2011. július 10., vasárnap

A következő csata - ki mellé áljunk?

Úgy tűnik, hamarosan újabb jelentős csatákat látunk majd az okostelefonok piacán. Az Apple terminológia már átállt. PC-utáni korszakot emleget, a majdan megjelenő IOS5 operációs rendszer egyértelműen ezt a változást támogatja majd, amikor a klasszikus pc helyett sok különböző "embedded" rendszert használunk majd, az Apple OSX és az iOS közös alapokra kerül majd, a Windows 8 titkok is egyre nyilvánosabbak, a Microsoft következő generációs operációs rendszere egyértelműen lebontja majd a falakat a PC, Tablet, Netbook, Notebook kategóriák között. A Google által gondozott Android pedig mára a vezető mobil operációs rendszerré lépett elő, a következő generációs eszközök már széleskörű periféria támogatást is kínálnak majd.
A Nokia belépésével a Microsoft -bár még nem látszik eléggé- képes lehet visszajönni a PC-utáni korszak meghatározói közé. E képessége nem csak annak köszönhető, hogy a jövőbeli tervei között erős okostelefonos jelenléttel számolhatunk, meghatározó erőt tud a szerverek oldalán is felmutatni, a pár hete indult online office, a Google-lel összemérhető (esetenként erősebb) "cloud" ereje nagyon is versenyképesség tudja tenni.
Az Apple bármibe is fog 2005 óta, abban sikeres, vezető, elsőrangú. Ráadásul mindent meg is tud fizettetni a vásárlóval, bár a "felhő" oldalán talán gyengébb, mint a Google vagy a Microsoft, képes lehet bármikor erősebb hátteret építeni, akár felvásárlásokkal is. A "csatázó felek" már az autóiparban is érdekeltek, a Ford, a Volkswagen, és Saab is különböző megoldásokat alkalmaz, de a Parrot Androidos fedélzeti rendszere is piacon van már. Az online játék, az online TV, film vagy zene mind-mind olyan területek, melyek mindegyikénél több egymással a "felhőben" is versenyző megoldást ismerhetünk meg és használhatunk. A Navigáció területén a Google épp ezen a héten tette publikusság legújabb fejlesztéseit (offline működés, tömegközlekedés-tervezése)
Hogyan érdemes ezeket az "játékosokat" kezelni? Érezhetően a jövő csatái ott dőlnek el, a felhasználó melyik "felhőből" szeret meg több szolgáltatást? Aki 70-80%-ban google alkalmazásokat használ, azt talán nehéz lesz majd meggyőzni arról, hogy számára a Microsoft alapú vagy az Apple táblagépek jelentik a jó megoldást, így a jövőbe tekintve a hamarosan és kb. egyszerre (1 éven belüli eltérésel megjelenő verziók) megjelenő "post-PC" operációs rendszerek sikerességét hosszú távon is meghatározhatja, menyi aktív felhasználót lesznek képesek a saját szervereik mellett elkötelezni. Aki eddig nem tette, annak most már mindenképpen érdemes elkezdenie  nézelődni, akár több azonos szolgáltatást is kipróbálni a neten, hiszen a jövőben ez döntheti el, mely gyártó készülékeit érdemes az irodába munkához, otthonra TV-nek, vagy egyéb multimédiás célokra megvenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése