formátum kéne neki. Igen ám, de az MS Outlook általam használt verziója nem tud vCard-ba exportálni (vagy bénázom?). CSV-be tud, de a konvertálás eredménye reménytelen, nem hoz adathelyes megoldást. Jön a kétségbeesés, hogy akkor most álljak neki, és konvertáljam csv-be, majd az a megfelelő Google formátumra? De ha már ennyire manuális munka vár rám, akkor illene átnézni, szűrni, kidobálni. Ajjaj, ez nagyon időigényesnek tűnik, kéne egyszerűbb megoldás! Van is, néhány perces keresgélést követően látható, hogy bizony kész szoftverek is akadnak az Outlook->vCard konverzióra, de letölteni és telepíteni, valamint megvenni sincs kedvem ezeket egyetlen művelet kedvéért. Szép lassan aztán derengeni kezdett, hogy nem is kell ez a macera, hiszen az Android erre is kínál megoldást, csak nem a PC-n kell keresni! Valahogy ez eddig nekem nem volt kézenfekvő, hátha másnak sem lesz az. Tehát a megoldás min. Froyo rendszereken (Desire Z-n tesztelve):
  1. Outlook / Exchange szinkronizációval eleve ott vannak a névjegyek az okostelefonon, egyből menthetők vCard-ba
  2. Névjegyek - Menü - Importálás/exportálás - Exportálás az SD kártyára
  3. Kész is vagyunk a "megoldhatatlannak tűnő" problémával, a vcf fájl előállt, lehet is importálni a Google-be.
Ahogy a klasszikus viccben. A kalapácsütés semmibe nem került, kitalálni volt több idő. De már tudom, remélem másnak is segít majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése