2011. február 13., vasárnap

Vélemény: Nokia - Microsoft partnerség

Régóta várt bejelentést tett a Nokia új első számú vezetője, elsőként a Nokia saját blogján. A Microsoftttól érkezett Stephen Elop tavaly váltotta a korábbi első embert, a tulajdonosi döntésekből már ekkor érezni lehetett, hogy az évek óta elkezdett Nokia-Microsoft közeledés talán a végső állomáshoz érkezett. Nézzük, hogy mik a Nokia legfontosabb stratégiai döntései:
  • A Jövőben a saját operációs rendszerek fejlesztése helyett a Microsoft Mobil operációs rendszerén lesz az elsődleges fókusz. Természetesen ez az okostelefonokra értendő, láthatóan ezen a területen vesztett sokat 2007 óta a Nokia (de még mindig az első).
  • A Nokia és a Microsoft lényegében közösen dolgozik a jövő okostelefonjain, a Microsoft szolgáltatáscsomagjai és a Nokia hardveres képességei így a lehető legjobban tudnak majd érvényesülni, a két gyártó által remélt szinergikus hatás emeli, illetve erősíti majd piaci pozícióikat.
  • A Nokia térképei integrálódnak a Bing Maps rendszerébe, ahogy a Bing keresési és egyéb képességei pedig a Nokia okostelefonok szerves részévé válnak, az "OVI Store" is bezárul, illetve beolvad a Zune Marketplace-be.
  • A Microsoft felhő képességeinek egyik meghatározó termináljává válnak a Nokia készülékei.
  • Egyúttal a Nokia finance és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások pedig a Microsoft számára jelentenek előnyt, a Microsoft így a Nokia által férhet hozzá olyan fizetési megoldásokhoz, melyet a Nokia globális infrastruktúrája már most hordoz.
Dramaturgiailag ugyan úgy néz ki, hogy a változást Stephen Elop hozta, de aki követi az eseményeket, annak egyáltalán nem meglepő fordulat ez. Személy szerint én a Nokia-Intel együttműködés mellett várom a Nokia-Microsoft fejlesztéseket, azaz a jövőben a Nokia-Intel-Microsoft hármas "zúzásáról" is szólhat majd a  "smartphone-war", de már ezzel a Nokia-MS bejelentéssel is újabb nagy csatákhoz érkezett. Ám a háború még ettől sem dől el, egyszerűen a piac korábbi vezetőinek olyan lépéseiről van szó, mely mindenki számára előnyös lehet.
Nézzük ki mit nyer a bejelentések által:
  • A Nokia talán jobban hozzáférhet az amerikai piacokhoz, ahol a Microsoft operációs rendszer neve talán jobban cseng, illetve részbe "hazai" termékké válhat a Nokia. Ne feledjük, hogy a világ legnagyobb okostelefonpiaci eladója még mindig a Nokia, kétszer annyi készülékkel, mint az Apple, ám világosan lefelé ágazó trendet mutatnak 2007 óta az értékesítései, tehát számára minden piac fontos. A Microsoft és a Nokia közös marketingje minden eddiginél komolyabb összegeket mutathat fel, és ha a világ legnagyobb gyártója a Windows Phone valamely verziója mellett kötelezi el magát, az egyúttal az új operációs rendszer erejét is mutathatja. A Nokia számára prompt előnyöket is hozhat a közös munka. A hardverfejlesztések felgyorsulhatnak, átszervezhető a cég működése. Láthatóan ugyanis a mai trendek szerint 1-2 globálisan sikeres modell megtalálása és minél hatékonyabb terjesztése a kulcs ma a sikerekhez (lásd iPhone, Galaxy S). A Nokia hardveresen mindenre képes, még a versenytársak sem nagyon kritizálhatják a termékek minőségét, a használt alkatrészek korszerűségét. Egyszerűen a MeeGo és a Symbian nem haladt vagy nem haladhatott abban az ütemben, ahogy azt tervezték, jelenleg sokkal gyorsabban piacra dobható a Windows Phone 7-es Nokia. Ne feledjük el azt sem, hogy a jelenlegi trendek szerint a jövő okostelefonja erősebb, mint a mai otthoni PC/notebook. Alapvetően nem az eszközön tároljuk majd az információkat, hanem egy saját vagy választott "felhőben", ebben a Google mellett lényegében a Microsoft az egyik legerősebb fejlesztő. Oda feljutni, ahol ma a Microsoft tart, a Nokia csak hatalmas erőfeszítésekkel tudott volna, így mindenképpen gyorsuló Nokiára lehet számítani.
  • A Microsoft számára sem kicsit a tét. Annak ellenére, hogy a Windows Mobile operációs rendszer sikeresnek volt mondható, a 2007-ben berobbanó Apple, majd a 2008-as Android egyszerűen elsöpörte az útból a Microsoft mobil operációs rendszerét, mely amúgy a mai napig korszerűnek  nevezhető (pl. volt benne copy-paste, többszálúság, WiFi hotspot), ám a GUI-orientált új felhasználói igényeknek nem felelt meg. A Windows Phone7 éppen ezért radikálisan, lényegében nulláról került újraépítésre, ennek megfelelően a mai mobil operációs rendszerek között minden egyes %-növekedésnek örül. A Microsoft számára tehát óriási skalp lehet a Nokia, ha nem vesszük figyelembe, hogy a folyamatokhoz idő kell és a piac akár szembe is mehet a változásokkal, de a mai számokkal helyettesítjük a Nokia eredményeit, akkor ezzel az egyetlen stratégiai húzással a Microsoft ugyanakkorára nőhet, mint az Android! Megdöntve ezzel a leggyorsabban növekvő mobil-operációs rendszer rekordját. Azt, amit a Microsoft a HTC és sok-sok egyéb partner segítségével hosszú éveken keresztül nem tudott elérni, azt most egy csapásra a Nokiával elérheti, a közelébe jut annak a licensz-eladási volumennek, amit csak álmaiban mert remélni 2008-ban, vagy 2009-ben.
Összegezve tehát mindkét fél számára előnyös, sőt, akár azt is mondhatjuk, hogy csak ez a lépés az, ami gyorsan előrelépést garantál.
Nagyon fontos pontnak érzem, hogy az évek óta vitatott "együtt vs. külön-külön" viták kulcsgondolata is jelentősen módosulhat. A piaci elemzők ugyanis sok-sok éve azzal írják le az Androidot, de írták le a Windows Mobile-t is, hogy az az okostelefongyártó, aki önálló operációs rendszert nem fejleszt, az nem életképes. Az Androidos gyártók mellé most a Nokia lép át, jelentősen módosítva ezzel az erőviszonyokat. Még az is lehet, hogy a RIM vagy az Apple stratégiája kerül egyik pillanatról a másikra "vitatandóba", hiszen mindarra a szolgáltatáscsomagra, melyet ma az okostelefonok jelentenek, nagyon nehéz egyetlen gyártóként odafigyelni és koncentrálni. 
A felhő fenntartása, üzemeltetése, védelme, archiválása hatalmas feladat, nem beszélve arról, hogy azért csak kéne vele pénzt is termelni. A hardver fejlesztése, értékesítése és supportja nem kevésbé súlyos összegekbe kerül, akár fizetünk licenszeket érte, akár saját fejlesztőkkel építjük, az bizony pénzbe kerül. A hardverre telepítendő alkalmazások jó része pedig ugye a felhőben dolgozik, bevételt termel mind a felhő tulajdonosának, de akár a hardver eladójának is hozhat a konyhára (pl. a Nokia csatornán keresztül, a mobilszolgáltatóknál számlázódik).
Fontos üzenetek:
  • Láthatóan egyetlen stratégiai lépéssel a Nokia és a Microsoft azonnal "veszélyes" játékossá lépett elő, érdemes tehát alaposan elgondolkoznia  mindenkinek, aki korábban akár a Nokiát, akár a Microsoftot leírta.
  • Nem látni még ugyan a történet időbeli lefutását, de senki ne gondolja azt, hogy ez a bejelentés az elmúlt hetekben került napirendre, vagy éppen Stephen Elop belépésével kezdődött. Amikor a szakma már lefelé írta fenti gyártókat, akkor ők már régen arról tárgyaltak, hogyan is lehet előremenekülni.

Kérdés-felelet:
Akkor most a Windows Phone 7 jó operációs rendszer?
A véleményem nem sokat változott, jelen állapotában szerintem még mindig az Android mögött van, ám pont a napokban is várhatóak frissítések, a Nokia bejelentéseibe kódolva ott van az egyediesítés lehetősége, a lokalizációs problémák megoldása, a működőképessé tett marketplave lehetősége. Így tehát gyorsan ledolgozhatja azokat a hiányosságokat, ami miatt a megjelenése óta mindenkit óvatosságra, vagy akár a vásárlások halasztására intünk.
Leírja-e magát a Nokia?
Véleményem szerint az a piaci erő (pl. marketing. brand, csatorna, support), amit e gyártók együttese jelent, az semmiképpen nem ignorálható, sőt inkább pozitív lesz, mint lenne külön-külön egy Symbianos Nokia vagy egy sok-sok gyártó által forgalmazott Windows Phone7.
Na jó, de miért fekszik le a Nokia a Microsoftnak?
Nyilván a profit reményében. Talán belátta, hogy erős felhő nélkül nincs siker, ütős felhőt nem tud önállóan építeni, kell tehát valaki, akinek jobb a felhője. A jelenlegi versenytársainak egy része pedig már egy sikeres Android és egy felfutó MS felhőbe is beszállt, illetve az Apple saját felhőt is építget, az is erősebb nála. A Nokia elmondása szerint mérlegelték a Google-t, de azzal pedig a Google azonnal borzalmas túlerőbe kerül,  diktálhat, tehát egyértelműen egyirányú utcába menne vele a Nokia. (És talán lesz itt még Meego hír is, csak nem most).
Leírja-e magát a Microsoft?
Az elmúlt hetekben az LG elég negatívan nyilatkozott, a Windows Phone7-ről, a Dell folyamatosan halasztotta a Venue Pro piacra dobását és úgy általánosságban -egy-egy lelkendezést leszámítva - sem volt egyértelműen pozitív a Microsoft mobil operációs rendszer képe. Mi több, a CES-en nem jelentett be sok-sok gyártó WP7-es gépet. Ha most az MWC-n sem jönnek ilyen bejelentések, az egyben azt is jelenti, hogy pl. egy Samsung vagy egy LG jobban meg fogja gondolni, hgy érdemes-e WP7-re építkeznie. Tehát a Microsoft számára is veszély, hogy egy csökkenő Nokiával dolgozik együtt. Ám láthatóan számára azért komolyabb ez a skalp, megéri kockáztatni néhány kisebb gyártó átmeneti elvesztését, vagy szerepének csökkenését. Szerintem a kezdeti bénultság után ez a bejelentés egyúttal katalizálhatja is a helyzetet. A Nokia belépésével ugyanis pl. egy Samsung vagy egy HTC, vagy egy LG okostelefon mostantól közvetlenül összemérhető lesz a Nokia telefonjaival  hiszen a felhasználó ugyanazon alapszoftvert kapja. Aki tehát hasonló áron jobb hardvert képes kihozni, az csatákat nyerhet, újabb piaci részesedést vehet el a Nokiától. A Microsoft meg közben örül. Ismerős a helyzet? A HTC első embere már nyilatkozott, számára nem támadás az MS-Nokia bejelentés, diplomatikusan azt mondta, hogy a HTC igyekszik majd a felhasználói igényeknek maximálisan megfelelni. Az Android bizonyított, a Nokia-Microsoft bizonyítási kényszere pedig jól jöhet az azt kihasználni képes kisebb gyártóknak.
Akkor vegyek Nokia okostelefont?
Számomra ez a legdurvább kérdés. 2002-ben azért alapítottuk vállalkozásunkat,mert majd egyszer "úgyis a PDA lesz a telefon". Ez eddig be is jött. Akkor úgy véltük, hogy  "Amit a Microsoft végigcsinált a PC businessben, azt fogja majd itt is tenni, pl. eltünteti a Nokiát, dominálni fogja a mobil operációs rendszereket" . Ezért nem is értékesítettünk Nokia készülékeket. Nos ma pedig a Nokia és a Microsoft a legnagyobb szövetségesekké váltak, a dominanciának egyelőre nincs híre-hamva se, de akár már egy éven belül drámaian változhat a Microsoft mobil operációs rendszerének népszerűsége. Az, hogy ebben a folyamatban a Nokia csak ugródeszka lesz-e, vagy tartósan a legnagyobb MS vásárlóvá lép elő, még mindig nem látszik, de a Nokia túlélésének kulcsa mostantól az is, hogy ki tud-e zárni adminisztratív eszközökkel más gyártókat az MS mobil op. r, értékesítésekből, vagy egyszerűen tud-e jobbat, mint ők, ha már amúgy ő lép elő a legnagyobb MS vásárlóvá. Annyi bizonyos, hogy mostantól jobban oda fogok figyelni a Nokia okostelefonjaira is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése