2011. május 31., kedd

Asus Padfone - Okostelefon-szívű Tablet vagy Tabletté alakítható okostelefon?

Az Asus még a Trasnformer és a Slider megjelenését követően is fog még érdekességeket mutatni. A Padfone a Compuetx 2011-en mutatkozik be, alapvetően egy olyan kiegészítő, melyet az okostelefon mobil dokkolójaként is használhatunk, az okostelefon 3G/HSDPA képességeit is képes kihasználni és természetesen a telefonon található adatokhoz is hozzáfér. A két eszköz tehát kiegészíti egymást, nincs szükség újabb mobiladatkártyára, a telefon funkciói dokkolt állapotban is elérhetők, de ami a nagyobb kijelzőn élvezetesebb, ahhoz kapunk egy nagyobb kijelzőt is.
Érdekes, hogy a néhány hete bejelentett és év végén várható Google Android verzió, az Ice Cream Sandwich pontosan a Tablet és az okostelefonos felületek "összezárását" hivatott megoldani, talán a fejlesztők dolga is egyszerűbbé válik tehát, és a jövőben a padfone-hoz hasonló készülékek sora jelenik majd meg. A Motorola Atrix-hoz kapható már hasonló kiegészítő, mely netbookká alakítja az okostelefont egy mobil Firefox segítségével pedig netképessé teszi, ám a Padfone kicsit talán tovább megy ennél. Egyrészt a dokkolt okostelefon elvben Androidot használ továbbra is, a készülék képességeit egészében, de a nagyobb kijelzőre optimalizáltan használhatjuk majd ki.  Sőt, a bejelentés nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy esetleg önállóan is használható lesz a Tablet-feltét, persze korlátozott funkcionalitással. Karácsonyra tervezik megjelentetni, így messze vagyunk még a részletektől. Egyelőre tehát egy nagyméretű képernyő-feltét, akku, hangfal és -szintén a Google I/O bejelentéseire alapozva- további perifériák dokkolója is lehet.
A Digitimes értesülései szerint 800 USD körüli áron tervezik majd piacra dobni a 10 hüvelykes feltétet és a  4,3 hüvelykes telefont. Ha az európai árazása ettől lényegesen nem tér majd el, akár sikeres termék is lehet, a nagy kockázatot persze az jelenti, hogy a két technológia együttese is vonzó marad-e, esetleg külön-külön is használható lesz-e a két eszköz, pl. a megjelenést követően (ha az Asus nem is jelenti majd be, nyilván szét fogják majd szedni már az első tesztelők, és akkor látszik majd, hogy a két Qualcomm rendszer önállóan is életképes-e)?
Vélemény: Számomra ez és hasonló megoldások akkor volnának igazán életképesek, ha az 1+1=2 alapszabály helyett 1+1=1,5 lenne az árképzés. Pontosabban ha az amúgy egyre erőteljesebb okostelefon és a hozzá vásárolható kiegészítő együttesen képes lenne felvenni a versenyt egy teljes értékű Tablettel és egy teljes értékű okostelefonnal, de az árazásukat tekintve a kettő együtt nem kerülne többe, mint mondjuk 1,5 okostelefon :). Nagy durranás lenne, ha pl. a Padfone-feltét önmagában is használhaó lenne pl. WiFi Tabletként otthoni vagy irodai környezetben, USB porton kezelne külső billentyűzetet, és persze a beígért hordozható internetes fukciót meg a telefon modemjén keresztül is elérhetném. ha pedig üzleti és biztonsági funkciókat is mellékelnek, akkor pedig máris majdnem kész is a Playbook, csak ebbe beledugjuk a telefont és az Asus gyártja :)

Forráshttp://www.bgr.comhttp://www.engadget.com,http://www.digitimes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése