2011. január 15., szombat

A PDAplus szerint hamarosan helyreigazításra szorulnak majd a BlackBerry Dakota hírek - Hoaxnak azért nem nevezném

A PDAplus mai írása megkérdőjelezi, hogy a héten feltűnt BlackBerry Dakota a jelzett formában bejelentésre kerül majd. Ahogy a Storm 3 neve is "volt már korábban", úgy a Dakota is feltűnt már a nemzetközi sajtóban, kb. pont egy éve. A PDAplus szerint a Dakotáról közölt és mindenki által átvett képek is inkább szerkesztett információk, mint valós, gyártói forrásra építkező képek.
Nehéz és még talán korai is ennyire határozottan állást foglalni.
Természetesen minden olyan hír és információ, melyet a gyártó hivatalosan nem erősít meg, az mindig is a pletyka, a szellőztetés, vagy a félinformáció jelzőkkel is illethető. Akár a PDAplus is, de minden egyéb hazai és nemzetközi hírportál is közöl időnként butaságokat vagy információkat később meg nem jelenő, vagy más specifikációkkal, esetleg névvel rendelkező modellekről. Sajnos a PDAplus által megfogalmazott "túllihegés" is egyre jellemzőbb a tech-sajtóra. Nem lenne tehát szokatlan, ha ismét beültem volna én is a hintába. Mentségként szolgáljon, hogy a BGR nem szakosodott dezinformációra, ráadásul nem tesz sorozatban ilyet. Talán most sem tette, így a Hoax-nak minősítést is remélhetőleg ugyanolyan túllihegésnek minősíthetjük majd, amit a szerző pl. az Index-en is számonkért a kapcsolódódó fórumban. Egyelőre érdemes kivárni, szép sorban cáfolják-e majd a BGR híreit a nagyobb nemzetközi források, esetleg maga a gyártó?
Nézzük mi szól a BGR mellett? Az új BB modellekről szóló hírek forrásaként legtöbbször megjelölt BoyGenius egyszemélyes vállalkozásból mára komoly, mérvadó hírforrássá fejlődött, átalakítva, rövidítve nevet (BGR). A múlt évben okostelefon és tablet témákban nem egyszer hozott már első kézből származó és később igaznak bizonyuló híreket (pl. Motorola modellek vagy Android sw-újdonságok). A BGR hírei szerint a BB az idén megjelenő modelljeinél már NFC-t is kínál, illetve esetleg érintőképernyőssé alakítja a futó modellpaletta utódmodelljeit. Ez egyrészt az OS6 miatt is indokolt lehet (alkalmas akár érintőpképernyős, akár a nélküli működésre), de alapvetően inkább a piac változásaira reagál. Ne feledjük ugyanis, hogy globálisan a RIM büszkélkedhet a legtöbb (100 millió  feletti) okostelefon értékesítésével, ám 2010 végére az új készülék-eladásokban pont a RIM részaránya esett leginkább, az Apple minimálisan, míg az Android jelentősen nőtt. Érintőképernyő szempontjából tehát elég fontos információ, hogy ezt a technológiát az új eladások minimum 70%-ban alkalmazzák. Az NFC pedig a Google bejelentéseiben is fő elemmé vált a Nexus S-sel. Ezek szerintem olyan új irányok, amihez egy racionális piacvezető illeszti a termékeit, a RIM  pedig ilyen gyártó. A konzervatív design szintén BB sajátosság, mondhatni mára a gyártó megkülönböztető jegyévé vált, évek óta minimális változásokkal finomodnak a RIM készülékei, így akár igaz is lehet, hogy a közölt képek alig térnek el korábbi modellektől. Ami bevált, azon nem kell feltétlenül radikálisan változtatni.
A BGR a héten csaknem teljes roadmap-et közölt, most is főoldalas exkluzív hírként olvashatók oldalain a BlackBerry információk, a híreket átvette még az Engadget is, mely talán ma a világ legolvasottabb geek-portálja. Persze ettől még lehet valótlan a BlackBerry Dakota, de talán elemeiben igaz, így idén erősebb BB modellek jönnek, növekszik az alkalmazott képernyő felbontása, általánossá válik az érintőképernyő a QWERTY+Display modellek esetében is, és beépül az NFC a BB kínálatába is. Ezeket a fő információkat  talán valóban érdemes lenne kiemelni, és talán ebből a szempontból nem szerencsés a hoax minősítés.

Forráshttp://pdaplus.hu

2 megjegyzés:

 1. Én követtem el az ominózus PDAplus-os bejegyzést és szándékosan blog kategóriába soroltam, a saját eszmefuttatásom szerepel benne, amivel nem állt szándékomban úgymond beszólni neked. Most látom, hogy írtál a Dakotáról és a fenti sorokból úgy érzem, hogy az csapódott le benned, hogy téged is támadlak. Ezúton elnézést kérek, ha hasonló érzésed lenne.
  A blog-os kirohanásom alapvetően a fórumban írt hír eredménye, de már napok óta érett.
  Azzal teljesen egyetértek, hogy kell hoznia a RIM-nek egy a Dakotához hasonló modelt, ha versenyben akar maradni, azonban ahogy a képeket felsorakoztattam, szerintem látszik, hogy ez egy korábbi prototípus lehet, vagy a technológiát egy nem végleges külsejű készülékben tesztelik. A 3 évvel ezelőtti formavilággal biztosnak tartom, hogy nem jelenhet meg.

  KrE

  VálaszTörlés
 2. Hű, ez gyors, volt. Kösz a kommentet :)
  Nem az általános beszólás miatt hivatkoztam az írást, hanem mert érdekes amit írsz.

  Nem is követtem ennyire a Dakota név etimológiáját :). Nekem a storm3 név pörög ugyanígy régen, pl. anno simán elhittem azt is, hogy a torch lesz a storm3, de nem az lett :).

  Utánaolvasva tényleg volt már dakotázás is egy éve. Így akár igazad is lehet, talán tényleg több a pletyka-faktor, mint a valóságalap.

  Egyszóval én valóban elhittem a BGR exkluzívnak mondott hírfolyamának, ezért most igyekeztem azt is közölni, hogy esetleg kamu az egész.

  A másik ok, amiért idéztem a cikket az volt, hogy túl erősnek találtam a hoax minősítést. Hoax = átverés vagy álhír. Még mindig nem hiszem eléggé, hogy szigorúan pletyka, de elbizonytalanítottál.

  Én azt érzem, hogy idén majd minden gyártó igyekszik "elsőzni", a szokásosnál 1-2 hónappal előbb lecsapni a piacot, mert nő a tét. Idén még mindig nő a piac, azaz már akár 10-15-20 milliós sorozatnagyságokat is el lehet adni a high-endből, az pedig nagy profit.

  Ilyen versenyhelyzetben a tavalyi ütem nem elég, a playbookkal is mihamarabb meg akarnak jelenni, ez látszott a CES-en, de a koncepciójából adódóan ahhoz meg kell sok BB-okostelefonos user is. Nem tudom még pontosan, hogy mivel lehet majd párosítani, de ha jól értelmezem, a mosolygós Playbook vásárló, az bizony Bluetooth-s BB okostelefont használ. A CES-en mintha csak a Torch-al demózták volna a BES ide-oda szinkronizálását, igazából így van értelme a gépnek. Nem tudom, hogy a secure Bluetooth kapcsolathoz mi kell, de gondolom van egy halom régebbi modell, ami kiesik majd a Playbook-kompatis listából.

  Ez amúgy nem baj, de ha kevés régebbi telefon tudja ezt, akkor ki kell adni minél több újat OS6-al. Tehát idén ad1 durvuló verseny is van, ad2 új piacon (tablet) is fejlődni akar a RIM, ad3 ráadásul ezt a két robbanóban lévő piacát össze is kapcsolja, de fizikailag is, azaz teljesen máshogy, mint ahogy az Apple tette.

  Magyarra fordítva ha eldöntöd, hogy veszel Playbookot, akkor azzal arról is döntesz, hogy pl. a következő okostelefonod is BB lesz.

  Na most az még nem látszik, hogy ezt szereti-e majd a felhasználó, és persze borzasztóan sokat számít majd, hogy a szolgáltató odaadja-e majd a csomagot egyben a BIS/BES-ért, az adatforgalomért, a várható nagyobb forgalomért, és ugye a RIM dolgozik azon is, hogy az Appword-ös vásárlásokat a mobilszolgáltató hajtsa be, stb.

  Tehát szerintem némileg új értékesítési modellt dobott be a RIM, egy nagyon és egy folyamatosan felfutó piacon erősítheti az eladásait, de bizony pont ez kockázat is. Ha bukik a Playbookon, az kihathat az okostelefon-eladásokra és fordítva is igaz a kép.

  Ez új tapasztalat lehet a piacnak. Nem mondta eddig ugyanis sem az Apple, sem a Google, sem az MS, hogy a Tablet/Netbook/Slate agya a telefonod, csak így lehetsz biztonságban! A Motorola Atrix talán hasonló, de inkább az 'csak' periféria és ugye az Android biztonsága nem összemérhető a BB ígéretekkel.

  Fentiek miatt is hiszem, hogy gyorsítania kell és fog is, azaz a következő időszakban sok "playbook-ready" okostelefont is ki kell adnia, és így bizony van alapja a BGR-nek.

  VálaszTörlés