2011. február 10., csütörtök

HP TouchPad - 9,7 hüvelyk XGA, 1,2 Ghz

HP TouchPad néven kerül forgalomba a korábban Topaz-ként pletykált új webOS Tablet. Több Tabletre számítottam, de ettől függetlenül a kisebb 7 hüvelykes Opal létezés nem kizárható, ugyanis a Jon Rubinstein bemutatóján az információ úgy hangzott, hogy a TouchPad az első tagja egy sorozatnak.
Ha nem volna iPAD és nem állnánk sok-sok Tablet bejelentést követően tanácstalanul, mert egyre nehezebb kiválasztani az igazán jót, akkor a HP TouchPad egy borzasztóan izgalmas készülék. Tudom, hogy eretnek gondolat, de bizonyos szempontból jobb, mint az iPAD, ugyanis ez Flash támogatott amaz meg nem. Méreteit tekintve is elfogadható, a 700 grammos tömege, kijelzőfelbontása lényegében azonos az iPAD-dal. Nyilván az Appstore és a webOS alkalmazásbolt támogatása nem összemérhető, ráadásul az egyikből már 16 milliónál több is fut a világ piacain, míg ebből semmi, és további bónusz, hogy mire a HP piacra kerül, már a következő generációs iPAD-ról tárgyalhatunk, de összességében -mint első próbálkozás- igencsak életképes modellt alkotott a HP.
Főbb jellemzői:
 • HP webOS operációs rendszer
 • Qualcomm Snapdragon 1.2-GHz processzor
 • 9,7 hüvelykes kijelző (XGA-1024×768 felbontással)
 • 16 vagy 32 GB háttértárral érkező változatok lesznek
 • 3G vagy csak WiFi-s modell lesz, mint az iPAD esetében, a 3G-s verzió beépített GPS-sel érkezik
 • Bluetooth, A2DP, HID profilokkal
 • 3,5 mm jack, microUSB
 • Gyorsulás, irány és iránytű-szenzorok
 • 1,3 Mpix első webkamera
 • 6300 mAh akkumulátor, Hp Touchstone (kábelmentes töltő-külön opció)
 • 190×242×13,7 mm; 740 gramm

A TouchPad önmagában is kiválóan használható eszköz, ám nem titkoltan egy webOS alapú HP okostelefonnal együttműködve válik igazán kiváló alkalmazássá. A touch-to-share funkció segítségével a telefonon és a Tableten tárolt információk könnyedén megoszthatók és kezelhetők. Tipikus példa erre pl. weboldalak megosztása. A telefonon elért URL-t a nagyobb képernyőn sokkal kényelmesebben tekinthetjük át, a megosztáshoz egyetlen mozdulat is elegendő, de számos alkalmazásban (pl. irodai dokumentumok kezelése) is elérhető lesz ez a funkció.
A "synergy" funkciót még a Palm vezette be, azóta sok gyártó igyekszik alkalmazni, lényegében sokféle különböző közösségi és egyéb hozzáférés kombinációjáról van szó, a facebook, a twitter, a gmail vagy éppen Exchange adataink között teljesen természetesen mozoghatunk, nem kell tudni, melyik hozzáféréshez tartozik az adott információ, a lényeg, hogy mindig elérhető, kereshető és kezelhető marad.
A kikapcsolódásra, multimédia-alkalmazások futtatására, de eBook olvasásra is kiválóan alkalmas TouchPad  további különlegessége a TouchPad, mely már nem csak a Palm által bevezetett indukciós töltést kínálja, hanem a megfelelő Pad-re helyezett modellen az előre beállított alkalmazások indulhatnak el (pl. napi program, képek vetítése).
A TouchPad mellé számos hasznos kiegészítő is megjelenik majd. A már említett kábelmentes töltés biztosító állvány szerintem borzalmasan kényelmessé teszi a modell használatát, pláne, ha ugyanezen opción a Veer vagy a Pre 3 is tölthető lesz. Összességében a nyáron összeállhat egy olyan HP portfolió, mely egymást erősítő modellekre építve a legtöbb felhasználói igényt képes kielégíteni, ereje elsősorban az, hogy egyetlen gyártó termékeiben elég gondolkozni, a jövőben pedig ezek egymással harmóniában teszik majd a dolgukat, legyen az nyomtatás, felhő-beli dokumentum menedzsment, szórakozás vagy okostelefon.
Megjelenés nyáron, árazás még nincsNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése