2011. szeptember 1., csütörtök

IFA2011 - Samsung Note - 5,3 WXGA, 1,4 GHz dual Core, S-Pen stylus, telefon, Tablet és jegyzettömb egyben

A Samsung hatalmas kijelzővel szerelt Androidos készüléket jelentett be az IFA2011-en. A készülék egy jegyzettömb, egy Tablet és egy okostelefon kombinációjaként lehet leginkább leírni, a bejelentés szerint új kategóriát teremtett a gyártó, ugyanakkor ezt a készüléket elsődleges eszköznek ajánlja, azaz a Tablet, a papír-alapú jegyzetelés és az okostelefon helyett ennek az eszköznek szán kizárólagosságot!
http://www.sizeasy.com/page/size_comparison/32800-Galaxy-Note-vs-Galaxy-S-II
Elsőre a hatalmas 5,3 hüvelykes kijelző és az ebből fakadó készülék-méret az, ami meglepően hangzik. Lehet ekkora méretű készülékkel dolgozni? A 145,85×82,95×9,65 mm-es méret inkább egy Tableté. A fenti képen egy Galaxy S II méreteivel vetettük össze, ugyanakkor aki még emlékszik a HTC egy korábbi modelljére, az Advantage-ra (133,5×98×16,8mm és "csak" 5 hüvelyk), az a Note-t lényegesen vékonyabb, kezelhetőbb modellnek fogja érezni.
A készülék különlegessége, hogy a hatalmas 5,3 hüvelykes kijelző felbontása is jelentősen változott az eddig megszokott Android-verziókhoz képest, 1280×800-as felbontásra számíthatunk, ez tűéles képet és végre internetes alkalmazásokban teljes, torzításmentes, gyakorlatilag PC-s böngésző-élményt hoz annak, aki nem szeret a mobilon scrollozni.
A Galaxy Note kiváló jegyzetkezelő is lehet. A m,ellékelt S Pen segítségével és a gyártó által fejlesztet S-Planner környezet támogatásával könnyedén készíthetünk jegyzeteket, szerkeszthetünk képeket, adhatunk hozzá megjegyzéseket különböző információkhoz. Az S Memo alkalmazás több lehetőséget is kéeps összekötni, akár kézzel írott, akár gépelt szövegeinket is kezeli, képes kiegészíteni azt képekkel, egyéb multimédiás információkkal, így akár egy tárgyalása is könnyedén vihető. Sőt, a fejlesztők számára külön SDK is elérhető.
Az Android 2.3 támogatása persze ezen a modellen is elkél majd, a hatalmas alkalmazásgyűjteményben szinte nem akad olyan feladat, amire ez a készülék ne lenne alkalmas. Nagyméretű naptár, kiváló hír és könyvolvasó. Profi Flash böngésző. Multimédia-lejátszó, HD-videózásra is alkalmas eszköz. Erős processzor és kiváló kamera segíti azokat, akik már sejtik, hogy mindenre fogják tudni használni a készüléket.
A készülék USB host képességekkel is rendelkezik, azaz a későbbiekben perifériákat is kezelhet (pl. külső billentyűzet). A méreteihez illő akkumulátorra rendelkezik, 2500 mAh-s akkumulátort kapott.

Főbb műszaki jellemzői:

  • Android 2.3 operációs rendszer
  • 1,4 GHz DualCore processzor
  • 5,3 WXGA kapacitív HD Super AMOLED kijelző 1280×800 kijelző
  • 16/32 GB háttértár, microSDHC bővíthetőség
  • 8Mpix kamera (1080p és30FPS videó), LED Flash, 2 MPix első kamera
  • HSPA+, BT 3.0, WiFi, FM-rádió, A-GPS
  • 3,5 mm jack, microUSB, USB HOSt
  • Szenzorok: gyorsulás, fény, irányítű, közelítés
  • 148,85×82,95×9,65 mm, 178 gramm
  • 2500 mAh akkumulátor

Vélemény: Bődületes, hatalmas teljesítmény. Igazság szerint a HTC Sensation és a Galaxy S II megjelenése óta, több Tablet próbája után azt gondolom, hogy lehet valami ebben a Samsung által megteremtett, új gigaphone kategóriában. Olvasáshoz, navigációhoz, jegyzeteléshez nyilván elsőosztályú, ha az embernek van ideje, akkor a kétkezes használat (mert itt zömmel arról beszélünk) megszokható, sőt, akár pl. a szövegbevitel még kényelmesebb is lehet, mint eddig. Akkor lehet baj, ha egy-egy gyors információt keres az ember. A 4-4,5 hüvelykes kategória talán még kényelmesen kézbe vehető, félkézzel  bekapcsolható, néhány karakter bepötyöghető, ahogy egy mobilt amúgy használunk. Az 5,3 hüvelykes Note-hoz viszont talán már nem lesz ez elég, mindenképpen kompromisszumot kell kötni, akarunk-e két külön holmit (Tablet és Smartphone) 60-70%-ban azonos feladatokra. Aki sokat telefonál, annak talán nehezebb a választás, aki többet netezik, chatel, e-mailezik és böngészik, annak talán ez is remek megoldás lehet. Ne feledjük, hogy az első sikeres PDA-k is hasonló méretekkel rendelkeztek (ipaq3800 - 134×83,5×15,7mm), ez pedig egy vékonyabb készülék, jobban illeszkedhet a tenyérbe.

Forrás: Samsung Unpacked alkalmazás, http://www.phonearena.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése