2011. július 20., szerda

Vélemények: Apple vs. HTC - kinek lesz jó a végén?

Eric Schmidt
Az elmúlt néhány napban ismét előtérbe került Apple-HTC szabadalmi csatározásokról egyre több vélemény lát napvilágot. Néhány érdekesebb információt emelnék ki a sok-sok írásból:
  1. Az amerikai a szabadalmi "trollkodás" hatalmas üzlet. Ha kell, ha nem, ügyes jogászok igyekeznek megfogni a másik felet, többségében megegyezés, no meg persze jutalék reményében. Nem eldönthető, hogy az Apple vagy a HTC esetében valóban igaza van-e bárkinek is, de annyi bizonyos, hogy az ügyvédek és hivatalok jól járnak majd a végén ezzel a történettel is. Privát véleményem szerint az Apple semmiben sem előzte meg a HTC-t, aki kicsit is ismeri a HTC és az Apple okostelefonpiaci szereplését, azok számára nehezen hihető, hogy a világ egyik legnagyobb OEM-je pont az Apple iPhone-tól lopott volna konkrétan bármit is. A történet ettől persze még lehet kényes. Ha szó szerint értelmezett lopásról ugyan nem is lehet beszélni, de a tárgyalások során elhangzó információkról, ötletekről bizony értekezhetünk és anno értekezhettek még az érintett felek is, aztán hogy egy-egy ötletet ki védetett le és ki valósított meg csak úgy, az már tényleg a jogi "csűrés-csavarás" témaköre. Az egész Google-HTC-Apple együttműködést tekintve lehetnek olyan pontok, melyek a peres felek szemében tüskék, és a jogi formát 2011-re sikerült megtalálni, vagy mostanra mérgesedett el, vagy nőtt esetleg akkora méretűvé az üzlet, hogy megérje kötözködni. Az Apple igazgatótanácsában sokáig a Google akkori első embere is részt vett, a HTC pedig nyilvánvalóan potenciális beszállítóként is ott ült az első iPhone tervezésénél, 2006-ban több pletykának is szereplője volt a HTC mind Apple, mind Google Phone szállítóként. Mint látjuk utóbbi igaznak is bizonyult.
  2. Eric Scmidt nyiltan meg is védte a HTC-t egy tokyoi konferencián. A Google első számú vezetőjeként (2001-2011) dolgozott, amikor elindult az Apple és az Android, nyilván a mai napig fontos a véleménye, talán azon kevesek egyike, aki pontosan tudja is, hogy Steve Jobs miért is pont a HTC-t támadta meg az ITC előtt. Schmidt szerint a "jogi bohóckodás" csak arra alkalmas, hogy a valódi innovációt feledtesse, a Google és vele az Android olyan gyorsan lett népszerű, hogy a versenytársak csak így képesek reagálni. Véleménye szerint az Androidnak és így a HTC-nek sincs félnivalója az Apple támadásától. Nem mellékes szál, hogy a nagyobb Androidos gyártók és OEM-ek egy része egyúttal bizony fizet az Androidos rendszereknél is a Microsoftnak jogdíjakat (pl. HTC, Wistron, Velocity Micro, Onkyo, Itronix). Amennyiben tehát az Apple olyan szabadalmakkal rendelkezne, melyekért valóba illene neki is részesülnie az Android eladásokból, miért ne adna néhány dollárt neki is a HTC (vagy minden Androidos hardver fejlesztője)? Összességében Schmidt meg van arról győződve, hogy a HTC nem veszíthet
  3. Egyes vélekedések szerint ugyanakkor az Android egésze az, ami "sáros", mondhatni az eredendő bűnt már a fejlesztésekor elkövették. Egyes források szerint jobban kellett volna ügyelni a szerzői jogok védelmére, az irdatlan mennyiségű forráskódba ugyanis még jóindulattal is belekerültek olyan részek, melyeket valamely gyártó vagy fejlesztő szabadalmaival már védettek voltak (csak éppen amíg ez nem volt komoly üzlet, senki nem foglalkozott vele annyira komolyan, mint most :). Ez a probléma tehát megint csak arra utalhat, hogy nem HTC-specifikus a vita, sokan ebből azt is előrevetítik, hogy a jövőben az Android helyett több OEM ismét szerzői jogi oldalról is tiszta operációs rendszerrel fognak dolgozni. Jelenleg a Windows Phone7 és majdani utódjai azok, mely előtérbe kerülhetnek. Erős a felhő, tiszta a jogi helyzete. Potenciálisan persze a Bada (pletykálták már, hogy a Samsung esetleg licenszeli), a webOS vagy a Meego, esetleg a BREW is ott lehet még a versenyzők között, de ezeket azért talán már túlnőtte a Microsoft, és így ismét a Microsoft kerülhet pozícióba. Érdekes vélekedés, ha az ITC döntése precedenst teremt és mégis rosszul jön ki a HTC, akkor bizony a ZTE, Huawei, Samsung, Motorola, LG és egyéb jelentős okostelefon-fejlesztők ismét MS-alapú gyártást erőltethetnek.
Forrásokhttp://www.zdnetasia.comhttp://wmpoweruser.comhttp://www.appleinsider.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése