2011. február 15., kedd

HTC Flyer - Az első HTC Android Tablet bejelentve, vegyes érzelmekkel - #MWC11

A HTC Flyer igazi dilemma a számomra. Egyrészt a HTC számomra mindig is amolyan misztikus gyártó volt, a minőség, az érdekesség, a vezető technológiák szinonimája. Ám az utóbbi időben mintha visszafogottabbá válna, mintha az óriási kínálatba iparkodna megfogalmazni azt a nagyon szűk mezsgyét, amin érdemes mozogni. Példaként a HTC Sense kezelőfelület hozható fel. Számomra a mai napig a Sense az egyik legjobb Androidos kezelőfelület, ugyanakkor látni kell, hogy az Android széles tárháza csaknem ugyanazon lehetőségeket kínálja minimális utánajárással a legtöbb felhasználó számára. 
A CES és az MWC Tablet bejelentéseit figyelve, valamint a Flyer előéletét megtippelve (ma részben helyes tűnik több korábbi info - stylus, pegatron) pedig láthatóan ez a Tablet nem feltétlenül a jelenleg elérhető legerősebb technológiai szint. Mégis úgy érzem, hogy van két olyan jellemzője, ami miatt bele lehet szeretni:
 1. A Flyer mellé jár egy hasonló stylus, mint amit a CES-en bemutatott Eee PAD memo-nál is láttunk, csak a kezelése lesz valószínűleg sokoldalúbb (ez számomra igazolja, hogy valóban OEM Pegatron termék a Flyer)
 2. A néhány napja bejelentett OnLive bevásárlás eredményei is mutatkoznak majd, azaz játéknak sem lesz utolsó.
Akit a fenti két jellemző nem hoz tűzbe különösebben (engem pl. a játék nem érdekel, de a stylustól még mindig remélem, hogy idővel kézírás-felismerés is jöhet), annak valószínűleg az ár, a szerviz és a 7 hüvelykes kategórián belüli szolgáltatáskínálatot érdemes mérlegelnie.
Nézzük mit is várhatunk a Flyertől?
A HTC első Tablet készüléke az Apple iPAD-nél könnyebb, ultrahordozható Tabletek közé sorolható. A 7 hüvelykes kijelző autós alkalmazásra is kiválóan használható (pl. nagyképernyős navigáció), ám akár nagyobb zakózsebben is kényelmesen elfér, így mindig magunkkal vihetjük az irodai alkalmazásokat, levelezésünket, naptárunkat, sőt akár jegyzetelni is lehet vele.
Az Androidtól megszokott multimédiás képességeket 1024×600-as felbontású kapacitív kijelző és erős 1,5  GHz-s processzor támogatja. A készülék 32 GB háttértárral és 1 GB memóriával áll a vásárló rendelkezésére, így a játékok futtatása, vagy egész estés nagyméretű videófájlok futtatása sem akadály. A HTC OnLive játékszolgáltatása akár gyermekeit is leköti hosszabb utazásokon.
További érdekesség a készülékhez járó digitális toll és környezetfüggő szoftver-alkalmazás (Scribe), melynek segítségével jegyzeteket fűzhetünk pl. elektronikus könyvekhez, képeket is szerkeszthetünk vagy hangjegyzeteket készíthetünk. Természetesen a képszerkesztés sem idegen e ceruzával, és akár tárgyalási jegyzeteinket is könnyedén elkészíthetjük (képként tárolva) ez később visszakereshető, szerkeszthető, így a legtermészetesebb módon jutunk oda, hogy az információ nem vész el. Ez a digitális jegyzettömb funkció talán sokak számára hasznos lesz, számos alkalmazásban jól használható (pl. tanulóknak, vagy tárgyalásokon).
A HTC nem a Honeycomb operációs rendszert választotta, ugyanis így a saját egyedi Sense kezelőfelülete sok-sok érdekességgel (pl. a Scribe is) csak így tud érvényesülni. A későbbi fejlesztési fázisban elérhető lesz a Honeycomb is. A készülék a korábbi HTC modellekre is jellemző sajtolt unibody alu-házban érkezik, elegáns, vékony, mégis robosztus, magyarosabban "nagyon egyben van".
Főbb műszaki jellemzői:
 • Android 2.4 operációs rendszer + HTC Sense
 • 1,5 Ghz processzor
 • 7 hüvelykes 1024×600-as kijelző
 • 1 GB RAM, 32GB háttértár, microSDHC bővíthetőség
 • microUSB, 3,5 mm jack
 • HSDPA, Bluetooth, WiFi, A-GPS
 • 5 Mpix hátsó kamera, 1,3 Mpix első kamera
 • gyorsulás, közelítés, digitális iránytű szenzorok
 • 195,4×122×13,2 mm, unibody alu-ház, 420 grammos tömeg
 • 4000 mAh akkumulátor (max. 4 óra videó)
A játékosok számára is jó választás lehet a készülék, hiszen a HTC egyedi befektetése az OnLive játékfejlesztőbe folyamatosan a legjobb játékok online, telepítés nélküli elérését is kínálja kedvező áron vagy ingyenesen.
A böngésző természetesen Adobe Flash támogatással rendelkezik, a képernyő felbontása pedig elegendő ahhoz, hogy az asztali alkalmazásokkal felérő böngészési élményt garantáljon ez az ultramobil készülék. Az elektronikus könyvek iránt lelkesedők is kiváló eszközre lelnek, főleg a fentebb ismertetett jegyzetelési, szövegkiemelési lehetőség segíti pl. a tanulást is.
Gyerekek számára is kínál érdekességeket a készülék. Könnyedén "KID"-üzemmódba kapcsolható, ilyenkor a kezünkből kiadott készülék úgy használható a legkisebbek által is, hogy azon adataink biztonságban maradhatnak
Tehát jól kezelhető, könnyen hordozható modellt alkotott a HTC, a Flyer olyan különleges képességekkel is rendelkezik, melyeket a 7 hüvelyyes kategória piacvezetője a Galaxy TAB nem kínált a megjelenésekor.


Forráshttp://www.htc.com

2 megjegyzés:

 1. A cikkben 2GB RAM van, a műszaki jellemzőkben pedig 1.
  Mennyi az annyi?

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm a helyesbítést.
  1GB-t ír a HTC a weboldalain, a cikkbeli 2Gb volt hibás, de már javítottam

  VálaszTörlés