2011. május 14., szombat

HTC Sensation vagy Galaxy S II? Melyiket miért? Vásárlás!

A HTC Sensation április eleji bejelentése óta eltelt idő igazolni látszik, hogy bizony a HTC dolga is egyre nehezebb, ha felsőkategóriás okostelefonokat kell eladni. Vélhetően ezért is készült a fenti magyarázó videó. 2011-re mind az Android, mind az okostelefonpiac nagykorúvá érett, megszűnt az a néhány éve még általános helyzet, hogy egy-egy igazán ütős modellt leszámítva nincs is mit és nem is nagyon érdemes mást vásárolnia annak, aki az egyik legerősebb készüléket szeretné hazavinni. Ma a legnagyobb gyártók mindegyike kínál olyan csúcskategóriás készüléket, mely nyugodt szívvel hazavihető, érdemes tehát a fenti videón elhangzó kiemelt információk alapján összehasonlítást tenni az idei év egyik -várhatóan- legsikeresebb okostelefonjával a Galaxy S II-vel.
Hangsúlyozom, hogy az összehasonlítás ezúttal már nem azt a célt szolgálja, hogy egyértelműen azonosítható legyen, melyik a jobb, meggyőződésem szerint ezen a műszaki szinten már csak árnyalatnyi különbségek, és valóban olyan szubjektív ítéletek tudnak dönteni, mint "használhatóság".
Műszaki adatok:
A következő táblázat alapján jól látható, hogy minimális a különbség a két modell között, mégis épp ezen különbségek mentén lehet azt eldönteni, melyiket kinek éri meg inkább hazavinni?
Design, méret, tömeg: Talán ezen a ponton kapott eddig egyedül negatív értékelést a Samsung modellje. Hangsúlyozandó, hogy ez már piacon van a HTC még nincs, így tehát egyoldalú lenne azt mondani, hogy a  Samsung design kevésbé eltalált, vagy több tesztelőnek nem tetszik. Ám tény, hogy a műanyag-ház nem illik eléggé a készülékhez, e tekintetben a HTC által is propagált "unibody" sajtolt alu ház és a lekerekített képernyő-ív elegánsabbnak tűnhet. Cserébe nehezebb és vastagabb lesz a HTC Sensation. Bár a számokat nézve nem kiugróan vastagabb és nagyobb, ám tessék elhinni, hogy optikailag és a mindennapi használatban ilyen értékbeli eltérések is érdekesek lehetnek (Pl. a GS2 könnyű és a Sensation nehéz jelzőt kaphat). A Samsung műanyag háza intenzívebb használat mellett eléggé melegszik (főleg a kamera környékén és az első tesztek alapján), a Sensation esetében még nem tudjuk, hogy a bődületes processzor-teljesítmény nem mutatkozik-e meg majd hasonlóban.
Kijelző: Fontos és érdekes értékelési szempont. Az Apple sikereinek titka nem kis mértékben az volt, hogy az átlag fölé tudta pozicionálni több tekintetben is a kijelzőjét. A Samsung is ezen az úton halad, a PFC különböző tesztjeiben alaposan kivesézték már a kérdést (érdemes pl. ezt elolvasni), többségében az S-AMOLED remekül szerepel. Az S-LCD-t tehát többnyire "gyengébbnek" tekintik a mélyebb elemzések. Szubjektív értékelésem alapján árnyalatnyi a különbség, ez is és az is teljesen jól használható, a mindennapi okostelefonozás élményét egyaránt jól támogatják. A HTC esetében a fő érdekesség a qHD felbontás és ez egyben mellette is szól. Új, nagyobb, mint a megelőzők, nyilván tehát jobban is használható a natív Androidos alkalmazásoknál, így pl. a web-böngészésnél. A 960×540-es felbontás ugyanakkor esetenként hátrány is lehet, hiszen induláskor ez még korlát lehet, nem minden Android Market alkalmazás lesz ebben a felbontásban is használható (egyszerűen mert a fejlesztők egy része még nem készítette el az erre a felbontásra is optimalizált verziót, ám ahogy múlik az idő, ez nem lesz gond). Mozizáshoz viszont egyedülálló, hiszen pontosan a ma divatos 1080p HD videók arányait őrzi a kijelző, így a legjobban ez adja vissza a 16:9-es filmeket.
Memória és bővíthetőség: Bővíthetőségben azonos, ám a GS2 értéke talán picit magasabb azzal, hogy eleve 16/32 GB háttértárat is kínál majd.
Processzor, teljesítmény: Örök vita, hogy a Samsung vagy a Qulacomm erőforrásaira építve lehet-e erősebb, gyorsabb, az Androidra jobban optimalizált készüléket összerakni. Azt gondolom, hogy mindkét modell sebessége kifogástalan a mindennapi feladatoknál, ha valaki akár az egyik akár a másik készülékkel lassulást fog érezni az vagy kukacoskodik, vagy a gyártó (vagy a külső szoftverfejlesztő) elrontott valamit a szoftvernél.
Akkumulátor, üzemidő: Fontos kérdés, hogy a "csúcsmodell" manapság azért még mindig azt is jelenti, hogy a készülék napi töltéséről illik gondoskodni. Pláne az első hetek izgalmában, pláne, ha az Androidot úgy ahogy van a netre szabadítjuk. A sok-sok internetkapcsolatot használó widget és alkalmazás mellett ugyanis könnyen elfogyhat az akkumulátor. Önmagában a Samsung nagyobb akkuval és a S-Amoled kijelző   az eddigieknél alacsony fogyasztással rendelkezik, így tehát e versenyben vezet a Samsung. Ám az egyre népszerűbb külső akku csomagok mellett akár egész napos intenzív használatra (pl. 5-6 óra HD videófelvétel) is alkalmassá tehető mindkét modell.
Szoftver, TouchWiz, Sense 3.0: Az Android alaprendszereken felül egyre fontosabb, hogy a gyártók alaposan átgondolt, jól kezelhető "launchert" kínáljanak azok számára is, akik nem akarnak sokat próbálkozni, mire az igazit megtalálják. E tekintetben a TouchWiz 4.0 vagy a Sense 3.0 nehezen összemérhető. Általánosságban a Sense talán egységesebb designt, kevésbé ázsiai szemléletet tükröz, mint a  Samsung futtatója, de nem mondható ki egyértelműen, hogy van-e jobb? Egyszerűen más. Korábbi írásainkban mindkét felülettel foglalkoztunk már, a Sense 3.0-ban megjelenik 2 fontosabb érdekesség, a lockscreen, ami aktívvá vált és az azonnali fényképezés. A HTC pedig a Sensation esetében már filmbérletet is kínál majd a vásárlóknak.

Ár, vásárlás, melyik mikortól kapható?
Galaxy S II: 16 GB-s verziója már piacon van, hatalmas siker. A 32 GB-s verzióról nincs még információnk.
HTC Sensation: Júniusban várható csak. A napokban több ár és szállítási információ is megjelent itt-ott,  ezeket még nem lehet megerősíteni, amint pontosabbat tudunk, oldalainkon megjelenik. Ára az alábbi hivatkozáson is meg fog jelenni.
Érdemes-e előrendelni? Érdemes. A Galaxy S II esetében az eXpansys nagy biztonsággal csak a régebben feladott előrendeléseket tudta kiszolgálni, ugyanerre lehet számítani a HTC Sensation esetében is.  Mivel az előrendelés semmire nem kötelez, és mivel a végleges ár ismeretében ismét meg kell majd erősítenie, hogy kéri-e a terméket, ezért mindenkinek ajánlott "beállni a sorba"! legrosszabb esetben, ha a kondíciók nem úgy alakulnak, ahogy szeretné, a rendelés gond nélkül törölhető.

3 megjegyzés:

  1. HTC Sensation-nak csak 767MB RAM -ja van, míg SGS2 nek 1GB.

    VálaszTörlés
  2. nem értem: "Sense 3.0-ban megjelenik 2 fontosabb érdekesség, a lockscreen, ami aktívvá vált és az azonnali fényképezés. A HTC pedig a Sensation esetében már filmbérletet is kínál majd a vásárlóknak."

    VálaszTörlés