2011. május 1., vasárnap

Samsung Galaxy S 2 tesztek, bemutatók

A Galaxy S2 az az okostelefonk melyet a Samsung idei zászlóshajójának tekint, minimum10-14 milliós készülék eladásával lenne a gyártó elégedett. Ennek megfelelően aligha akad majd olyan érdeklődő, aki ne mérlegelné és aligha akad majd olyan magazin, aki ne írna minimum kétszer a készülékről alaposabb bemutatót. Ez a folyamat az első készülékek piacra kerülésével el is kezdődött, nézzük, hogy az eddigi értékelések főbb megállapításai mik voltak (az összegzés a forrásban felsorolt két nagy forrás, az Engadget és a hazai Mobilarena tesztjei alapján készült - linkek a cikk végén)
Aki még nem ismerné, a készülék fő jellemzői: Android 2.3 operációs rendszer; GSM 850/900/1800/1900 és HSPA+ 21 850/900/1900/2100; 4,27 (4,3) hüvelykes Super Amoled Plus kijelző 800×480-as felbontással; 1,2 GHz Dual Core Samsung processzor; Tároló: 16 v. 32 GB verzió, microSHDC bővíthetőség; 8.0-Mega Pixel hátsó (Led Flash) és 2 Mpix első kamera; a hátsó kamera full HD1080P (30fps) felvételre is képes, a készülék pedig képes ilyen felbontású videókat le is játszani; 3.5mm jack, micro USB csatlakozó; Bluetooth 3.0; WiFI; A-GPS; DLNA támogatás; FM-rádió; Szenzorok: Gyorsulás, Fény, közelítés; Irány; Iránytű; Méretei: 125.3 x 66.1 x 8.49mm, 116gramm; 1650mAh akkumulátor
Forrásaink főbb megállapítása (erősségek, gyengeségek):
 • Vékonyabb, könnyebb, gyorsabb, mint a Galaxy S
 • Valóban hihetetlenül vékony, elegáns készülék, a lekerekített Designnak köszönhetően jól illeszkedik a tenyérbe. Talán még a Sony Ericsson Xperia Arc-nál is jobban illeszkedik a kézbe
 • A készülék 'egygombos', két érintő-gombbal, többeket már a Galaxy S-nél is zavart a gombok számának csökkenése, ám a módosított TouchWiz is pótolja a szokásos gombokat, a menü és a back elérhető
 • Az összeszerelés minősége ugyan nem nagyon kritizálható, ám a nagyméretű bordázott műanyag hátlap, illetve a képernyő és a készülék kerete közötti minimális méretű porfogó rés azért hagy némi kívánnívalót az egyes tesztelők szerint. 
 • Furcsa és talán nem a legjobb, hogy a microSHDC kártya az akkumulátor "alá" került, ki kell venni, az akkut, hogy hozzáférjünk. Így a készüléket ki kell kapcsolni, amennyiben memóriakártyát akar valaki cserélni. A hátlapot amúgy nem is arra tervezték, hogy sűrűn lefejtse a vásárló (pontosan illeszkedik és több ponton, leszedése nem egyszerű)
 • A Super AMOLED Plus kijelző minősége, kontrasztja, élessége gyakorlatilag kritizálhatatlan, nagyobb betekintési szöget garantál, mint akár a megelőző AMOLED technológia (ez a fenti videón is jól látható)
 • A kamera teszi a dolgát, bár videózásnál érdemes megnézni a Galaxy S2-vel készített videót, a gyors mozgásoknál elcsúszik, torzít a kép (pl. a buszt érdemes megnézni a forráslinken szereplő tesztben). Ám hagyományos jó minőségű turista-videók készítésére bőven elegendő.
 • A készülék sebessége tesztek és érzés alapján is kifogástalan. Nagyjából zökkenőmentes a görgetés, a forgatás, a menük megjelenítése, jelentősebb lassulás, akadozás nem tapasztalható. A böngésző is gyors, beépített Flash támogatás is van, de be kell kapcsolni.
 • A telefonálás beszéd*minősége kiváló, SMS  vagy egyéb üzenetek gépelésekor a beépített képernyő-billentyűzet jól használható, a Samsung a Swype-ot is kínálja.
 • Az új TouchWiz4.0 és a lock-screen ugyan még nem vetekszik a legújabb HTC Sense 3.0 kezelőfelülettel, de már ez a lock-screen is lehetővé teszi, hogy a nem fogadott hívásokat ismerősöket egy-egy mozdulattal megnézzük és visszahívjuk.
 • Fontos, hogy az extra alkalmazások között feladatkezelőt is kínál a Galaxy S II, sőt külön Microsoft Office kezelő is került a gépre Polaris Office néven
 • Extrém gyors a beépített GPS sebessége, a készülék hamar talál pozíciót
 • Az akkumulátor 1650 mAh-s, az első tapasztalatok alapján 1-1,5 napos üzemidő is elvárható, ami ilyen méretű és tudású készüléktől bizony komoly teljesítmény. Előzetes becslések szerint intenzív használat mellett is napi egyszeri töltéssel megelégszik.
 • Mindkét tesztelő szerint különösen ajánlott modell, a hiányosságokat nagyítóval kell keresni1 megjegyzés: