2011. július 14., csütörtök

HTC Sensation és EVO 3D - Bootloader unlock hamarosan

A ROM-főzőcske ellenzőinek és támogatóinak vitája igen régi. A módosítások hagyományai igen erősek, a mai magyar okostelefon-használók "krémje" minden bizonnyal kipróbált már ilyen-olyan módosítást készülékein. Talán az is cáfolhatatlan, hogy a HTC ma nem tartana ott, ahol, ha nem lett volna a világ egyik legerősebb HTC-s fórumközössége, az XDA-Developers. Ennek ellenére jómagam nem tartozom azok közé, akik nélkülözhetetlennek érzik a főzött ROM-ok alkalmazását, tapasztalataink szerint ugyanis igen nagy arányban olyanok is alkalmazzák ezeket az eszközöket, akik kezében ez a puska fordítva szokott elsülni. A fenti hír ugyanakkor pozitív, a HTC ismét nyit ilyen igények felé is.

Mindettől függetlenül az unlock és a ROM főzés témakörből érdemes a biztonsági kockázatokat is mérlegelni:
  • Aki ilyen eszközöket használ, legyen tisztában azzal is, hogy az unlock, vagy a gyártó által nem ellenőrzött ROM-ok alkalmazása bizony rosszindulatú kódok futtatásának lehetőségét is hozhatja
  • Leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy alapesetben a gyártók azért is korlátozzák a készülékeiket, hogy növeljék a vásárló biztonságát. Ettől az alapfelfogástól eltérni annak érdemes, aki tényleg tisztában van azzal, hogy mit csinál.
  • Tucatszám akadnak immár olyan hazai közösségi oldalak is, melyeken sikeres "custom rom" telepítésekről, vagy "one click root" megoldásokról lehet olvasni. E forrásokat is érdemes ellenőrizni, esetleg több oldalon utánaolvasni, mert bizony bármikor érheti meglepetés az embert. Utólag pedig egy fórumra hivatkozni gyenge érv pl. a szervizben.
  • Ha a készülékkel probléma akad (pl. nem megy az OTA frissítés, rohamosan fogy az akku, magas az adatszámla) és tisztában van azzal, hogy főzött ROM-ot használ, érdemes arra gyanakodni, semmint szervizbe rohanni vele. (Sajnos akad példa arra is, hogy a hazai "kereskedő" eleve főzött ROM-ot telepít, ez keményebb dió és kommentálhatatlan. Felfogás kérdése, de termékhamisításnak is értékelhető, amivel már a bűncselekmény kategóriába sodródunk).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése