2011. augusztus 15., hétfő

Az év híre eddig: 12,5 milliárd USD-ért megvenné a Google a Motorolát!

Huhuhuhúúúú

Nehéz hír, de a sajtóközlemények valódinak tűnnek és olyan fordulatot jelent az okostelefonok történetében, melyre ebben a formában nem számítottam. A Google és a Motorola hivatalos bejelentései szerint a 12,5 Milliárd USD értékben gazdát cserélhet a Motorola, amennyiben az illetékes hatóságot világszerte  (EU és US) engedélyezik a felvásárlást.

Bevallom évek óta várom, hogy majd jön a Google és vásárol magának okostelefonos céget, de mindvégig a HTC-t vártam befutónak. Nem mintha a Motorola ne lenne elég nagy vagy éppen húzónév (ráadásul amerikai is), de az eddigi Android-aktivitásai kevésbé tetszenek, az eladások bizony a Samsungot a HTC-t és számos egyéb feltörekvőt (Huawei, ZTE) is mintha jobban igazolnának. A hazai gyenge terméktámogatásról és az áldatlan kereskedelmi helyzetről nem is érdemes beszélni (lásd motoker). Mindezektől függetlenül a Google-nek hatalmas szabad tőke áll rendelkezésére, a fő piacain nem cseng rosszul a Motorola márkaneve, való igaz, hogy a Motorola óriási elkötelezettséggel futott bele az együttműködésbe, hiszen 1,5 év alatt mindent félretéve önálló cégbe szervezte az Androidos konzumer termékeit. Nyilvánvalóan tehát gyorsan és hatékonyan lehet majd saját Google márkanéven megjelenő okostelefonokat piacra dobni.

Néhány nagy kérdés a jövőben tisztulni fog:
  • Mi lesz a 2-3 tűz közé szorulókkal? A nagy független okostelefongyártók számára nyilvánvalóan példa az Apple, aki mára egyedül is dominálja az okostelefon-értékesítéseket minden fejlesztést kézben tartva. Az Android éppen azoknak jelentett remek lehetőséget, akik nem akarnak és nem is tudnak ilyen szerteágazó fejlesztésben gondolkozni. Az Open Handset Alliance tagjai anno -nem kimondva- de egy Nokia miatt tömörültek a Google mellé. Összességében ma már több Android kerül eladásra, de a nagy gyártók helyzete most aztán eléggé bonyolulttá válik. A Samsung vagy a HTC próbálkozott korábban egyéb operációs rendszerek erősítésével, de sem a Brew, sem a Bada nem ér fel az Androidhoz. A bejelentések szerint természetesen a Google minden együttműködővel egyformán kedves lesz, de ha majd döntenie kell arról, hogy a saját vállalkozás vagy a Samsung/HTC szekerét kell tolni, nyilván magyarázható lesz, hogy miért a hajdani Motorolás divízió jelenteti meg először az  új fejlesztéseket. A Windows Phone 7 sem mentsvár többé, hiszen ott meg a Nokia+MS kombó arathat.
  • Ha már a Nokia+MS kombónál járunk, Eldar Murtazin pár hete két hatalmas mobilpiaci mogul összeolvadásáról pletykált. Ha jelen hírre gondolt, akkor ez megint bejött. Ám egyesek már akkor a Nokia-MS tárgyalásokról pletykáltak. Egy ilyen lépéssel az Apple stratégiáját közelíthetné a 3 nagy meghatározó felhővel is rendelkező erő, azaz az Apple, a Google és a Microsoft. Tehát lesz-e még  az eddigieknél is direktebb MS-Nokia együttműködés?
  • Mi lesz a Google következő lépése? Az online értékesíthető kártyafüggetlen Google-telefonról anno a Google gyorsan letett, akkoriban a partneri együttműködések fontosságát hangsúlyozta, miközben vélhetően akkor elvérzett a mobilszolgáltatókon, nem fogyott elég jól a Nexus One. Most nagyon drágán egy teljesen új üzletágba lépett be. Minek neki még egy kísérlet, egy sokkal drágább kísérlet a hardverpiacon, amin az Apple kivételével komoly pénzeket senki nem tud csinálni? Elképzelhető-e, hogy az ingyenes Google pénzért kínálja majd az okostelefonjait, ahogy ezer más versenyző, vagy a hardverértékesítésbe is behozza a hirdetés-alapú modelljét?
Forráshttp://googleblog.blogspot.com, http://www.bgr.comhttp://investor.google.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése