2011. május 11., szerda

A Microsoft 8,5 Mrd USD-ért megveszi a Skype-ot, az Apple a Nuance felvásárlásáról tárgyal

A Microsoft megvásárolja a Skype-ot, 8,5 milliárd USD-t költ rá. Ez rettenetesen sok pénz önmagában is, pláne ha ahhoz mérjük, hogy a tavalyi év egyik nagy szenzációja a Palm felvásárlása volt, amire a HP mindösszesen "csak" 1,2 milliárdot költött, a Microsofthoz képest tehát elenyésző összeget. Magyar aggyal pedig felfoghatatlant, pláne ha készpénzben adják :). Mit vásárolt a Microsoft? 170 millió felhasználót, és évi 207 milliárd percnyi beszélgetést a bejelentés szerint. A valóságban pedig meglépett egy olyan újabb befektetést, mely a jövőben eldöntheti, hogy a gyártó a PC-utáni korszakban is megőrzi-e domináns szerepét. A Nokia-Microsoft együttműködésre minimum 1 Milliárdot, az XBox és a Windows Phone 7 kommunikációjára szintén kb. ennyit, és most a Skype-ra 8,5-t költ rövid időn belül a Microsoft. Ezen számok alapján bizony érezhető, hogy mekkora a tét.
Az IP alapú kommunikáció ugyanis a következő csata, melyet egyre inkább a Google, az Apple és mostantól a Microsoft főszereplésével vívnak majd, és véleményem szerint akár a jövő telekommunikációs szolgáltatóinak szerepköreit is érinti. Óriási befektetéseket igényel persze mobil és mobil-internetszolgáltatóvá lenni, ám ha a hangsúly már a beszédforgalomban is áttevődik az IP-re, akkor az még érdekesebb szituációkat hozhat.

A Microsoft mellett az Apple aktivitásai is érdekesek,  tárgyalásokat folytatnak a Nuance felvásárlásáról. A VoIP terjedése mellett nem kétséges, hogy rettentően megkönnyítené és felgyorsítaná a mindennapi levelezést, -vagy akár blogírást is-, ha készülékeinknek tollba mondhatnánk értékes, vagy kevésbé értékes gondolatainkat. A Nuance (scansoft, recognita) e téren vezető fejlesztő. Piaci elemző szerint pedig amennyiben az Apple meg akarja venni, meg fogja venni, még ha a jelenlegi piaci érték (5-7 milliárd) többszörösét is kell kiadnia. Amennyiben pedig megvásárolja, na az számos versenyszabályozási kérdést fel fog vetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése