2012. január 9., hétfő

#CES 2012: Billió dolláros üzlet

A CES idén is a Tablet és okostelefon.hívek mekkája, és persze a gyártók is mindent megtesznek azért, hogy jelen legyenek. Óriási üzletet jelent ez az ágazat még a kisebb gyártóknak is. Hogy valójában mekkorát, arról a Forbes elemzése számolt be. 1038 milliárd dollárra becsülte a CES-en bemutatott termékcsoportok idei piacát a forrásban idézett GFK észak-amerikai vállalata. E számot ismerve (és forintosítva mai árfolyamon: 256,540,009,071,769 Ft ) nem meglepő, hogy a legtöbb kiállító bizony iparkodik jelen lenni a rendezvényen. 

A 2012-es előrejelzések alapján a világ piacai átrendeződnek, az alábbi régiók növekedésére még biztos számíthatnak a gyártók:
  • US/Észak-Amerika: megálla  növekedés, stabil
  • Kelet és Közép-Európa 9% (miközben Nyugat-EU: -3% visszaeséssel számolhat)
  • Latin-Amerika: 11%
  • APAC (Asian-Pacific): A fejletteb régió megáll, de intenzíven zárkózik fel pl India és térsége (18%)
  • MEA (Middle East-Africa): 11%
Összességében tehát a fejlett és a felzárkózó, fejlődő piacok aránya is változni látszik idén, tehát azon gyártók, akik ezeken a piacokon (India, Kína, Kelet- és Közép-Európa, Latin-Amerika) erősek, könnyedén átléphetik a hagyományosan erős amerikai és nyugat-európai márkákat, ugyanis 2012-ben a jelzett és növekedőben lévő piacok összesített értékesítési adatai már meghaladják majd a Nyugat-Európai és az amerikai piacokét. Tehát bizony az innen is onnan is támadott EU -mint egységes európai piac- ereje olvadni látszik, ami semmiképpen nem szerencsés.

Globálisan pedig a CES-en bemutatandó termékcsoportoktól az alábbi eredményeket várhatjuk 2012-ben:
  • Tablet - még mindig erősen növekedőben (2012-es becslés 59%; 2011-ben robbant 222%-t). 2012-ben akár 100 millió Tablet is értékesítésre kerülhet világszerte!
  • Okostelefon - 22%-os növekedés prognosztizálható; 2011-ben 58% volt a szektor növekedése. Az idei év trendje a fejlődő piacok miatt könnyedén a 200 USD körüli/alatti okostelefonok terjedése lehet, ez a szegmens akár 75-85%-os növekedést is produkálhat.
  • Stabilabb piacoknak tűnik a házimozi és a szórakoztató-elektronika, illletve a mobil számítógépek piaca, ahol 3-5%-os növekedés becsül az elemző. A gyorsan változó termékkínálatban átrendeződéseket jeleznek (pl. jelentősebb növekedést az internetre kötött TV-eszközök és a 3D-készülékek mutatnak majd).
Forráshttp://www.forbes.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése