2011. augusztus 15., hétfő

Google-Motorola felvásárlás: Ne pereskedjetek Panda a láthatáron

"Kell egy patent kis cég", gondolta a Google és ezért 12,5 milliárd USD-ért megvette a jó esetben negyedévente 80-90 millió USD-t hozó MMI-t. Így szólna a mese, ha nem akarnak mindig mindenről többet, jobban tudni a blogoszféra, ami kétségtelenül felrobbant -US idő szerint- hajnali 04:35-kor.

Ha alaposabban belegondolunk, mit is állít maga Larry Page arról, hogy miért kellett a cég cash-állományának  közel harmadáért Motorolát venni, akkor azért érdemes elidőzni kicsit a Google nyilatkozatain. Az autentikus CEO-magyarázat szerint a Motorola akkora szabadalmi portfolióval rendelkezik, ami támadhatatlanná teszi majd a Google-t, az Androidot és így a partnereket is képes lesz megvédeni a Google, elsősorban az Apple és az MS igaztalan támadásaitól.

VÉLEMÉNY: Ha az Android eddig is tiszta volt, nem sok kicsit érte 12,5 milliárd USD? Pláne, hogy mára áttekinthetetlen, hogy ki kit és miért perel? Nézzünk néhány információt az elmúlt 6 hónapból szabadalmi témákban:
 • Múlt héten az Apple design miatt támadt a Samsungra és úgy tűnik nyerésre áll
 • Pár hete Eric Schmidt nyilatkozta azt, hogy mindenképpen megvédik a partnereiket. Nyilván ő már tudhatta, miről tárgyalnak "odafenn", de akkor eddig tényleg kritikán aluli volt az Android legalitása?
 • A Google IBM szabadalmakat vásárolt ezres csomagban, igaz kevés érinti kifejezetten a témát, de van ami igen. > Még a Motorola sem elég?
 • A Microsoft és a Motorola is perben áll amúgy, őket a Microsoft támadta, hogy pl.  az Androidos Droid2 szinkronizálási eljárása MS jogokat sért.
 • Sőt a Motorola az Apple-t is megtámadta már, egy 18 pontos listával állt bíróság elé
 • Régen tiszta sor, sőt a szaksajtó egy része számolgatja is, hogy a Microsoft csak a HTC-ből több bevételhez jut az Androidos HTC modellekben használt MS szabadalmak bevételeivel, mint amennyit a saját Windows Phone 7 eladásain termel. Ez vicces is, és árulkodó is.
JÖHET-E NE PERESKEDJETEK PANDA? MINDENKI KONTRA MINDENKI!
Ilyen helyzetben nem érzem erős indoklásnak Larry Page szavait. Illetve ha most igazat állít, akkor   korábban mi volt az igazság? Szövevényes és áttekinthetetlen mára, hogy az Apple-Google-Microsoft és partnergyártói körből ki kire támad, jobbára mindenki-mindenkire. Látni ugyan igazságot abban, hogy az Apple-Microsoft ősi ellenségeskedés eltűnt, a Google felé irányul mind az MS, mind az Apple dühe. Stratégiailag nyilván az egyik azt támadja, akitől a legnagyobb a félnivalója és bizony a Google viharsebesen bontogatta és bontja ma is a status quo-t.
Tehát egyfelől logikus és érthető, ha a mindenki-kontra mindenkiben a Google sokszor szerepel. Ám ha amúgy vegytiszta, akkor muszáj ilyen irdatlan összegekért még tisztábbá válni? Ha eddig nem állt túl stabil jogi talajon az Android, akkor le a kalappal, hogy alig 3 év alatt egy kérdéses legalitású termék a világ vezető mobil-operációs rendszere lehetett! És síkhülye az Apple és az MS, hogy eddig nem találta a fogást?! Ha viszont elhiszem az eddigi nyilatkozatokat és az Android fejlődéstörténete végig inkább szürkésfehér, akkor bizony a Google-nek valamiért mégis csak kell egy erős hardvergyártó is! Úgy gondolom, hogy nem csak a szabadalmak miatt vette meg tehát a Motorolát, hanem mert egyéb komoly tervei is vannak ezen a fronton. Elvben nem olvasztja a szervezetbe, de kell neki a Motorola világszerte működő értékesítési  és support-hálózata, a gyártói kapacitások, vagy éppen a közveten mobilszolgáltatói-operátori tapasztalatok.


2 megjegyzés:

 1. Te is tudod, hogy ez nem arról szól, hogy kinek van igaza. Ez tiszta jogi háború. :-)

  VálaszTörlés
 2. Pont azt gondolom, hogy jó ugyan a "szabadalomért vettük" duma, de inkább csak altatás.

  Más az igazi célja a vásárlásnak. Már az N1-el is az lehetett, hogy áttereljék a vevőt egy 100% google csatornába, de ott elvéreztek. Most kicsit másképp, de ismét nekifutnak, hogy a végén a Google mobilszolgáltató is legyen és mondjuk a világ lakosságától havi 4-5 USD-t kapjon :D

  Eddig se tudtuk, hogy a Google profitja pontosan honnan jön. Most sem hiszem, hogy a nyilvánvalóan veszteséges Motorola hardvergyártásától remélnek komoly profitokat. Márpedig nem hülyék és 12,5 Mrd rettenetes összeg, nincs számítható megtérülése a jelen Motorola teljesítménye mellett.


  Ezért azt gonodlom, hogy megcsinálják majd az "ingyenhardvert".

  Azaz bemész a szolgáltatóhoz, kapsz egy gépet és fizetsz majd havidíjat, ahol nem lesz ára a vasnak ezekben a csomagokban. De a bevételből és a hazsnálatodból részesedik majd a google. Pl. Checkout, pl. tárat veszel, pl. market, pl. minden :D És ha nem akarsz majd reklámokat, akkor többet fizetsz :D

  Aztán kicsit később, ha már a modell elismert és tetszik, jöhet ugyanez ingyenes telefonbeszélgetések és/vagy ingyennet formájában egy új mobilszolgáltatótól, akit Google-nek hívnak.

  VálaszTörlés