2012. január 12., csütörtök

#CES 2012: Qualcomm a színpadon

Processzorgyártók előadásait látogatni nyilván kevésbé szórakoztató, mint pl. a Samsung 75 hüvelykes óriásainak bemutatóján részt venni, ám ha alaposabban megnézzük, mi is prezentált a Qualcomm, akkor jó adag tapasztalattal lehetünk gazdagabbak, kicsit bepillanthatunk a jövőbe is, ezeket szedtem pontokba:
  • A Qualcomm hatalmas számokat lát, 1,5 milliárd Qualcomm alapú eszközről számolt be, 1300 milliárd USD értékű Wireless piacot mér, de abban is bizonyos, hogy a jövőben a fejlődő/feltörekvő országok felhasználóinak 2/3-a mobil eszközök segítségével éri majd el az Internetet, ehhez további 1,4 milliárd 3G kapcsolatra lesz szükség igen rövid távon, 4 éven belül! 
  • A fentiek alapján teljesen érthető, hogy a Qualcomm által látott piac továbbra is hatalmas méretekben bővül, csak éppen az eszközök köre nem ismert még, de a gyártó egyértelmű célja, hogy a lehető legtöbb eszközben "Qualcomm-szív dobogjon", tesz is érte rendesen.
  • Vegyük azt is észre, hogy tulajdonképpen az esélyei nem is rosszak, egészen jól valósítja meg a fenti gondolatot. A Nokia és a Windows Phone jelenleg ugyanis még Qualcomm-alapú, bár épp a hetekben említettük, hogy ebből a helyzetből elmozdulás várható és persze épp a CES-en mutatkozott be az első Intel Medfield alapú androidos okostelefon is. Szóval lesz itt harc továbbra is, de a Qualcomm nem áll rosszul. A Nokia mellett ugyanis már a korábban bemutatott Lenovo TV-be is Qualcomm processzor dolgozik. A nagy durranás pedig a Windows 8 megjelenése lehet, hiszen a klasszikus Windows operációs rendszer eddig nem futott ARM alapú megoldásokon. Ha ez is megvalósul, az szintén komoly lökést adhat a Qualcomm eladásainak. Nem véletlenül  villantott  a Qualcomm S4-re épülő Windows 8-as Tabletet a gyártó. Természetesen az imént bemutatott Mirasol kijelzőtechnológia is érdekes, ha "élesedik" a kép, egyből az élvonalba kerülhet az is, hiszen ki ne szeretne a jó levegőn jól látható eszközön netezni?
Vélemény: Lényegében a Qualcomm eljutott oda, hogy teljes referenciahardvereket képes számos elektronikai eszközhöz kínálni, gyakorlatilag bármely gyártónak. Akár eddig ismeretlen eszközökhöz is igen flott, széles körben támogatott alkatrészkínálatot tud garantálni.  Az Intel mobilpiaci lemaradása egyre inkább érezhető ezen a területen, sőt a bemutató alapján meggyőzőnek hat, hogy a Qualcomm  újabb szektorokba is képes sikeresen betörni. Persze nem állítom, hogy az Intel vagy éppen a Texas közben alszik, de a sok-sok internetre kötött eszköz világában ma még a Qualcomm mintha otthonosabban, de mindenképpen látványosabban mozogna.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése