2011. május 26., csütörtök

HTC Sensation - Teszt a Slashgear jóvoltából, új ár, limitált készlet érkezőben

A Slashgearnek köszönhetően már olvasható és látható is egy értékelés a HTC Sensations-ről. Mivel lényegében a pár hete megjelent Galaxy S II számít manapság a legnépszerűbb nagyképernyős dual-core okostelefonnak, ezért a bemutató is elsősorban ezzel összehasonlítva készült, ám nem az EU-s, hanem egy Amerikai AT&T verziót teszteltek. A teljes teszt a forrásban látható hivatkozáson olvasható,  az alábbiakban az érdekesebb megállapításokat emeltem ki: 
 • Nagyobb ugyan, mint a Galaxy S II, mégis a lekerekített és "recsegésmentes" alu háznak köszönhetően még kellemesen elfér a tenyérben. További nagy előnye, hogy a korábbi Desire HD-n alkalmazott akku és SIM fedelek helyett az egész hátlap leemelhető, ez kényelmesen tehető meg, így könnyű hozzáférést kínál a SIM és a micro SD foglalathoz. A készülék fogása így kellemes, a hátlap gumírozott soft-touch festése a megszokott minőségi érzetet kelti.
 • A Contour-display-nek nevezett Gorilla Glass (erősített kijelző) kijelző nagyobb felbontással rendelkezik, mint a megszokott android rendszerek (960×540-qHD), de a kijelző kezelése a házból kissé kiemelkedő ívelt peremeknek köszönhetően is kiváló, pontosan érzékelhető, sőt könnyebb letenni, felemelni a készüléket. A kijelzőre a nagy felbontás miatt nem lehet panasz, a szövegek mindig jól olvashatók, különösen előnyös a nagy kijelző és a nagy felbonts web-böngészésnél, ahol kevesebb nagyításra van szükség, mint egy átlagos Android okostelefonon hiszen a weblapok jó része alapból is jól olvasható.
 • A Galaxy SII-vel összemérve a Sensation teljesítménye hasonló, ám két ponton gyengébbnek minősíti az értékelő a készüléket, az első a kevesebb memória (1 GB vs. 768 MB), a másik a belső háttértár hiánya, a Galaxy SII beépített 16 vagy 32 GB-s NAND Flash háttértárának sebességével ugyanis nem ér fel a Sensation. Ez lassulásokhoz vezethet, főleg azért, mert a Samsung a beépített tárterület fájlkezelésénél az EXT4 fájlrendszert hazsnálja, míg a Sensation a hagyományos FAT-nál maradt, esetenként pedig a FAT és a 768 MB nem elegendő a rendszernek.
 • A készülék micro USB csatlakozóján keresztül MHL támogatás is elérhető, ennek segítségével lehet majd megfelelő kábelt csatlakoztatni HDMI készülékek és a telefon közé (MHL- Mobile HD Link), bár egyelőre még nem kapható az adapter, de már rendelhető (link). A Micro USB csatlakozó elhelyezésével érdemes vigyázni, ugyanis a készülék oldalára rakott csatlakozó miatt pl. az univerzális, állítható karos autós tartókba nehezen illeszkedik majd, nem feltétlenül lehet a tápot bedugni.
 • Tartozékok tekintetében minden a szokásos (USB-adapter, Dugalj-feltét, MicroUSB kábel, Headset, mini-leírás - az amerikai készülék 8 GB-s MicroSD-vel került a tesztelőhöz)
 • A korábbi bemutatókban már hangsúlyozott aktív lock-screen kezelése kiváló, jól testreszabható és érezhetően gyorsítja a munkát, a legördíthető "quick-settings" ugyan nem a fő újdonság, de a különböző fogyasztók (pl. Bluetooth, WiFi) menedzselését könnyedén elérhetővé teszi (ehhez pl. sokan jelenleg külön widgetet használnak, amire már nem feltétlenül lesz szükség).
 • A HTC Watch is bemutatásra került a tesztben, számomra még nem egyértelmű, hogy itthon elérhető lesz-e, induláskor inkább nemet mondanék és későbbi kerülhet bekapcsolásra (de a pontos információval az első hazai tesztekig várni kell). Ugyanakkor jelenleg a bérelt film más készülékre nem átvihető, így a hazsnálata eleve kicsit korlátosabb, mint az elvárható lenne.
 • A HTCSense.com támogatás természetesen ezen a modellen is elérhető, így a távelérés, távoli lock, a készülék "csörgetése" és az adatok webes karbantartása is jól jöhet esetenként.
 • A Quadrant és a Smartbench benchmark-tesztek alapján a Samsung Galaxy SII magasabban teljesített. Ám a mindennapi használatbabn alig érzékelhető a mérésekkel jól igazolható sebességkülönbség.
 • Fényképezés és videózás tekintetében a HTC-t mindig "kihívásokkal küzdő" gyártónak tartotta a legtöbb szakportál, általában fakóbbnak tűntek a tesztképek. A Slashgear megállapításai szerint nem rossz a mostani eredmény, a gyors kamera-elérés is segíti, hogy elégedett legyen a vásárló a készülék ezen részével is. A kamerák esetében kb. egy éve amúgy már nemis a fényképezés a slágertéma, hanem a HD videózás. A Sensation erre is alkalmas, sok adat és zajos környezet esetén ugyan nem a legkiválóbb, de használható. A készülék nagy előnye a DLNA kezelés
 • A készülék akkumulátor-használata a nagy kijelző ellenére sem tűnt rossznak. Megfelelően optimalizált beállításokkal egy teljes napot is ki lehet húzni egy töltéssel.
 • Összességében a Slashgear kiválóra értékelte a Sensationt is, a Galaxy S II és a Sensation közötti határt kb. ott húzta meg, hogy míg az egyik az igazi fanoknak való (pl. root, rom-főzöcske, overclock), addig a Sensation inkább azon felhasználókat célozza, akik az alapkiépítés stabil működésében érdekeltek, elegendő az OTA-frissítés, magyarosabban "nem akarnak trükközni" a készülékkel.
Vásárlás, ár!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése