2011. július 14., csütörtök

Élénkülő e-könyv piac? Google Books, színes eBook olvasók

A tavalyi évben a gyártók többsége megijedt, a 2009-ben elhangzott e-Book piaci bejelentések többsége sokat szelídült. A nagyobb formátumú olvasók nem, a színes olvasók sem jelentek meg abban az ütemben, ahogy azt alig 8-10 hónappal korábban várni lehetett, Az ok egészen egyszerű volt, az iPAD és az általa teremtett új piaci szegmens egyszerűen átírta a stratégiákat, 14-15 millió iPAD eladása mellett akár egy sikeresnek nevezhető Sony Reader sem képes labdába rúgni, ha akár csak egymilliós értékesítéseket produkál. Így a gyártók és a megvásárolható digitális tartalmak terjesztésébe invesztálók részben átálltak, Android alapú megoldásokra váltottak, visszatértek a többfunkciós, alacsonyabb üzemidővel rendelkező, nem e-tinta alapú megoldásokra.
A heti híreket olvasgatva azért úgy tűnik, mintha valami előcsalná a gyártókat, ez lehet az Android Tabletek robbanásának elmaradása, de lehet, hogy egyszerűen a tablet mellett egyre több gyártó látja ezen készülékek életképességét is (pl. mert nem akkor a verseny, vagy egyszerűbb a fejlesztés-tervezés, esetleg az alaptechnológiára elköltött pénzeket már nem akarják végleg veszni hagyni). A héten több, kifejezetten eBook-piaci hír került előtérbe:
 • Az iRiver Story HD az első Google eBooks platformra épülő e-könyv olvasója. Sajnos itthon még nem elérhető a Google könyvvásárlási lehetőségekkel támogatott megoldása, de korábbi aktivitásaik alapján a világ egyik legnagyobb ingyenes és fizetős gyűjteményét érheti el az, aki ezt a hardvert vásárolja (régebben már méltattuk a szolgáltatást itt). Aki tehát az iRiver-t vásárolja és van otthon WiFi kapcsolat, az azonnal 3 milliós ingyenes, jól kereshető könyvtárral is rendelkezik.
 • 8 hüvelykes színes (4096 színmélység) eBook olvasó prototípussal jelent meg a Fujitsu. Az .epub és .pdf támogatással egyszerre rendelkező készülék egyedi Linux alapú rendszerrel került bemutatásra. A videó szerint már elfogadható képfrissítést és sebességet kínál (nyilván nem összemérhető egy Tablet-tel, de a cél itt más).
 • A Panasonic hagyományosabb utakon jár, klasszikus Tablet formátumú eBook olvasót jelentett be, színes LCD kijelzővel, Android operációs rendszerrel, WiFi-vel és az eBook-okon kicsit túlmutató levelezési képességekkel, valamint saját alkalmazásbolttal. Említése inkább azért fontos, hogy a gyártói aktivitásokat lássuk, fentiekkel összemérve kevésbé érdekes.

Forrásokhttp://googleblog.blogspot.comhttp://www.e-reader-info.comhttp://www.engadget.com

3 megjegyzés:

 1. Ez csak puszta kekeckedés, de kikívánkozik belőlem.
  A Fujitsu mérnökökről nem tudom, hogy olvassák-e ezt a blogot, de ha igen, akkor egy apró javaslatom lenne a képfrissítésre, mégpedig annak megfordítása!
  Értem én, hogy azért frissít balról jobbra, mert ez az arab világon kívül az alapértelmezett irány, viszont ezzel a módszerrel szerintem pont az ellenkezőjét érik el, olyan, mintha visszafelé lapozganám a könyvet. Egy jobbról balra képfrissítés imitálhatná a felhasználói élményt tekintve a valódi lapozást ;)

  VálaszTörlés
 2. Valódi lapozás? Talán azért frissít balról jobbra, mert ők balról jobbra lapoznak. Nekik az a valódi lapozás. Gondolom, ha ide is eljut, akkor jobbról balra is képes lesz imitálni a lapozást. ;)

  VálaszTörlés
 3. Nini, esküszöm akartam kommentelni én is ide, de valahol lemaradt.

  Nos egyrészt névtelen kommentje is igaz, a prototípus a valódi lokalizált lapozást demózza.

  Aki figyelmesen nézi a videót, azt pedig a korábbi prototípust is látja, ahol a fordított lapozás is megoldott.

  Rafináltak ezek a japán mérnökök, kétfelé is megy az a lapozás :D

  VálaszTörlés