2011. január 6., csütörtök

#CES 2011 - Android 3.0 - Drámai kiszivárogtatás, kipusztulhat minden korosabb zöld Robot (videó) ! :)


Sosem fogom megérteni, hogy mitől sokkal érdekfeszítőbb egy internetre felrakott videóról azt írni, hogy az kiszivárgott, ha amúgy láthatóan egy vérprofi tartalomról szól és 2 napja a fél világ ezen bejelentésekről publikál. De hát ezzel a felütéssel nyitja az Origo az Android 3.0 CES bejelentéséről írott cikkét, úgyhogy akkor tessék, legyen: Kiszivárgott! Akit az elmúlt 48 óra történései alapján amúgy meglep, hogy végre bekövetkezett az az általam már nagyon várt pillanat, amikor már a Google szándékai szerint is érdemes egy Tablet készüléken  Androidot használni, annak talán valóban jobban megragadja a figyelmét, hogy drámai kiszivárogtatást leplezett le az Origo.
És akkor most komolyabbra fordítva érdemes a legfontosabb, de az elmúlt hetekben már szintén  "kiszivárgott"  újdonságokat kiemelni, ezek többsége a videón is látható:
  • Végre hivatalosan is támogatott lesz többféle kijelzőfelbontás, a CES bejelentések többsége 1280×800-as kijelzőfelbontásról szól, ez egy 10,1 hüvelykes kijelzőn is tisztességes, jól látható és asztali böngészős élményt biztosít végre.
  • A Flash támogatás az Android 2.2 óta nem kérdés, a 3.0-ban is alapértelmezett, ebből adódóan végre az Andoridos Tabletek is túlléphetnek azon a szinten, ahol eddig csak az Apple iPad tanyázott, számomra nem nagyon kérdés többé,  hogy pl. a forrásban hivatkozott cikket melyik Táblagép adná vissza ugyanúgy, ahogy most a Windowsos notebookomon látom.
  • A Google eBooks pár hete december elején bejelentett fejlesztés, ha valaki könyvolvasóként szeretne Tabletet, annak az Android nagyon széles tárházat kínál. A Google natív boltján felül a Kindle, a Barnes&Noble és a Kobo is elérhető,  idővel pedig talán a Google e-könyveit is elérhetik a hazai vásárlók.
  • Tablet-formátumra is optimalizált alkalmazások. Szintén várható volt, hogy a nagyobb felbontások egyben életképesebb alkalmazásokat is jelentenek majd, így a naptár, a gmail vagy éppen a youtube egyedi, nagy méretben is jól kezelhető, kiválóan áttekinthető formátumban jelennek majd meg az új rendszereken. A Google Talk segítségével már a chet-en felül videózhatunk is (PC-n ez is már megszokott), de bekerült a pár hete megjelent Google Maps 5 is, a maga offline tárolójával is.
  • Az Android 2.3 fő érdekessége a megújuló kijelölés, Copy-paste és a szövegbevitel korszerűbbé válása volt. Természetesen az Androidos Tabletek esetében is elérhető ez a funkció, az előző ponttal összekapcsolva tehát aki pl. mobil netezésre, e-mailek írására, mozizásra keres szórakoztató, mindenhova könnyedén szállítható gépet, annak végre van reális iPAD alternatíva. A nagy választék miatt árban valószínűleg olcsóbb lesz, tudásban még nem tudjuk, mert Steve Jobs sosem alszik :)
  • Öszességében a Widgetek és alkalmazások elhelyezése is módosult, még szabadabban alakíthatjuk ki a saját GUI-t a gépünkön, de a hardvergombok sem kötik többé a felhasználót.
Remélem, hogy hamarosan még sok ilyen apokaliptikus kiszivárogtatás érkezik majd a CES-ről.


Forráshttp://www.origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése