2011. augusztus 19., péntek

A hét második legnagyobb híre: A HP átpozícionálja a PSG-t, leállnak a webOS alapú hardverfejlesztéssel

A már-már követhetetlen sebességre kapcsolt PC és Post-PC piaci változások miatt olyan hírek érkeznek, melyeket talán más "hazai aggyal látók" sem képesek egyszerűen megemészteni, én már biztosan e táborba tartozom. 
  1. 2010 áprilisában bejelentésre került, hogy a HP szőrősől-bőrőstől megvásároljas a PALM-ot. 1,2 Milliárd USD-t fizet érte. Akkor ez nagy felvásárlásnak számított, az idei számok tükrében "aprópénz" (MS-Skype:8,5; Google-MMI:12,5).
  2. 2010 júniusában a gyártó úgy nyilatkozik, hogy a  webOS-t nem azért vásárolta meg, hogy beszálljon az okostelefon/Tablet üzletbe, sokkal fontosabb az internetes operációs rendszer a cég egyéb termékvonalain, akár nyomtatókban, egyéb eszközökben is visszaköszönhet a webOS. 
  3. Akkor kevésbé volt hihető, hogy kiszáll, sőt 2010 októberben már arról érkeztek hírek, hogy jönnek a webOS Tabletek és telefonok.
  4. 2011 februárjában bejelentésre került a Veer, a Pre3 és a TouchPad. 
  5. 2011 július-augusztus A Pre3 szállítások még csak mostanában indultak meg, a TochPad pedig nem fogy, július óta forgalmazzák. Veer-t én még nem láttam. A héten több hír is érkezett, hogy a BestBuy, vagy a Wallmart nem túl elégedett a HP-vel, hiszen egyáltalán nem "marketingelnek". Nost a magyarázat a mostani bejelentés-áradat.
  6. 2011 Augusztus 18. - A HP bejelenti, hogy át fogja pozícionálni magát, a PSG (Personal System Group -  PC-k, notebookok, Smartphone, Tablet) üzletág átalakítását fogja megvalósítani. Az máris bizonyos, hogy a webOS alapú konzumer eszközök fejlesztése megállt, így az alig pár hónapja bejelentett termékeket máris sikertelennek minősíthetjük, holott izgalmas érdekes készülékek, csak sajnos úgy tűnik, már nincs piaca.
A PC-s területek továbbélése és sorsa nem a mi területünk, Michael Dell kekeckedő, de muris twitter bejegyzése elég ehhez, hiszen a HP a 2002-es Compaq felvásárlással bizony nehéz éveket okozott a Dellnek. Az pedig, hogy esetleg a legnagyobbak is a -Steve Jobs-szal együtt- a PC-éra végét sejtik, mostantól nyilvánvaló. A HP egyúttal 10 milliárd USD-t költ az Autonomy nevezetű vállalkozásra, mely vállalkozást a tartalomkeresésben, adatbányászatban járatosak nyilván jobban ismernek (fő termékük az IDOL). A vásárlás volumene jelzi, hogy nem kis fába vágta a fejszéjét a HP.


Forráshttp://news.cnet.comhttp://www.networkworld.com,http://www.hp.comhttp://www.businesswire.comhttp://h30261.www3.hp.com


2 megjegyzés: