2011. július 24., vasárnap

A HTC Qualcomm helyett Samsung agyat használna a jövőben!

Nem megerősített, de érdekes pletyka, miszerint a HTC azt fontolgatja, hogy a Qualcomm megoldásai helyett a jövőben Samsung magokra építkezne. Jelenleg a HTC Qualcomm processzorokra építkezik okostelefonjainál, sőt tavaly még a Qulcomm Brew operációs rendszerére épített feature-telefont is piacra dobott. A HTC az elsők között között váltott Qualcommra a Texas megoldásairól, azaz hosszú ideje elkötelezett Qualcomm partnernek mondható. Jómagam vagy 2 éve várom a Qualcomm által birtokolt Mirasol kjelzőtechnológia megjelenését is, sőt ezzel párhuzamosan valamely a Qualcomm+Mirasol alapokra épülő HTC Tablet, Smartbook, vagy okostelefon bjelentését, ezért igen meglepő, ha igaz, hogy a HTC most váltást tervez. Az indoklás szerint a magas költségek miatt tervez váltást a HTC, tehát az is elképzelhető, hogy komoly szándék nincs is, csak valamivel jobb árakat szeretne elérni, hiszen az okostelefonpiac növekedése miatt a HTC már akár 12-15 milliós rendelésállományt is garantál a Qualcommnak. Mivel ezen a szinten nem megy a váltás sem egykönnyen és talán nem is olyan egyszerű másoknál szabad kapacitásra lelni, ezért a hír egyik olvasata lehet az, hogy egyszerű áralku miatt olvasunk most csak erről a HTC-s tervezetről. Mindent egybevetve talán nagyobb lenne a HTC kitettsége is. Például a Samsung könnyedébben kiszámíthatná a HTC jövőbeli lépéseit, ha saját chipjeinek előzetes rendeléseiből kell kiinduljon. És még kémekre sem kell költsön :). Nem egyszerű lépés ez  sem tehát. Nagy kérdés, hogy a kicsi és ebből adódóan talán még rugalmas HTC képes-e pl. ezzel a húzással is  "ügyesen lavírozni" az okostelefonpiacon.
Vélemény: Ne feledjük, hogy mára az eleve nagyobb Samsung és a ZTE már megelőzte, az Apple  a múlt negyedév eladásai alapján a világ legnagyobb okostelefongyártója, és verhetetlennek látszik, a RIM pedig még nem elég gyenge, ahogy a NOKIA sem ahhoz, hogy alulmúlja a HTC értékesítéseit. Mindegyik felsorolt versenytárs az iparág több szegmensében is komolyan érdekelt, lényegesen jobban tőkésített, nagyobb versenyző. Nehéz tehát felfelé lépni, közben pedig "alulról" sem kicsi cégek támadnak (HP, Acer, Asus, Sony Ericsson, Motorola, Huawei). Véleményem szerint ilyen körülmények között nem nagyon van tehát lehetősége a HTC-nek arra, hogy:
a.) Tétovázzon, azaz ha a pletyka igaz, akkor sokáig variáljon a döntés kapcsán
b.) Pláne nincs lehetősége hibázni, ha rossz döntést hoz, gyorsan piaci részesedést veszíthet
Ha alaposabban belegondolunk, és hiszünk abban, hogy a jövőben a Qualcomm számára megjelent egy a HTC-nél is fontosabb partner, elképzelhető, hogy van alapja a pletykáknak. A jelenlegi Nokia Windows Phone referenciahardverek (Sea Ray - Q) ugyanis Qualcomm chipekre épülnek. Amennyiben a Qualcomm már most 40-50-60 milliós ütemezett Nokia rendelésállománnyal rendelkezik, érthető, hogy nem feltétlenül rugalmas az ugyanekkora rendelésállományt csak éves szinten hozó HTC-vel szemben. Másik olvasatban a Nokia annyival olcsóbban juthat ilyen volumenben chipekhez, hogy egy Qualcommra építkező HTC csak árversenyben tudna talpon maradni, de ez hosszabb távon nem lehet célja a relatív kisméretű HTC-nek. Muszáj tehát versenyző megoldást találni és ezt egy másik, erős processzorgyártó jelenti (az meg, hogy a Samsung pont versenytárs is sajnos pech, de nem megváltoztatható adottság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése