2011. augusztus 13., szombat

Apple vs. Samsung Galaxy Tab 10.1 - betiltották vagy sem?

Ez a "támadás" alapja
Frissítés 11/08/17 - Állítólag már csak Németország érintett. Így viszont nem sok értelme van a dolognak, hiszen az EU alapjogai szerint ugyan Németországban nem lehet eladni, de bárki beviheti, a legtöbb nemzetközi webáruház el tudja látni a Német piacot is. Aug. 25. ekkor dönti el a bíróság, hogy az Apple kérelmének helyt ad-e véglegesen.

A héten számtalan helyen jelent meg, hogy az Apple szabadalmi jogainak védelmében a düsseldorfi bíróság Hollandia kivételével mindenhol megtiltotta a Galaxy Tab  10.1 modellek értékesítését (Hollandiában is eljárást kezdeményezett az Apple, vélelmezhetően ott másfajta eljárásra készül, akár készletek lefoglalását is kezdeményezheti majd egy kedvező döntés esetén). Az előzetes és átmeneti határozat értelmében a Samsung nem hozhatja forgalomba az érintett modelleket, amennyiben mégis megteszi, úgy extrém összegeket (€250 000) kell fizessen az Apple számára minden egyes jogsértésért. Korábban több esetben is említettük már, hogy a szabadalmi csatározásokban, pláne a megítélésükben nem vagyunk túl erősek, hiszen értékesítőként és felhasználóként is elsősorban az érdekel, hogy az adott készülék mennyire jó, megbízható, milyen szolgáltatás-választékkal rendelkezik, valamint itthon megbízhatóan javítható-e, kellő egyéb terméktámogatást ad-e a gyártója? A nyilvánvaló tolvajlás eseteit (pl. Apple logóval vagy arra hasonlító logóval forgalmazott kínai hamisítványok) pedig elég jól el lehet különíteni attól, amikor egy nagynevű gyártó teljesen más jellegű terméket kínál vásárlóinak. Tablet és okostelefon-vonalon pedig nincsenek csodák,  2007 óta terjednek az érintőképernyős, kapacitív kijelzős megoldások, ennek következtében a pofonegyszerű külalakkal rendelkező "nagyképernyősökre" könnyű ráfogni a "koppintást". Az Apple ebben az esetben -és a pletykák szerint nem csak ebben, hanem pl. a Motorola Xoom kapcsán is- úgy gondolja, hogy a Samsung egész egyszerűen design-szabadalmat sértett. Ezért benyújtott egy kérelmet, melyben a düsseldorfi bíróság rövid határidővel előzetes döntést hozott, a végleges döntésig igazat adott az Apple-nek, megtiltva ezzel a Samsung  Galaxa Tab 10.1 értékesítéseket.

A csavar pedig innentől érdekes több szempontból is:
  • Az EU-jog szerint erre az előzetes "betiltásra" azért van lehetőség, hogy a végleges döntésig ne történhessen jogsértés, magyarul "a csaló egy darabot se adhasson el". Tehát jelenleg nem tudjuk, hogy a bíróság hogyan dönt majd a jövőben, ám ha igazat ad az Apple-nek, és a Samsung mégis értékesítette (vagy akár csak hirdette) a termékeit, számolnia kell a büntetéssel. Amennyiben viszont a Samsung meg tudja védeni magát, abban az esetben az Apple kockáztat sokat, ugyanis az elmaradt Samsung értékesítésekért is felelnie kell, ez sok százmilliós nagyságrend lehet (pl. ha szolid egymillió Samsung kelne el egy év alatt, az kb. 500 millió €-t jelenthet - nem rendítené meg az Apple-t, de nyilván nem is lennének boldogok a részvényesek).
  • A forrásban szereplő szabadalmi szakértő blogja szerint a bíróság nem teketóriázott, az augusztus 04-én az Apple által benyújtott kérelemre már 08/09-el szigorú előzetes ítéletet hozott. A sebességre  magyarázatot ad az EU szabályozása, mely minden tekintetben az olcsó távol-keleti hamisítók elleni védelmet részesíti előnyben. A Samsung ugyan nem kifejezetten az említett hamisító-kategória, de mégis ellene használta föl most az Apple a törvény erejét. A fenti "formaterv"-szabadalom alapján gondolja úgy az Apple, hogy a Samsung megsérti az ő jogait.
  • A Samsung egyelőre nem sokat tud lépni, a szakértő szerint ugyanis lehetősége lett volna előzetesen az EU bíróságaihoz, így a szabadalmi jogokkal kiemelten foglalkozó düsseldorfihoz is eljuttatni egy ún. "Schutzschrift"-et, ez egyfajta védelmet nyújtó beadvány. A lényege, hogy amennyiben a gyártót támadás éri (pl. a versenytársak részéről, mint most), a bíróság nem hagyhatja figyelmen kívül az ő véleményét, kötelező lett volna értesíteni és így a Samsung képes lett volna megvédeni magát az előzetes ítélettől. Így viszont mindenféle értesítés nélkül érte őt az Apple támadása. Azon túl, hogy természetesen elutasítja a vádakat, érdemi lépést még nem látni.

Betiltva vagy sem?
  • Úgy tűnik, hogy a döntés alapján az Apple ha végleg nem is, de átmenetileg képes fékezni, elbizonytalanítani a Samsung eladóit és vásárlóit. Pletykák és internetes bejegyzések szerint pl. UK több áruházában is lekerültek a Galaxy Tab-ok a polcokról.
  • Jogszabályt sért-e, aki nem felel meg az EU-s előírásoknak? Egészen őszintén nem vagyok járatos a témában, ám úgy tűnik, hogy 3-4 nappal  a döntés publikációját követően a legnagyobb európai kereskedők kínálatában még mindig ott virít a Galaxy Tab 10.1 sok-sok változata. Ugyanakkor sok fontos kereskedőnél látszólag zavartalanul kapható a termék, a Clove és az Amazon pl. még hirdeti az oldalain, de már egy Carphone (BestBuy) kínálatában nem szerepel.  "Anyahajónk", az eXpansys sem mozdult eddig.
Vélemény: A helyzet jól mutatja, hogy az Apple a világ számos pontján adminisztratív eszközökkel is igyekszik megfogni a versenytársakat. Hogy helyesen teszi-e vagy sem, azt majd az idő eldönti.  Annak ellenére, hogy az "okostelefon" fogalmához sokáig nem volt sok köze, mégis forradalmasította a kategóriát, meghatározója lett. Majd kitalálta / megújította a Tablet kategóriát, és jönnek a versenytársak. Milliárdokat is keres, miközben a többiek küzdenek a profitért, vagy egyenesen lemaradnak arról. Egyszóval valamit piszkosul jól csinál, óriási üzlet számára ez az egész, így érthető is, hogy ahol csak lehetőséget lát, igyekszik bevédeni a pozícióit.
Ha mindenképpen állást kell foglalni (nem kell), akkor pedig nehéz objektíven megítélni a témát. Elismerem ugyan az Apple érdemeit,  de semennyire sem gondolom, hogy a Samsungnak szüksége volna arra, hogy design-t koppintson, szerintem nem is teszi. Ám nyilván erőteljesen figyeli a piacot, alkalmazkodik az új specifikációkhoz. Meggyőződésem szerint ebben az esetben sem az iPAD2 adott új design-ötletet, hiszen az Apple sem ezzel támadja, hanem egy általános kijelzőt mutató formatervvel, amit talán nem is lehet levédeni.  Viszont az is tény, hogy a Galaxy Tab életciklus-tervezésében kétségtelenül az iPAD2 bejelentése törést hozott. A Tab 10.1v vastagabb formaterve pontosan azért alakult át a mostanivá, mert az akkori pletykák szerint a Samsung versenyképtelennek ítélte a már sorozatgyártás előtt álló kb. 11 mm vastagságú modellt a megújult, vékonyabb iPAD-del szemben. A tab 10.1 így alakult 8,6 mm-s készülékké. 
Röviden tehát talán kicsit túldimenzionált a témát, a hír nyilván érdekes, az első hazai utánközlők az átmenetiséget és a bizonytalanságot még nem hangsúlyozták, a későbbi, talán alaposabb forráskutatók már jelzik, hogy jelenleg semmi sem biztos, átmenetileg viszont tény, hogy több kereskedő is megállította a modellt. Az Apple és a Samsung kapcsolatába belegondolva pedig még az is kérdéses (gondoljuk csak végig, hogy az Apple a Samsung egyik legnagyobb vásárlója), hogy biztonsággal igazat lehet majd adni valaha is akár az egyik akár a másik félnek.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése