2011. november 10., csütörtök

Programajánló: Kulturális GPS - érdemes kipróbálni


Kult GPS néven az iTunes-ról és az Android marketről is letölthető a Kulturális GPS, mely Magyarország érdekességeit, nevezetességeit, látványosságait mutatja be, akár  több keresési lehetőséggel. Az alkalmazás ingyenes, az első verzióban közel 500 POI-val indul, a tervek szerint ez 2013-14-re akár 14000-es adatbázissá hízik majd. Aki nyaralást tervez, vagy akár csak rövidebb 1-2 napos túrákon szeretné Magyarország vagy a magyarlakta területek nevezetességeit bejárni, annak erősen ajánlott alkalmazás, persze az adatigénnyel járó többletköltségekre is gondolni kell, pláne, ha a határainkon túli POI vagy több érdekes hely egy csoportban kerül látogatásra. Akinek az adat, pláne a roaming drága, annak otthoni kikapcsolódásként is ajánlott, hiszen ha letölti, az minimum 1-2 órás hasznos időtöltést jelent, WiFi környezetben pedig ingyen is áttekinthető, megismerhető egy-egy térség.

Az információk tálalása jól áttekinthető, a szöveges információk mellett képek is elérhetők, bizonyos tartalmak mellett webkapcsolatokra is kattinthatunk, hanganyagok is lejátszhatók, de akár a nyitvatartási időpontokat is elérhetjük, a fenti néhány képernyőmentésen nagyjából áttekinthető a termék jelenlegi kínálata. A jövőbeli verziókban pedig komolyabb multimédiás anyagok is színesítik a most még csak egyetlen államtitkárból álló videóinformációt. Az államtitkár egy másik videóinterjúja itt is látható. Ő ugyan kis híján elalszik, vagy csak szomorú, miközben az igricekről és a Nemzet kezéről is értekezést hallunk, de ennél tényleg sokkal érdekesebb a Kult GPS, melyet az Appsters.me csapata készített! Töltse le, aki teheti!

Vélemény: A termék akkor válhat valóban hallatlanul érdekessé, ha lesz jól működő folyamatosan frissülő folytatása. Ez sok pénzbe kerül.  Hangsúlyozandó tehát, hogy csak abban az esetben van értelme hypeolni ilyen típusú szoftvert, ha az a növekvő adathalmaz alatt nem lassul majd lényegesen, nem omlik össze csak néha-néha (az én tesztem alatt egyszer sikerült), és valóban sikerül megszervezni a folyamatos adatfrissítést. A kezdeti lelkesedés ugyanis gyakran el szokott tűnni, és/vagy pénzt sem adnak rá. Az érintett POI-k információit, benne a kulturális rendezvények sokaságával pedig nem lesz egyszerű menedzselni. Az Android marketet böngészve ekkora területet ilyen mélységben átfogó vállalkozást valóban nem nagyon látni, aki pl. különféle city-guide-okat töltögetett már, talán annak is feltűnik, hogy a tervek szerint itt messze nagyobb a szándék, ami pedig a jelesebb napokon akár 4-5000 település 2-3 rendezvényének felsorolását is összehozhatja, amihez bizony erős háttér is kell.

LETÖLTÉS: iTunes | Android Market

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése