2011. október 28., péntek

Ismét 32 millió USD-t vesztett a Motorola


Korábbi véleményem szerint igazából a Google-nek nem oszt és nem szoroz, hogy ezúttal ismét mínuszban zárt a Motorola, de a számok talán igazolják azt az elméletet, hogy a gyártási, piaci, logisztikai kapacitások és a liszenszcsomag együttese érdekes a Google-nek. De nem úgy! 12,5 milliárd USD-t ugyanis nem adnak egy veszteséges vállalkozásért, hacsak azzal nem újabb lépést tesznek a világuralmi tervek megvalósulásához :) Kevésbé cinikusan a Google jövőbeli terveiben nyilván fontos elem valamilyen hardver, de abba nem a hardveres profit reményében fektet ennyit, meggyőződésem szerint teljesen más modellben kerül majd a vásárlókhoz a Motorola, mint ahogy azt eddig megszokhattuk (korábban).

No de nézzünk néhány érdekesebb adatot:
  • 11%-kal 3,3 Mrd USD-re emelkedett az értékesítés 2010/Q3-hoz képest
  • 32 milliós veszteség (egy éve 34 volt), a veszteség nagyobb részét a bennünket érdeklő területek termelték, de pl. a lakásutomatizálás vagy a set-top boxok eladása nyereséges (igaz, csökkent)
  • 11,6 millió mobilt adott el a MMI, ebből 4,8 millió volt okostelefon
  • A Xoom nagyon nem lett iPAD-killer, 100 000 db-t értékesítettek, amerikai piacon nem túl jelentős eredmény ez
Ami pedig igazán érdekes: Hogy áll a felvásárlás?
Az üzlet és a szereplők méretei és technológiai kiterjedtségük miatt bizony sok-sok hatóság vizsgálja világszerte, nem sérül-e a versenysemlegesség alapelve. Így Amerikán kívül az EU, de Kína, Oroszország, Tajvan, Izrael és Törökország hatóságainak is van beleszólása az üzlet alakulásába. Október elején írtuk is, hogy újabb vizsgálatok lassítják a folyamatot. A sajtóanyag szerint a felvásárlás 2011 végén, de inkább 2012 elején zárulhat, ám talán szokatlan elem, hogy számol újabb akadályok felmerülésével, késedelemmel, sőt a felvásárlás hatósági okok miatti elmaradásával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése