2011. május 11., szerda

Frissítve: Google I/O 2011: Idén jön az Ice Crem Sandwich, frissül a Honeycomb, jövőképek a Google-től

Frissítés 05/12 0:38:  Bekapcsolásra került Magyarország is az Android Marketbe, már fizetős alkalmazásokat is vásárolhatunk (így az alábbi cikkben szereplő információk közül is vélhető, hogy talán a filmbérlés is elérhető lesz)

A Google éves fejlesztői konferenciájának bejelentései minden évben alaposan megmozgatják mind a fejlesztők, mind az alkalmazók fantáziáját. Fontos bejelentések és marketing-üzenetek sokasága, így foglalható össze az első nap.
 • Már 100 millió feletti Androidos készüléket aktiváltak eddig, a napi aktivációk száma mára már meghaladja a 400 000 db-t. Vélemény: Korábban sokan gyanúsították a Google-t azzal, hogy a számokat kozmetikázzák. Akár így volt, akár nem, a mostani számok jól mutatják azt, amit amúgy az elemzők is alátámasztanak, mára vitathatatanul a legnagyob mobil operációs rendszerré nőtt
 • A Honeycomb Tabletre optimalizált operációs rendszer továbblép a 3.1-es verzióra, részletes lista az újdonságairól itt olvasható. Alapvetően a kezelőfelületen már átméretezhető widgetekre lehet számítani, és bővül a használható USB perifériák száma, általánossá válik az USB-host mód kezelése az operációs rendszerben. Például billentyűzet, egér, digitális kamera, pendrive, de külön referencia-hardver is van már, demóként pedig pl. Xbox kontrollert mutatott be a Google egy Androidos Tableten :)
 • Az idei év érdekessége, a mindenki által várt újdonság pedig egyértelműen az Ice Cream Sandwich névre keresztelt új verzió lesz, melynek egyelőre még nem publikus a verziószáma. A jövőben számos írás fog erről az Android változatról születni, valószínűleg csak a karácsonyi hajrában válik elérhetővé, de néhány főbb érdekesség már most tudható:
  • Alapvetően a Tablet és az okostelefonokra optimalizált Android verziók összeérése lesz a Sandwich. 
  • Sok-sok kijelzőfelbontást, a fejlesztők által könnyen elérhető és dolgoztatható operációs rendszert kínál majd (pl. arcmozgás-követés a beépített kamerával)
  • Ezt a verziót akár Tablet, akár okostelefon, akár pl. Google TV eszközökre is lehet majd telepíteni, a Google célja egyértelműen egy olyan 'opensource' operációs rendszer fejlesztése, melyet többféle hardveren lehet telepíteni, fő elemeiben könnyen megtanulható,intuitív GUI-t kínál. Az Ice Crem Sandwich fő érdekessége a Honeycombnál már bemutatkozott holografikus kezelőfelület lesz, mely természetesen továbbfejlesztésen is átesik majd.
 • Fontos érdekesség, hogy a jövőben a Google a frissítésekre is jobban koncentrál. A fejlesztők 18 hónapon keresztül ingyenesen juthatnak majd hozzá a frissítésekhez, és erre vonatkozó közös irányelveket fogadott el pl. a HTC, a Sony Ericsson, az LG és a Samsung. A Google pedig egyre több gyártót szeretne ezen irányelvek elfogadói között látni. Vélemény: Nem teljesen egyértelmű, hogy ez a "szövetség a szövetségben" egyúttal azt is jelenti-e, hogy a gyártók a hardverforgalmazástól kezdve 18 hónapon keresztül követik-e és frissítik-e az aktuális Android-verzióra készülékeiket, de a cél valószínűleg ez. Mivel a Google ezt elő nem írhatja senkinek, de ha a legnagyobbak sikeresen alkalmazzák ezt az elvet, az egyfajta garanciát is jelenthet a vásárlóknak, rá tud arra mutatni, miért is érdemes prémium gyártók termékeit vásárolni.
 • Open Accessory API és Android@Home: Ezen irányok elsősorban a hardverfejlesztők számára érdekesek, a Google olyan fejlesztői csomagokat és referencia-hardvereket is készíttetett, melynek segítségével számos kiegészítő "gyúrható össze" az Android aktuális verzióival. Konkrét példaként egy mozgó labirintus került bemutatásra, de a jövőben nem kizárt, hogy a lakásautomatizálás, a szórakoztató-elektronika vagy akár a játékok világa is átalakul, olyan eszközök jelennek meg, melyeket akár az okostelefon segítségével is vezérelhetünk. Ez egyben roppant komly piaci lehetőséget is jelent a Google számára (skizoid vásárlókat pedig Google folyamatos kontroll alatt tarthat :D )
 • A music.google.com is elindult, korábban írtunk már róla. Mivel egyelőre csak az USA-ban érhető el, ezért a fenti mini-videót érdemes megnéznie annak, aki alaposabban meg szeretné ismerni, hogyan szerezhetjük be, és érhetjük el mindig a kedvenc zeneszámainkat a "felhőből" (jelenleg nem letöltős)
 • Filmbérlési lehetőséget is kínál majd az Android Market, kb. 2 USD-s induló ártól 30 napos jogot vehetünk egy film megnézésére. A funkcióhoz speciális alkalmazás jár majd, mely az elindítástól számított 24 órán keresztül teszi nézhetővé a filmet, tehát 2 korlát is lesz a nem túl borsos "mozijegyhez", de mindkettő betarthatónak tűnik. (Mivel Magyarországon nincs fizetős Market, ezért itthon erre is várnia kell annak, aki nem akar trükközni a géppel/operációs rendszerrel)
Forrásokhttp://www.google.comhttp://www.gsmarena.comhttp://www.bgr.comhttp://moconews.nethttp://www.intomobile.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése