2011. június 2., csütörtök

Windows 8 - Mindenen!

A Computex 2011-en a Microsoft bemutatta a Windows 8-t, mely a korábbi pletykáknak megfelelően Arm és X86 rendszereken is fut majd! Ez talán az év egyik legfontosabb híre, hiszen Intel, AMD, Qualcomm, Texas és Nvidia alapú hardvereken is képes lesz futni, ezzel tehát jogossá válik azt feltételezni, hogy a Microsoft teljes pályás támadást kezdhet minden jelenlegi és jövőbeli internet-képes eszköz fejlesztőinél. A hardver és szoftverfejlesztők költségszintjei egy erős Microsoft felhő és egy multi-operációs rendszer segítségével ugyanis jelentősen csökkenhetnek.
Nem kevesebbet szeretne a gyártó elérni, mint gyorsan bootoló, alvó állapotból azonnal ébreszthető, esetenként akár több napos üzemidővel rendelkező eszközöket. Az elsőként bemutatott kezelőfelület hasonlít a Windows Phone 7-es Metru UI-hez (Live-Tile UI), de választható lesz a Windows 7-hez hasonló is. Az új felületeket úgy tervezi át a gyártó, hogy ujjmozdulatokkal is könnyedén kezelhető legyen. Az új operációs rendszer új böngészővel érkezik majd, az IE10 is természetesen "kézivezérlésre" optimalizált, tehát a kicsinyítés/nagyítás és a Zoom mind-mind alap.
A képernyők felbontása is emelkedhet, ahhoz, hogy teljesen kihasználható legyen a rendszer összes érdekessége (pl. Live Tile), a 1366×768-as felbontású képernyőt illik beépíteni, de 1024×768 és a netbookok egy részénél megszokott 1024×600-as felbontáson is elérhető lesz. Mindazonáltal azt gondolom, hogy 1366×768-as Tablet vagy egyéb internetes eszközökön fog igazán jól érvényesülni az új rendszer.
Nem hangsúlyozható eléggé, hogy az ARM és X86 alapokon is futó rendszer a korábbi Windowsos össze előnyét hozza majd, tehát széleskörű periféria-támogatást ugyanúgy várhatunk majd tőle, mint az eddigi rendszerektől.

Mikor? Kétségtelen, hogy az új rendszer nagyon érdekes, hiszen a bemutatott fejlesztések és az okostelefonok közötti különbségek is leépülni látszanak általa (pl. talán a jövőben minden hardverfejlesztő képes az ajánlott 1366×768-as felbontást hozni akár 4 hüvelyken is). Ám a Windows  8 még nem a holnap terméke, a mostani bejelentések szerint szeptemberben a következő esedékes Microsoft fejlesztői konferencián (BUILD 2011) várható majd hivatalos információ a megjelenésről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése