2011. október 5., szerda

Nem iPhone 5, itt az iPhone 4S

A tőzsde és a szakblogok egy jelentős része is picit fanyalogva reagált a -magyar idő szerint- tegnap esti Apple bejelentésekre, sokan az elmúlt hónapok pletykái alapján iPhone 5-re, egy újabb forradalmi készülékre számítottak, és kaptak helyette egy feljavított iPhone 4-t az új, még Steve Jobs által prezentált iOS5 operációs rendszerrel. Mielőtt sort kerítenénk a saját véleményemre, nézzük a fontosabb változásokat.

Új processzort kapott a készülék, az dual-core A5 segítségével jelentősen javul az internetezés, a különböző alkalmazások futtatása, összességében is gyorsabbá válik a készülék. Ez jelentős változás.

Hasonlóan jelentős változáson esett át a kamera, a 8 Mpix (korábbban 5) kamera segítségével kiváló 1080HD felbontású videókat is készíthet a készülék tulajdonosa. A megújult optikai teljesítmény azt is hozza, hogy a kamera gyengébb fényviszonyok között is remekül teljesít, gyorsabban készíti a felvételeket, arcfelismerő funkciót, sőt a remegő kezűeket is jobban támogatja, mint az előd. Rövidítve az Apple iPhone 4S az eddigieknél és a versenytársaknál is jobb kamera-teljesítményt ígér.

Az iOS5 közel 200 újdonságát az alábbi videó nem képes mind bemutatni, de megújult az értesítő-rendszer, teljessé vált a Twitter integráció, kompatibilis alkalmazásokat futtathatunk iPAD-on és iPhone 4S-en egyaránt. A böngésző még használhatóbbá vált, a beépített iMessage pedig kiváló kommunikációs lehetőséget garantál más iOS5 rendszert futtató barátainkkal, ismerőseinkkel (jobb, mint az SMS, elfelejtheti az MMS nehézségeit, ráadásul ingyenesen használható WiFI vagy 3G hálózatokon).

Nagyon fontos, hogy angol-francia-német nyelven beszélők akár hangutasításokkal is vezérelhetik a legfontosabb cselekményeket, így egy e-mail vagy SMS megírásához nem kell többé gépelni, tagolt és érthető beszéd mellett automatikusan megírhatjuk 'élőszóban' az üzenetet, de számos egyéb parancs is kiadható élőszóban. A Siri ezen technológiáját 2010-ben vásárolta fel az Apple.

Fontos új elem az iCloud, az Apple saját felhője, mely minden kompatibilis készüléken azonos alkalmazás környezetet kínál, adataink mindenhonnan elérhetők, de akár a megvásárolt iTubes zenék, vagy a beszerzett könyvek tárolására és elérésére is lehetőséget biztosít. Az Apple felhő-szolgáltatásai az elveszett telefon fellelésére, vagy ismerőseink keresésére is alkalmasak, megoldja a naptár, névjegy, levelezés, fényképek, internetes könyvjelzők tárolását,

Az Apple iPhone 4S fő jellemzői:
  • iOS5
  • Apple A5 dual Core processzor 
  • 3,5 hüvelykes 960×640 kijelző
  • Global Roaming (multinetwork-CDMA/GSM)
  • 14,4 HSDPA, WiFI, BT
  • 8 Mpix kamera, AF, LED, 1080P HD viodeó, első  VGA kamera
  • 3,5 mm jack, spec 30tűs Apple csatlakozó
  • Extra: Siri hangutasítások
  • 115,2×58,6×9,3 mm, 140 gramm
  • Akku (kb 8 óra 3G beszéd, 6 óra net, 40 óra zene)Vélemény: Részben igazat adok azoknak, akik az elmúlt időszaki pletykák és a jelen az okostelefon-építési trendjei alapján hiányolják az igazi előrelépést. Az NFC-képességek, az LTE sebesség valamint a nagyobb kijelző és a nagyobb felbontású kijelző mind-mind olyan irányok, melyekkel a versenyző Androidos mobilok, vagy akár sokáig legnagyobb ellenfél a RIM is "kirukkolt" már. Amiért viszont nem feltétlenül gondolom ezt problémának, az a teljes prezentáció és az Apple bemutatóinak áttekintése. Az iOS5, az iCloud, az iMessage, a Siri mind olyan jövőbemutató irányok, melyek összességében ezen a készüléken is remekül használhatók lehetnek, a Dual-Core és a kamera pedig tényleges műszaki előrelépést is hoz. Ha a felhasználók a teljes -divatos kifejezéssel élve- Apple-ökoszisztémát 'megveszik', akkor a hardveres iPhone4 -4S - iPhone 5 váltást is ki tudják várni. Nem meglepő és talán nem is feltétlenül gyengeség, hogy  az Apple ezúttal nem követi hűen a nemzetközi trendeket, talán nem költ arra, amiben nem lát versenyelőnyt.

Például NFC-fronton ugyan megkerülhetetlen, de nem rendelkezik saját fizetési rendszerrel. Az LTE igazi robbanásáról amúgy még nem marad le, hiszen az amerikai szolgáltatói infrastruktúra sem igazán ütőképes még, a robbanás talán csak 2012-re várható. A kijelző frontján pedig könnyű lesz átlépni majd a versenytársakat, ha a Toshiba és a Sharp felé tett befektetések eredményeként megszületnek az igényelt kapacitások és termékek.

Az Apple Azokban a trendekben viszont nagyon versenyképes, melyet ő csinál. Nem látom át pontosan, és Google-felhőlakóként nehéz is, de a 'felhő' prezentálása sokmilliós felhasználói bázis számára akár az Apple-nek még jobban is sikerülhet, mint a Google-nek vagy a Microsoftnak. Jelenleg nem erősebb ugyan a 'felhője', de azt feltételezem, hogy talán jobban el tudja adni, jobban meg tudja mutatni a vásárlóknak, mit miért érdemes a felhőbe szervezni. Ha pedig ezt a csatát is megnyeri az iOS5-tel, akkor jöhet egy újabb erős hardver, az iPhone5 :D


A tegnapi teljes esemény 97 perces videója: http://events.apple.com.edgesuite.netForrásokhttp://www.apple.comhttp://www.intomobile.com, http://thisismynext.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése