2011. január 27., csütörtök

Windows Phone 7 számok: 2 millió készülék, 6500 alkalmazás

Végre érkeznek értékesítési adatok a Microsoft új mobil operációs rendszeréről. Az elmúlt negyedévben közel 2 millió Windows Phone 7 licensz került értékesítésre, és immáron 6500 alkalmazás lelhető fel a Marketplace-en. 3-4 évvel ezelőtti normák szerint ez az értékesítési volumen kimagaslónak számított volna, ám mostanság az Apple pl. 16,2 millió okostelefont adott el. Egyelőre tehát láthatóan növekszik a Microsoft mobil operációs rendszere, meg tudta vetni a lábát, de még nem állítható, hogy akár az Androiddal, akár a RIM BB-vel, akár az Apple iOS-sel összemérhető eredményeket produkál. A Microsoft értékelése szerint 24000 regisztrált fejlesztő már készíti a WP7-es alkalmazásokat, jómagam épp  a mai nap is beszéltem olyan hazai fejlesztővel, aki szintén iparkodik részt venni, összességében tehát nem egyértelműen negatív a kép, de talán sokkal rögösebb út az, amit ismét végig kell járjon a Microsoftnak ahhoz, hogy komoly kihívóként lehessen rá tekinteni.

Forráshttp://www.bloomberg.com

2 megjegyzés:

 1. "Az elmúlt negyedévben közel 2 millió Windows Phone 7 _licensz_ került értékesítésre"
  A licensz nem egyenlő az eladott készülékkel...

  A 6500-as szám meg érdekes. Pár órája nálam van egy Omnia 7 és természetesen a markettel kezdtem. Már majdnem elkopott az ujjam, annyit görgettem lefelé az ingyenes alkalmazások közt, de a blackjack, reversi, tictactoe triumvirátus hihetetlen áradata még mindig nem fogyott el.

  Amúgy egykori WM-esként, aki már évekkel ezelőtt eltemette a picipuha mobilrendszerét, ennek ellenére most a WP7 pár perc ismeretséggel levett a lábamról. Végre egy tényleg szépen, gyorsan, könnyeden működő Windows!

  A 2.2-es Android ugyanúgy vicc ehhez képest, mint anno a WM volt az ájfónhoz képest.

  Nem hittem volna, hogy valaha szertni fogok egy Windowst, de most ez is megtörtént! :)

  VálaszTörlés
 2. Jogos, nem írtam elég egyértelműen. Nem kétmillió WP7-es gép van végfelhasználóknál, hanem kevesebb.

  Karácsony előtt 1,5 M-t írtam, ezt írták az akkori források, ehhez képest tehát valahol 1,5-2 között lehet a ténylegesen eladott darabszám. Ha tippelni kéne, én azt gondolom, hogy közelebb a 1,5-hez, mint a 2-höz. Pl. valahol lehet mondjuk akár 50-100 000 Dell Venue Pro is eladatlanul, meg talán sok gép van még a mobilszolgáltatóknál világszerte. Sőt, jó adag WP7-es készletet látok eladatlanul magam is.

  De a 2M licensz már talán ki van fizetve az MS-nek, ma éppen ezt marketingeli.

  És tegyük gyorsan mellé azt is, hogy pletykák szerint 500 Millió USD-s marketing-büdzsé támogatja ezt a 2 milliós licenszeladást (250 USD/lic?), szóval nyilván üzletileg nem is értékelhető akár 2, vagy akár 5, de még 10 sem. És nem is ezt nézik szerintem, teljesen más a cél ugyanis (bármi áron bekerülni a jövő meghatározó embedded op.rendszerei közé).

  Láthatóan muszáj evolúciót mutasson az MS. És örvendetes, hogy talán már rendszeresen jönnek majd a számok, de most még inkább csak azt akartam kiemelni, hogy már végre rendszeresebben lehet tudni valamit a számokról.

  VálaszTörlés