2011. november 15., kedd

ZTE Skate - tesztelte a Technet - jó vétel lehet


Idén már több alkalommal foglalkoztunk a ZTE nemzetközi piaci eredményeivel, hiszen az értékesítési volumeneket tekintve a ZTE már tavaly is megelőzte a HTC-t, idén pedig stabil negyedik, olyan "klasszikusokat" is előz, mint a S.E. vagy a Motorola. A ZTE az átrendeződő okostelefonpiac egyik nyertese és -vásárlói szemmel- egybe reménysége, hiszen általában nem könnyen párosítható az "olcsó" és "jó", de a szinthez közeli gyártók azért már értékelhetők, ilyen lehet a ZTE is. A Technet által tesztelt ZTE Skate-t az eXpansys már szeptember óta forgalmazza, bevallottan nem fókusz-termék és ez az eladásokon is látszik. Az azért semmiképpen nem állítható, hogy ami a nagyobb és jobban tőkésített európai piacokon (azaz az eXpansys fő piacain) még nem keresett, arra itthon ne akadna arányaiban több vásárló, hiszen a Skate műszaki paraméterei 2011 végén is elfogadhatónak nevezhetők, az ára pedig kiváló, ám a tesztet olvasva inkább annak érdemes átgondolnia, aki valamely mobilszolgáltatótól várja a megoldást. Ha 1-2 éves hűségnyilatkozattal a korábbi sikermobil árában kínálják (Blade ~ 39000) ott érdemes elgondolkozni.

Az alaposabb műszaki ismertetést érdemes a hivatkozott cikkben elolvasni, a főbb érdekességeket kiemeltem:
  • Nagyméretű, hatalmas kijelzővel rendelkező okostelefon, ez nem meglepő. A készülékház a klasszikus fekete és fényes és műanyag, nem is iparkodik arról meggyőzni a vásárlót, hogy a designerek hetekig bíbelődtek a megfelelő anyagválasztással.
  • A gombok és csatlakozók elhelyezésével minden rendben van, ami elérhető az nem túl kicsi, nem túl nagy, a csatlakozók közül a 3,5 mm jack a készülék tetejére került. Érdekesség, hogy a készülék "back" gombja különböző színekkel is jelzi a mobil bizonyos állapotváltozásait (pl. akku merülőben, új üzenet érkezett)
  • A készülék kijelzője nem extrém jó, de a nagyméretű 800×480-as felbontással rendelkező megjelenítő bekapcsolt automatikus fényerő-szabályozás mellett is jól látható, jól reagál.
  • A kamera a most divatos korszerű 720p vagy 1080p HD-videók készítésére alkalmatlan, a 640x480@15fps gyakorlatilag manapság már nem értelmezhető, ha felsőkategóriás mobilként tekintjük. Ám ez nem az, csak annak látszik.   Az állóképek terén ugyanakkor jól használható, a  mindennapi élmények megörökítésére mindenképpen alkalmas.
  • A Skate Android 2.3 Gingerbread operációs rendszerrel érkezik, a magyar nyelvű kezelőfelület is elérhető ezen a rendszeren. A ZTE az alap androidos grafikus kezelőfelületet kínálja, így a vásárlót túl nagy meglepetés nem éri. Akinek igénye van rá, az pedig az Android Market segítségével alakíthatja   kedvére a mobilt, majdnem úgy, ahogy a nagyobb márkák kezelőfelületei teszik ezt (pl. Samsung TouchWiz, HTC Sense)
  • Az igazán nagy kérdés az, elegendő-e 2011 végén egy 800 MHz-s processzorral szállított mobil mindazon feladatokhoz, melyet egy nagyméretű kijelzőn akar futtatni az ember? Közepesen. Az 512 MB RAM és a 800 MHz kombinációjánál lényegesen jobb hardverek vannak már a piacon, ám ezt a  tudáskülönbséget nem feltétlenül használja ki mindenki. A tesztelt mobil Quadrant eredménye 956 pont, ami egy 2010-es Desire HD-hez képest (szintén 4,3", de 1Ghz és 768 MB) lényegesen gyengébb érték (956 vs. kb. 1800). Tehát amit drágábban mérnek, az azért valamivel jobban teljesít, de a tesztben található videón azért látható, hogy pl. internet-böngészésre kiválóan alkalmas ez a mobil is.
A teljes teszt itt olvasható: http://www.technet.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése