2011. január 3., hétfő

Cikkajánló - A Chrome OS és az Android jövője

A széleskörű kijelzőtámogatás az Androidnál is kulcskérdés lett. a kép forrása: wikipedia
Hosszú, de azért érdekes elemzés olvasható a Networkworld oldalain arról, hogy a jövőben mi is történhet majd a Google eltérő célra készült, de nagyon felszínesen nézve csaknem azonos célra alkalmazható mobil operációs rendszereivel, a Chrome OS-sel és az Androiddal. Már tavaly év végén a CR-48 bejelentésekor nagyjából látható volt, hogy a Google a Chrome OS operációs rendszert elsősorban a hagyományos PC-s feladatok ellátására és szigorúan a felhő-csatlakozásra alkalmas készülékekhez tervezte. Internetkapcsolat nélkül a Chrome OS lényegében életképtelen, ugyanakkor borzasztóan kényelmes, sőt, akár biztonságos vállalati környezetet is építhetünk a Google felhőre, az első tesztelőket e célcsoportból is intenzíven kereste a Google. 
2010-ben ugyanakkor az Apple megint új irányt szabott a mobil számítástechnikának azzal, hogy ugyanazon operációs rendszerét Tablet- és okostelefon-kompatibilissé is tette. Az iOS eladások az Apple-t igazolták, a felhasználók szívesen töltik le ugyanazon alkalmazásokat más-más formátumú készülékeikre, a letöltött alkalmazások képesek offline is működni, illetve a készülékek továbbra is alkalmasak egy klasszikus PC-s feladatra, azaz állományok offline tárolására, multimédia futtatásra, játékra, nagyon leegyszerűsítve a Tablet univerzálissá vált, ha kell konzol, ha kell, munkaeszköz, ha szükséges, akkor pedig internetezni is lehet vele, vagy épen multimédia-lejátszó, könyvolvasó. A Google okostelefonokra méretezett Android operációs rendszere az iPAD megjelenésekor és mind a mai napig csak körülményesebben kínálja ugyanazt a rugalmasságot, mint az iOS. A tavaly év végén megjelent Androidos tabletek többsége ugyan látszólag hasonlóan működik a fentebb vázolt Apple koncepcióhoz, de az Android Market nem kínált optimalizált alkalmazásokat, a hardver és a szoftverfejlesztő egyénileg kell alkalmazkodjon a szokványostól eltérő kijelzőformátumhoz, a felhasználó éppen ezért sok kompromisszumra kényszerül. Ez a bizonytalanság láthatóan a Google-nek sem tesz jót, ezért a gyártókkal közösen -és persze a gyártók nyomására- jelenleg az Android azon verzióját várja a piac messiásként, mely már alapértelmezésben s támogat a klasszikus okostelefon-felbontásokon felül (HVGA-320×480, WVGA-854×480 v. 800×480, QVGA 320×240, stb.) egyéb kijelzőméreteket is, többek között a PC-n megszokott XGA (1024×768), WXGA (1280×768), WSVGA (1024×600) méreteket is, no és persze a HD720 (1280×720), extrém esetben pedig a HD1080 (1920×1080) felbontásokat. 
A Google tehát alapvetően két irányban gondolkozott, ám mára úgy tűnik, hogy az Android és a Chrome OS helyett egyetlen olyan Google mobil operációs rendszerre nagyobb szükség volna, mely a Chrome OS felhő-funkcionalitását is és az Android képességeit is egyaránt tartalmazza. A helyzet feloldását az hozhatja, ha az Androidra is megjelenik majd egy a Chrome képességeivel rendelkező böngésző, azaz a Chrome-kiterjesztések, a felhő elérése ugyanúgy futtatható lesz majd Androidon is, mint a múlt év végén bejelentett CR-48--on és egyéb hasonló Chrome OS-es termékeken. Ekkortól pedig az Androidos Tablet univerzálissá válhat, egyben értékesebb is lehet, de mindenképpen más lesz, mint a billentyűzetes Google netbookok. Sőt, lényegében szükségtelenné is teszi majd a Chrome OS-t, azaz mielőtt igazán éretté válna a Google rendszere, már felszámolásra, vagy ha tetszik beolvasztásra kerülhet. A Google esetében ez a lépés presztízs-veszteség nélkül is végbe mehet, hiszen csak az elmúlt év tapasztalatai alapján is látható, hogy könnyen mondanak le, korábban sikeresnek hitt fejlesztésekről (pl. Nexus One saját netes eladás, Google Wave). Érdemes a teljes forrást megismerni!

Forráshttp://www.networkworld.com

2 megjegyzés:

  1. Ahogy a reklámban mondja a srác, a pécémen is az Androidot szeretném. A Chrome OS jópofa, de tényleg az iOS-féle irány a hasznosabb.

    VálaszTörlés
  2. Kapcsolódó hír, hogy már a PC-s netezők 12-13%-a használ Chrome böngészőt.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

    VálaszTörlés